Thursday, November 30, 2017

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ, ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΘΕΝΤΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ



Σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου 1979, βρέθηκε κατακρεουργημένος ο ιερέας Φιλούμενος, που υπηρετούσε στους Αγίους Τόπους, στο Φρέαρ του Ιακώβ!
Ο κατά κόσμον Σοφοκλής Ορουντιώτης, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1913 στη Λευκωσία, ενώ η καταγωγή του ήταν από το χωριό της επισκοπής Μόρφου, Ορούντα. Σε ηλικία 14 ετών αφιερώθηκε στο μοναχισμό. Αρχικά στην ιερά μονή Σταυροβουνίου και πέντε χρόνια αργότερα στα Ιεροσόλυμα, όπου υπηρέτησε ως Αρχιμανδρίτης στους Αγίους Τόπους επί 45 συναπτά έτη.

Δολοφονήθηκε με τσεκούρι από φανατικούς σιωνιστές την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία. Μάλιστα, ήταν τέτοια η μανία των δολοφόνων του, που αφού τον παραμόρφωσαν με πολλαπλά κτυπήματα και τον ακρωτηρίασαν, φεύγοντας έριξαν μέσα στον Ναό χειροβομβίδα.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν ο τάφος άνοιξε για να γίνει η εκταφή του νεκρού, «το σώμα του μάρτυρος ήταν άφθορο και ευωδιάζων, ως άνωθεν επισφράγιση της ένταξής του «εν σκηναίς Αγίων».».

Ο τάφος σφραγίστηκε ξανά και άνοιξε πάλι στις 26 Δεκεμβρίου του 1984, όπου παρουσιάστηκε το ίδιο φαινόμενο.
Τότε οι μοναχοί πήραν τα ιερά λείψανα και τα τοποθέτησαν σε λάρνακα.
Στις 29 Νοεμβρίου του 2009 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αποφάσισε επισήμως την Αγιοκατάταξη του Μάρτυρα Φιλουμένου.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails