Tuesday, February 13, 2018

Μπουτάρης: To αεροδρόμιο «Μακεδονία» μπορεί να γίνει «Νίκος Γκάλης»

Δεν εκφράζει αλυτρωτική διάθεση το Σύνταγμα των Σκοπιανών, τα ίδια λέει και το δικό μας είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Θύελλα αντιδράσεων - Δ. Καμμένος: Αρρωστημένο χιούμορ οι δηλώσεις Μπουτάρη - Κικίλιας: Ξέρει πού είναι δήμαρχος;

Επιμένει στον «προβληματισμό», όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος, που έθεσε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου «Μακεδονία» αλλά και των ΚΤΕΛ της πόλης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια. Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον Σκάι, μάλιστα δήλωσε πως σε περίπτωση απόφασης αλλαγής του ονόματος, εκείνος θα πρότεινε να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».


Αρχικά ο κύριος Μπουτάρης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας: «Δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα, είπα ότι έχουμε ήδη πρόβλημα, διότι οι ξένοι που ήδη ξέρουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, όταν ακούν τον πιλότο να λέει ότι φτάσαμε στο Μακεδονία μπερδεύονται και αναρωτιούνται», προσθέτοντας πως ουσιαστικά εκείνος έθεσε έναν προβληματισμό για ένα ζήτημα γύρω από το οποίο «έχουμε ήδη πρόβλημα». 
«Εγώ δεν είπα ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα, εγώ είπα ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, ένα από τα πράγματα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το όνομα. Ας το αναλογιστούν αυτοί και ας το αλλάξουν αυτοί», είπε και μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως «αυτό το περίφημο όνομα "Μακεδονία" έχει διχάσει τον κόσμο».

«Δεν βάζω καθόλου ζήτημα αλλαγής, απλώς επιβεβαιώνω ότι χάσαμε», επέμεινε ο δήμαρχος απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις, ενώ αναρωτήθηκε: «Τι μάχη δίνουμε, μην μας κλέψουν την Θεσσαλονίκη; Να κατεβούν να πάρουν την Θεσσαλονίκη, αυτή τη μάχη δίνουμε; Είναι ντροπή να οξύνουμε την κατάσταση σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη».

Εκτίμησε παράλληλα ότι «το πρόβλημα για τα Σκόπια δεν είμαστε εμείς, είναι η Τουρκία» και αναλύοντας την κατάσταση κατά την άποψή του, είπε: «Ποια είναι τα πάντα που δίνουμε, αυτά που έχουν ήδη πάρει; Τα Σκόπια δίνουν αγώνα να τα αναγνωρίσουμε κι εμείς γιατί αγαπούν την Ελλάδα και αγαπούν την Θεσσαλονίκη, δεν έχουν αλυτρωτικές διαθέσεις, το δήλωσε και ο δήμαρχός τους. Δεν εκφράζει αλυτρωτική διάθεση το Σύνταγμά τους, τα ίδια λέει και το δικό μας. Ότι περάσανε μια δύσκολη περίοδο με τον ανεκδιήγητο Γκρουέφσκι, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι ανθρωποφάγοι».

«Αν ετίθετο θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου, θα πρότεινα να το πούμε "Νίκος Γκάλης", ώστε να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές. Είναι μια φυσιογνωμία διεθνής, ο μόνος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame το αμερικάνικο. Καλύτερα να νομίζουμε ότι είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη, παρά να την συγχέουν με ονομασίες που έχουμε χάσει παταγωδώς», εξήγησε.

Παράλληλα ο κύριος Μπουτάρης, αναφερόμενος στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση, εκτίμησε ότι «οι Σκοπιανοί είναι σε μια απελπιστική στάση, διότι ξέρουν ότι πρέπει να υποχωρήσουν στο όνομα», αλλά και ότι παράλληλα η Ελλάδα έχει χάσει στο ζήτημα, καθώς «160 χώρες στον κόσμο τους έχουν αναγνωρίσει, αυτοί δεν αλλάξανε ούτε το βιβλίο της ιστορίας τους, η Ελλάδα εδώ και 25 χρόνια ταλαιπωρείται από το ζήτημα. Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας και σε λίγο θα είναι της Τουρκίας, εμείς τους ρίχνουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας. Εμείς χάσαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό».




Να αλλάξουμε κι εμείς το όνομα, όπως άλλαξαν και οι Σκοπιανοί

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν σαφέστερος, δηλώνοντας «γιατί να μην αλλάξουμε κι εμείς όνομα στο αεροδρόμιο, όπως το αλλάζουν αυτοί» και προσθέτοντας πως το σημαντικό δεν είναι να αλλάξει το Σύνταγμά τους, αλλά να αλλάξουν τα βιβλία ιστορίας στα σχολεία τους. «Στην Παιδεία είναι το θέμα, έχετε καταλάβει πως αυτοί μεγαλώνουν γενιές που αισθάνονται "Μακεδόνες";», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπουτάρης, θεωρώντας γελοίο να προσπαθήσουμε εμείς να επέμβουμε ώστε να αλλάξουν οι Σκοπιανοί το Σύνταγμά τους.

Τέλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε πως από όλη αυτή τη διαδικασία από την δεκαετία του '90, οι Έλληνες έχουμε χάσει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας, καθώς θεωρούμαστε «χοντροκέφαλοι».

Δημήτρης Καμμένος: «Αρρωστημένο χιούμορ» όσα λέει ο Μπουτάρης για τη Μακεδονία

Ως εθνικά ανεπίτρεπτο και βραχίονα στήριξης των γειτόνων στη διαπραγμάτευση χαρακτήρισε ο Δημήτρης Καμμένος το θέμα αλλαγής στην ονομασία του αεροδρομίου Μακεδονία που έθεσε νωρίτερα ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης.


«Ο κύριος Μπουτάρης έχει φτάσει στο τέλος της καριέρας του και προσπαθεί να μείνει στην επικαιρότητα με το αρρωστημένο χιούμορ του αλλά στο θέμα αυτό δεν χωράνε αστεία, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Μην τον ξαναψηφίσετε, απορώ πως τον ψηφίζουν, προσβάλλει το ίδιο τους το σπίτι, την ιστορία και τους ψηφοφόρους, υπογράμμισε. Εμμένουμε στη θέση μας και συμφωνούμε και με τον Γλέζο στο θέμα της Μακεδονίας», σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. 
Κουμουτσάκος: Ο Μπουτάρης να αφήσει τη διπλωματία και ασχοληθεί με την καθαριότητα στην πόλη του

Να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες συνέστησε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο  Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τις επίμαχες δηλώσεις.  «Θέμα αλλαγής ονόματος του αεροδρομίου "Μακεδονία" βάζει ο Μπουτάρης. Ο κ. Δήμαρχος να αφήσει τη διπλωματία και τη διαπραγμάτευση στους διπλωμάτες και να ασχοληθεί με τις δικές του αρμοδιότητες. πχ με την καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη του», έγραψε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο.

Κικίλιας σε Τσίπρα και Μπουτάρη για το Σκοπιανό: Μαζευτείτε και συνέλθετε!

«Ο κ. Μπουτάρης είναι ταλαιπωρημένος από το μεγάλο συλλαλητήριο και ο κ. Τσίπρας συγχυσμένος από τον “ετερόκλητο όχλο”, όπως τον αποκάλεσε. Τους λέω ένα πράγμα που λέει ο λαός: Να μαζευτούν και να συνέλθουν!» τόνισε μιλώντας στον Antenna ο Βασίλης Κικίλιας. Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης για το αεροδρόμιο της πόλης είπε πως «η κυβέρνηση και ο κ. Μπουτάρης είναι σε αναντιστοιχία με την ελληνική κοινωνία» και διερωτήθηκε αν ο κ. Μπουτάρης ξέρει πού είναι Δήμαρχος.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails