Monday, September 8, 2014

Διαδηλώσεις των Γάλλων εργαζομένων στα ναυπηγεία των Mistral υπέρ της Ρωσίας και κατά των ΗΠΑ!


Το ξανασκέφτεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral που έχει παραγγείλει η Ρωσία και βάσει του συμβολαίου ύψους 1,6 δισ. δολάρια το οποίο έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές πρέπει να παραδοθούν τους επόμενους μήνες. Λόγω της Ουκρανίας ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν τη Γαλλία να μην προχωρήσει στην παράδοση των πλοίων.
Οι ρήτρες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φτάνουν τα τρία δισ. ευρώ και μπορούν να «βουλιάξουν» τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία.

Σίγουρα στην αναδίπλωση Ολάντ έπαιξαν ρόλο και οι διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της DCNS στο  Saint-Nazaire, ζητώντας την παράδοση του πρώτου πλοίου Mistral στη Μόσχα, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν με «κλείσιμο» των ναυπηγείων σε περίπτωση ματαίωσης της παράδοσης των Mistral, τόσο λόγω του μεγάλου συμβολαίου, όσο και της συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο, μελλοντικά με τη Ρωσία.
Μόνο από την ακύρωση των Mistral εκτιμούν τις ζημιές, συνολικά σε 6,5 δισ. δολάρια.
«Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύουν οι ΗΠΑ στη Γαλλία για τον αν θα πουλήσει πλοία στη Ρωσία», ανέφεραν Γάλλοι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ανταπόκριση του RIA Novosti.
Βάσει της σύμβασης υπογράφηκε μεταξύ των DCNS και Rosoboronexport το 2011, αντί 1,2 δισ. δολάρια, το πρώτο πλοίο, το «Βλαδιβοστόκ» θα πρέπει να παραδοθεί στο ρωσικό Ναυτικό τους επόμενους μήνες και το δεύτερο, το «Σεβαστούπολη» εντός του 2015.
Η Μόσχα προορίζει τα δύο αυτά πλοία για το Στόλου του Ειρηνικού, αλλά και για παρουσία της στη Μεσόγειο. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο Ολάντ φάνηκε να αντιδρά στην παράδοση στη Μόσχα των δύο Mistral στα μέσα της εβδομάδας με το πρόσχημα πώς η Ρωσία φέρει ευθύνες για την κατάσταση στην Ουκρανία και υπό την υπαγόρευση από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η υλοποίηση της σύμβασης συναρτάται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το RIA Novosti πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος φαίνεται πώς ζυγίζει τα αντίποινα από τη Ρωσία, και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη γαλλική βιομηχανία η ακύρωση του συμβολαίου και προχώρησε σε μία πιο προσεκτική διατύπωση σήμερα, λέγοντας πώς «η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails