Tuesday, December 3, 2013

Οι Κροάτες έκαναν μήνυση στον Εβραίο Μπομπ Ντύλαν γιατί τους είπε "Ναζί"!

Μήπως να κάνει το ίδιο και η Χρυσή Αυγή;

Ο άνθρωπος με το ψευδώνυμο Μπομπ Ντύλαν είναι Εβραϊκότατης καταγωγής..

Τον μήνυσαν γιατί σε συνέντευξή του παρομοίασε τους Κροάτες με τους ναζί και την  Κου Κλουξ Κλαν

Κι όμως συνέβη και αυτό! Κατέθεσαν μήνυση για ρατσισμό κατά του Μπομπ Ντίλαν. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση χθες βράδυ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε πραγματικός πόλεμος για το αν όντως ο κορυφαίος μουσικός έκανε ρατσιστικά σχόλια.


Ειδικότερα, το Συμβούλιο Κροατών, μια διεθνής οργάνωση των απανταχού Κροατών (CRICCF), το 2012 έκανε αγωγή κατά του τραγουδιστή για σχόλιο του σε περσινή συνέντευξη του στη γαλλική έκδοση του Rolling Stone όπου, κατά τη γνώμη τους, παρομοίασε τους ναζί με τους Κροάτες και την Κου Κλουξ Κλαν.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ένα χρόνο μετά, του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, ενώ η εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Παρισιού δήλωσε πως οι κατηγορίες για «δημόσια προσβολή και υποκίνηση μίσους» κατατέθηκαν από το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή δικηγόρος της κροατικής ομάδας υποστήριξε σήμερα πως με τη μήνυσή τους οι πελάτες του δεν επιδιώκουν χρηματική αποζημίωση αλλά το μόνο που θέλουν είναι να βγει δημόσια ο θρυλικός τραγουδιστής και να «απολογηθεί στον κροατικό λαό για τις δηλώσεις του».

Πάντως ο δικηγόρος δεν διευκρίνισε γιατί η μήνυση κατατέθηκε στη Γαλλία και όχι στην Κροατία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το Παρίσι έχει αυστηρότατους κανόνες και ποινές για τον δημόσιο ρατσιστικό λόγο.

Τι είπε ο Ντίλαν στην επίμαχη συνέντευξη

Στη συνέντευξή του στη γαλλική έκδοση του Rolling Stone, που είχε δημοσιευθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, ο κορυφαίος τραγουδοποιός είχε δηλώσει -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Εάν στο αίμα σου έχεις ένα αφεντικό σκλάβου ή έναν Κου Κλουξ Κλαν, οι μαύροι μπορούν να το νιώσουν. Αυτό συμβαίνει και με τους Εβραίους που μπορούν να καταλάβουν το ναζιστικό αίμα και τους Σέρβους, το κροατικό».

Μετά τη συνέντευξη του διάσημου μουσικού, αρκετοί κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αφαίρεσαν τραγούδια του Ντίλαν από τις λίστες τους.

«Δεν έχουμε τίποτα κατά του Rolling Stone ή του Ντίλαν ως τραγουδιστή. Αλλά δεν μπορείτε να εξισώνει τους Κροάτες εγκληματίες πολέμου με όλους τους υπόλοιπους Κροάτες», δήλωσε τότε ο πρόεδρος των Κροατών της Γαλλίας.

Το 2010 ο Μπομπ Ντίλαν είχε δώσει συναυλίες τόσο στο Βελιγράδι, όσο και στο Ζάγκρεμπ. Είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι το 1991 για μία συναυλία, δύο εβδομάδες προτού η Κροατία διακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία.


protothema

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails