Tuesday, August 12, 2014

Στον Άρειο Πάγο παραπέμπει το ΥΠΟΙΚ για την έφοδο εφοριακών σε σπίτια χωρίς εισαγγελέα


Στον Άρειο Πάγο πετά το «μπαλάκι» το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη για τη γνωμοδότηση-σοκ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που επιτρέπει σε «ράμπο» της εφορίας να πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια και καταστήματα για να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων.
 
Στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι για το θέμα η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου στην οποία έχει προσφύγει «λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος».
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ΝΣΚ - κατόπιν ερωτήματος του υπουργείου Οικονομικών - εκδόθηκε κατά πλειοψηφία με 14 μέλη να τάσσονται υπερ και 10 να διαφωνούν.
 
Βάσει της γνωμοδότησης οι ελεγκτές της εφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. 
 
Οι έρευνες μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS. 
 
Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.
 
Εκτός από τις εφόδους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους των φορολογούμενων, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ανάψει το "πράσινο" και για κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails