Tuesday, May 27, 2014

Ο Βενιζέλος θέλει να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών!beni1

΅Εντρομη η συγκυβέρνηση από την εκλογική της κατηφόρα σχεδιάζει τώρα να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Το γεγονός το ομολόγησε ο Βενιζέλος που βλέπει ότι με τα ποσοστά που έχει σε λίγο καιρό θα είναι εντελώς περιθωριακός. Το μεσημέρι στη συνεδρίαση του 
Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αφού φαντασιώθηκαν ότι το ποσοστό του 8% ήταν θετικό συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών!


Ο πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε να θέσει το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Αναφορικά με το ιδρυτικό συνέδριο, σημειώθηκε πως θα είναι συνέδριο της παράταξης, της οποίας, όπως υπογραμμίστηκε, κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του, αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Θάνος Μωραΐτης, ερμηνεύοντας το μήνυμα των ευρωεκλογών ως την «τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι πολίτες». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μας εμπιστεύτηκαν, γιατί του λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα» και πρόσθεσε, αιφνιδιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι ο κόσμος δεν θα μας θέλει απλά το προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά με ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Μόνο έτσι, σημείωσε, θα ξανασυναντηθούμε με τον κόσμο της παράταξης και εξέφρασε τη διαφωνία ότι μετά τη βελτίωση των αριθμών θα επέλθει και βελτίωση στη ζωή των πολιτών. «Χρειάζεται προοδευτικό σχέδιο για να το πετύχουμε, δεν φτάνουν μόνο οι αριθμοί» υπογράμμισε και ζήτησε το συνέδριο που προγραμματίζεται, να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης με «φάρο το ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο της Ελιάς, όπως λένε από δω κι από κει διάφοροι γυρολόγοι». Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως το 8% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ είναι το DNA της παράταξης, ενώ ανέφερε πως “δεν συμβιβαζόμαστε με την ιδέα να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό”. Ζήτησε είσης να γίνει πιο εντατικός ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με συγκεκριμένες πολιτικές, να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός πόλος στο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και “να απαντήσουμε στην αγωνία του κόσμου, που δεν έχει άλλες αντοχές”. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξέφρασε τη διαπίστωση πως το ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «Ελιά», αλλά ΠΑΣΟΚ. Αναλύοντας την άποψή του, είπε πως η αλλαγή στρατηγικής που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας. Εκτίμησε πως, αν ήταν μονο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κ. Καρχιμάκης διερρωτήθηκε: “τι συνέδριο ειναι αυτό -της Ελιάς η του ΠΑΣΟΚ;”. Ανέφερε σχετικά πως “το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντί συστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν αμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια”. “Δεν μπορεί να ειναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων” κατέληξε. Ο Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα. Από την πλευρά του, ο Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε: “η κοινωνία μας έδωσε το φιλί της ζωής και να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού”. Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ.
olympia.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails