Monday, January 15, 2018

Τι εννοούσε ο Κίσινγκερ με τον «πόλεμο στον Λευκό Οίκο» μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων


Μετάφραση: Δημήτριος Μιμίδης
Ο Χένρι Κίσινγκερ γνωρίζει λίγα πράγματα για πολέμους, για Εβραίους και για Λευκούς Οίκους.
Ωστόσο, το ερώτημά του προς τον δημοσιογράφο Μάικλ Γουλφ σχετικά με το θέμα, όπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο-βόμβα του Γουλφ για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον κύκλο του, βάζει μερικές σπαζοκεφαλιές.

«Είναι ένας πόλεμος μεταξύ Εβραίων και μη Εβραίων», δήλωσε ο Κίσινγκερ, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, στον Γουλφ για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.
Το πλήρες πλαίσιο της αναφοράς είναι ασαφές, καθώς το κείμενο του βιβλίου του Γουλφ “Φωτιά και Οργή: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ”, δεν είναι δημοσίως διαθέσιμο ακόμη.
Αλλά βάσει μιας έκθεσης στην εφημερίδα The Guardian, φαίνεται ότι το σαρκαστικό ερώτημα του Κίσινγκερ ήταν μια προσπάθεια να χαρακτηρίσει τη σύγκρουση μεταξύ του πρώην επικεφαλής συμβούλου του Τραμπ, Στηβ Μπάνον, από τη μια πλευρά, και των Εβραίων μελών της οικογένειας Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και Ιβάνκα Τραμπ, από την άλλη.
Οπότε που ήθελε ο Κίσινγκερ, του οποίου ο ρόλος στις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην Χιλή, στην Καμπότζη, στο Λάος και στο Βιετνάμ, μεταξύ άλλων εθνών, οδήγησε σε εκατομμύρια θανάτους, να καταλήξει με την αναφορά του στον Γουλφ; 
Ο Τζόναθαν Σάρνα, καθηγητής Εβραϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Brandeis, σημείωσε ότι η πολιτική ανάταση του Κίσινγκερ συνέπεσε με ένα είδος ερήμωσης στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το εβραϊκό στοιχείο. Πολλοί από τους λεγόμενους “νεοσυντηρητικούς” υποστήριζαν τον Νίξον αντί τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζορτζ Μακγκόβερντ το 1972. Και ενώ πολλοί από αυτούς τους Εβραίους και τους ιδεολογικούς τους κληρονόμους θεωρούνται μεταξύ των σημερινών λεγόμενων «#NeverTrumpers», αντιτίθενται επίσης στον οικονομικό εθνικισμό του Μπάνον.
Ίσως ο Κίσινγκερ είδε στον Λευκό Οίκο ένα είδος καυγά για την ψυχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: Μεταξύ μιας μετριοπαθούς πτέρυγας με εβραϊκή κλίση και ενός πολιτιστικά μη εβραϊκού σκληρού πυρήνα.
“Οι Εβραίοι Ρεπουμπλικανοί ήταν διαφορετικοί από το είδος των παλαιοσυντηρητικών Ρεπουμπλικάνων, και αυτή η μάχη πάει πολύ πίσω στον χρόνο”, είπε ο Σάρνα. “Αυτό που κανείς από μας δεν γνωρίζει είναι εάν οι νεοσυντηρητικοί θα επιστρέψουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα εάν υπάρξει ένας άλλος άνθρωπος στην κορυφή”.
Όμως, κάποιοι στενοί παρατηρητές του Λευκού Οίκου θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανάλυση του πρώην υπουργού Εξωτερικών.
“Υπάρχουν πολλοί Εβραίοι σε αυτή τη διοίκηση, δεν μπορείς πραγματικά να ξεχωρίσεις τους Εβραίους και τους μη Εβραίους”, είπε ένας φίλος του προέδρου στο Forward.
Αν και είναι αλήθεια ότι οι συνειδητοί σύμμαχοι του Κούσνερ και της Ιβάνκα Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Γκάρυ Κον, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος Εβραίοι της Νέας Υόρκης, η ομάδα Μπάνον, τόσο εντός όσο και εκτός του Λευκού Οίκου, είναι ξεκάθαρα εβραϊκή.
Ο Στέφεν Μίλερ, ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος οπαδός του Στηβ Μπάνον στον Λευκό Οίκο, είναι Εβραίος. Το ίδιο είναι πολλοί από τους συναδέλφους του Μπάνον μετά το Λευκό Οίκο στο νέο οργανισμό ειδήσεων που τρέχει τώρα, το Breitbart Media, συμπεριλαμβανομένου του συντάκτη-διευθυντή Άλεξ Μάρλοου.
Μια μάχη μεταξύ Εβραίων και μη-Εβραίων λοιπόν, φαίνεται μια δύσκολη ανάλυση να τεκμηριωθεί.
Ένας άλλος στενός παρατηρητής της εβραϊκής πολιτικής δήλωσε ότι, ενώ η διατύπωση του Κίσινγκερ για τον εσωτερικό πόλεμο του Λευκού Οίκου ως μάχη μεταξύ Κούσνερ και Μπάνον ήταν ασφαλώς συνηθισμένη πριν από την εξορία του Μπάνον τον Αύγουστο, φαίνεται επίσης ότι υπήρξε μια υπεραπλούστευση.
“Φαίνεται ότι ήταν κάτι σαν όλοι εναντίον όλων”, είπε ο στενός παρατηρητής. Ήταν Ρέινς Πρέιμπους έναντι Μπάνον. Μπάνον έναντι Τζάρεντ Κούσνερ. “Παραδοσιακά στους Λευκούς Οίκους υπάρχουν δύο κέντρα εξουσίας που αγωνίζονται μεταξύ τους”, ανέφερε ο παρατηρητής. “Σε αυτόν τον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι κάθε μία από τις βάσεις δυνάμεων, όλες πολεμούσαν μεταξύ τους”.
Πηγή:
https://forward.com/news/national/391446/kissinger-says-the-white-house-was-a-war-between-the-jews-and-the-non-jews/
Το Off the Record

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails