Monday, February 5, 2018

Γ. Κατρούγκαλος: «Έχουν και οι Σκοπιανοί θέματα ταυτότητας - Δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε»

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο μια ημέρα μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την Μακεδονία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι «έχουν και οι Σκοπιανοί θέματα ταυτότητας, που δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε».
Προσέθεσε μάλιστα ότι «οι αντιρρήσεις μας εστιάζονται στο ότι δεν μπορεί το θέμα της ταυτότητας να δημιουργεί θέματα ως προς την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η συγκέντρωση της Κυριακής δεν δυσκολεύει την κυβέρνηση να αποφασίσει για τη λύση του Σκοπιανού, είπε ότι η κυβέρνηση του αείμνηστου Μητσοτάκη ήξερε τη λύση, απλά δίστασε να τη φέρει στη Βουλή γιατί φοβόταν την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ για την χθεσινή ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη δε δίστασε να αναφέρει: «Καλύτερα να μη θυμόμαστε αυτά που είπε χθες».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού παραδέχτηκε ότι το χθεσινό συλλαλητήριο είχε πολύ κόσμο, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μια διαδήλωση το μοναδικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της πολιτικής», και μεταξύ άλλων, είπε πως θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει την εθνικά συμφέρουσα λύση.
Στην ερώτηση «Επτά στους δέκα Έλληνες δεν θέλουν το όνομα της Μακεδονίας. Πώς τοποθετείστε σε αυτό;», απάντησε: « Όπως είμαστε σήμερα, το δίλημμα το ρεαλιστικό δεν είναι αν θα έχουμε το όνομα μόνο. Πρέπει να ενεργήσουμε με βάση το εθνικό συμφέρον. Δεν υπάρχει χειρότερη λύση στην εξωτερική πολιτική, από τη γραμμή ''όπου μας πάει ο άνεμος''. Η λύση θα είναι πακέτο, δεν θα είναι μόνο το όνομα. Όπως είμαστε σήμερα με την μεγάλη πλειονότητα των χωρών του κόσμου να έχουν αναγνωρίσει την γειτονική δημοκρατία με το συνταγματικό της όνομα το δίλημμα το ρεαλιστικό δεν είναι  αν θα μπορέσουμε να μην έχουμε το όνομα καθόλου, αλλά αν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την μοναδική χρήση του ονόματος. Η εθνότητα μας ενδιαφέρει στη βάση του θέματος του αλυτρωτισμού. Από την άλλη όμως, έχουν και εκείνοι θέματα ταυτότητας που δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε. Δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε ότι και αυτοί είναι λαός».
Για την ιστορική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη δήλωσε συγκεκριμένα: «Εχουμε τόσους λόγους να θυμόμαστε την προσφορά του Μίκη, καλύτερα να μη θυμόμαστε αυτά που είπε χθες. Δεν τον αποδοκιμάζω, απλά και ο ίδιος αν έχει χρόνο θα σκεφτεί ξανά αυτά που είπε...».
Τέλος, σημείωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η αυξημένη πλειοψηφία, υπενθυμίζοντας ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεν είχε έρθει στη Βουλή. «Όταν δεν ζητείται από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία, δεν μπορείς να την ζητάς αλά καρτ», κατέληξε.

1 comment:

flowerbabis said...

και εσυ εχεις θεμα μυαλου αλλα δεν πας στο τρελοκομειο
τι πρεπει να κανουμε εμεις νασε παμε με το ζορι;

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails