Wednesday, December 30, 2020

Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που η κεντρική της τράπεζα εκδίδει ένα ψηφιακό νόμισμα

 

 



– μία εξέλιξη που δεν παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην αρχή, επειδή ήδη οι πληρωμές στην Κίνα είναι ήδη ψηφιακές. Στη συνέχεια, η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει έναν πυρηνικό πύραυλο, από τον οποίο συμπεραίνονται σημαντικές εξελίξεις στο πυρηνικό της πρόγραμμα – με αποτέλεσμα να φοβούνται οι Η.Π.Α. μία πυρηνική της επίθεση στα εδάφη τους εντός ενός έτους. 

Αμέσως μετά τεκμηριώνεται πως οι πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας χρηματοδοτούνται με το κινεζικό ψηφιακό νόμισμα – το οποίο οι Αρχές των Η.Π.Α. δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν. Λίγο αργότερα, οι χώρες που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από το σύστημα του χρέους, από τις αμερικανικές κυρώσεις και από το δολάριο, όπως η Ρωσία και το Ιράν, αρχίζουν να εκδίδουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα – ενώ καθώς ο πλανήτης παρακολουθεί το κινεζικό πείραμα με το ψηφιακό νόμισμα που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την Κίνα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Φεβρουαρίου του 2022, η αγορά διασπάται σε ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τα κράτη και σε ιδιωτικά που δεν ελέγχονται από καμία Αρχή. 

Στα πλαίσια αυτά, η έκδοση ψηφιακού νομίσματος από τις Η.Π.Α. γίνεται αναπόφευκτη, εάν δεν θέλουν να παραμείνουν ουραγός των εξελίξεων – κάτι που θα ήταν η αρχή του τέλους, εάν όχι το τέλος του δολαρίου. Με δεδομένο όμως το ότι, οι Η.Π.Α. δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αφού μόνο έτσι είναι σε θέση να πληρώνουν τα θηριώδη χρέη τους τυπώνοντας δολάρια χωρίς αντίκρισμα από το 1971 και μετά, ενώ συνεχίζουν να παράγουν τεράστια δίδυμα ελλείμματα, η έκδοση ψηφιακού νομίσματος από την Κίνα θα ήταν ισοδύναμη με την κήρυξη του πολέμου εκ μέρους της – οπότε το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να αποβεί καταστροφικό για ολόκληρο τον πλανήτη.

Βασίλης Βιλιάρδος

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails