Thursday, November 28, 2013

Με το νέο νόμο της ΝΔ θα φορολογούνται και τα γιαπιά!


Η κυβέρνηση πήρε πίσω άρον άρον το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων με εντολή της τρόικας, η οποία έκρινε πως δεν είναι αρκετά σκληρό για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας και προφανώς δεν εξυπηρετεί τα σχέδια των «ληστρικών» funds που περιμένουν να κατάσχουν τις περιουσίες των Ελλήνων.
Την τελευταία στιγμή οι δανειστές απαίτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει το νόμο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και να εντάξει μέσα και άλλα πιο επώδυνα μέτρα.

Φαίνεται πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν τον κ. Στουρνάρα που είπε ότι οι Έλληνες δεν φορολογούνται αρκετά και πώς η Ελλάδα δεν είχε φόρο για τα ακίνητα και είπαν να μας ξεκάνουν. Πιθανόν βέβαια να ήταν και μία πάσα του υπουργού Οικονομικών προς της τρόικα. 
Το νομοσχέδιο που ήταν λοιπόν έτοιμο να κατατεθεί σήμερα πήρε αναβολή και θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, δίδοντας ελάχιστο χρόνο στους βουλευτές να το μελετήσουν και να το εγκρίνουν. Αν και μέχρι τώρα λένε σε όλα «ΝΑΙ».
Είναι πάντως γεγονός ότι υπάρχουν φόβοι στην κυβέρνηση για «αντάρτικο» βουλευτών, ιδίως όταν αντικρίσουν τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να εντάξει με εντολή της τρόικας στο νομοσχέδιο.
Η τρόικα επιμένει για μέτρα ανάλογα των απωλειών από τον φόρο ακινήτων και έτσι το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει τις απώλειες με αλλαγές στους συντελεστές. Εδώ όμως “κολλάει” στις αντιδράσεις των βουλευτών και έτσι η διαδικασία καθυστερεί.
Στην σημερινή μορφή του πάντως το νομοσχέδιο κρύβει παγίδες, κυρίως για όσους έχουν αστικά ακίνητα (ιδίως μονοκατοικίες) , τους κατόχους αγροτεμαχίων (που σήμερα είναι αφορολόγητα) άλλα και αρδευόμενες εκτάσεις σε όλη την χωρά κρύβει το νομοσχέδιο για το Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην Βουλή.
Ισχυρό θα είναι και το χτύπημα σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βάρια, πάρα το γεγονός ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν παράγουν κάποιο εισόδημα στο ιδιοκτήτες τους.
Το τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία:
1) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές  και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο. Σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν μόνο το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων της ΔΕΗ για τις μονοκατοικίες τους. Με το νέο καθεστώς φορολόγησης όμως έρχεται διπλό χτύπημα καθώς α) επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στις μονοκατοικίες και β) επιβάλλεται φόρο και στα οικόπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί οι μονοκατοικίες καθώς επίσης και στα αγροτεμάχια, τα οποία, με το ισχύον σήμερα σύστημα, φοροαπαλλάσσονται! Μάλιστα, με το νέο φορολογικό καθεστώς, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου!
2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις περιπτώσεις που τα αγροτεμάχια είναι εκτάσεις αρδευόμενες με μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά κ.λπ.).
4) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα - ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα («γιαπιά», ξενοίκιαστα «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 comment:

Anonymous said...

Αγαπητά μου τεκνία,
η Γαλλία η χώρα του Διαφωτισμού σκληραίνει τον Νόμο για την παροχή Ασύλου στους περιφερόμενους Χριστούς και εμείς τον μαλακώνουμε. Ιδού τα αποτελέσματα της πίστεως στις αρλουμπολογίες του Εβραίου Ραββίνου Τζέζους Μπέν Γιοζέφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ιησούς Χριστός
http://www.protothema.gr/world/article/332479/gallia-anagi-gia-metarruthmisi-tou-sustimatos-parohis-asulou/

Μετά τιμής
ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails