Sunday, May 15, 2016

Πολεμικό μήνυμα Β.Πούτιν στις ΗΠΑ: "Η αντιπυραυλική ασπίδα μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση που δεν έχει δει ξανά ο πλανήτης"

“Πολεμικό μήνυμα” εξέπεμψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας τα εγκαίνια της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία. Υποστήριξε πώς η Ρωσία κάνει ότι είναι δυνατόν για να επικρατήσει η ειρήνη στο πλανήτη αλλά αυτό δεν γίνεται σεβαστό από τις ΗΠΑ τότε μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις που προηγούμενες της δεν θα υπάρχουν.

Μιλώντας σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα πώς “η Μόσχα κάνει ότι είναι δυνατόν για να διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων και να αποφύγει πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, αλλά αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε οι συγκρούσεις που μπορεί να ξεσπάσουν δεν θα συγκρίνονται με τίποτα με αυτές που πραγματοποιούνται ήδη σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη”.
Ασφαλώς και η Μόσχα δεν μένει με σταυρωμένα χέρια στις κινήσεις που κάνει το ΝΑΤΟ, αναπτύσσοντας την αντιπυραυλική άμυνας στην “αυλή” της. Έχει στοχοποιήσει ήδη όλες τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας και έχει έτοιμους τους σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους και όλα τα συστήματα που διαθέτει προκειμένου να εξαπολίσει επίθεση.
Μεταξύ αυτών ο ICBM “Bulava-30”, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και έχει την δυνατότητα προσβολής πολλαπλών αμερικανικών στόχων, ο νέος πύραυλος "Sarmat", που μπορεί μέσα σε δευτερόλεπτα να καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα και ασφαλώς οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Iskander-M.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχει αμυντική χρησιμότητα αλλά εκφράζει στρατηγικά τις πυρηνικές βλέψεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και δεν ελήφθησαν καθ' όλου υπόψη οι ανησυχίες της Μόσχας.
Αυτή είναι μία ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μέσου Βεληνεκούς (γνωστή και ως ΙΝF), καθώς οι εκτοξευτές πυραύλων που θα εγκατασταθούν στην Ρουμανία και στην Πολωνία επιτρέπουν την χρήση πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας.
Εξάλλου, η παραβίαση της συνθήκης INF είναι το δεύτερο χτύπημα στην παγκόσμια ασφάλεια μετά την μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη- κάτι που αποτέλεσε την πρώτη κίνηση των ΗΠΑ προς την προσπάθεια μεταβολής της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων. Αυτό δημιουργεί μία πρόσθετη ανησυχία", είπε ο Β. Πούτιν σχολιάζοντας τα αποκαλυπτήρια του συστήματος Aegis στη στρατιωτική βάση της Ρουμανίας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα στην Ρουμανία αναπτύχθηκε στα πλαίσια της ανησυχίας των Δυτικών και Ευρωπαίων εταίρων μας για την πυρηνική απειλή που συνιστά το Ιράν.
Και που είναι τώρα η πυρηνική απειλή από το Ιράν; Δεν υπάρχει καμία απειλή. Οι ίδιες οι ΗΠΑ πήραν την πρωτοβουλία να συνάψουν συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τα έκαναν όλα σωστά και υποστηρίζουμε την στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Όμως παρ’ όλη την ανυπαρξία απειλής από το Ιράν, η κατασκευή του αντιπυραυλικού συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη” τόνισε.
Ο Β. Πούτιν υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα πρότεινε στην Ουάσιγκτον την συνεργασία πάνω στο θέμα του Ιράν, την οποία και αρνήθηκαν οι αμερικανικές αρχές. “Όλες οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν. Προσκληθήκαμε απλώς για να συζητήσουμε και όχι να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος, με άλλα λόγια δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Όλα γίνονται μονομερώς χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανησυχίες μας”.
Οι ενέργειες αυτές από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ υπονομεύουν, κατά τον Β. Πούτιν, την παγκόσμια ασφάλεια και ξεκινούν νέα κούρσα εξοπλισμών. “Η Μόσχα αναγκάζεται να προβεί σε νέους τρόπους αντιμετώπισης των αναδυόμενων απειλών, μετά την ανάπτυξη των αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας”, δήλωσε ο Β. Πούτιν.
Πρόσθεσε επίσης πώς η Ρωσία δεν θα παρασυρθεί σε έναν αγώνα εξοπλισμών. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο”, είπε Ο Ρώσος Πρόεδρος και κατέληξε “όπως είπαμε πριν δεν θα παρασυρθούμε σ’ αυτόν τον αγώνα εξοπλισμών αλλά θα ακολουθήσουμε την δική μας πορεία δουλεύοντας με ακρίβεια και ταυτόχρονα συνεχίζοντας την χρηματοδότηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος, σύμφωνα με τους στόχους που θέσαμε αρκετά χρόνια πρίν”.
Τα σχέδια δημιουργίας αντιπυραυλικής ασπίδας γύρω από τη Ρωσία δυναμιτίζουν συνεχώς την κατάσταση και όσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τραβούν το σχοινί όλα είναι πιθανά...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails