Friday, September 29, 2023

TA NEA ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ LOCKDOWN ΕΡΧΟΝΤΑΙ!...Metron Analysis: «Οι Έλληνες θεωρούν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη είναι η κλιματική αλλαγή»

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΙΠΛΙΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

 ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ...ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΙΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ LOCKDOWN ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΥΠΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ...HΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΒΟΛΟΥ..ΠΟΤΕ ΑΛΛΩΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!! ΔΙΑΒΑΤΕ ΤΟ ΑΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ PRO NEWS


Μια έρευνα του Metron Analysis αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή θεωρείται από τους Έλληνες πολίτες το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί τον πλανήτη.

Στην έρευνα, με θέμα «Τάσεις της κοινωνίας των πολιτών για την Κλιματική Κρίση στην Ελλάδα και τον Κόσμο» και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης με τίτλο “Climate Era”, σε ερώτημα που τίθεται αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που θεωρούν οι πολίτες ότι αντιμετωπίζει ο πλανήτης, στην πρώτη θέση των αναφορών βρίσκεται η κλιματική αλλαγή με 29%, ως το μείζον ζήτημα που απασχολεί τον πλανήτη σήμερα και ακολουθεί, με αυξημένο ποσοστό, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (21%), ενώ όλες οι λοιπές αναφορές κινούνται σε μονοψήφιο νούμερο.

 Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο ερώτημα ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ακρίβεια (30%) και ακολουθεί η οικονομία (21%), ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 9%.

 

«Νοητικό χάσμα που δεν γεφυρώνεται» 

«Προκύπτει λοιπόν μια διπλή παρατήρηση: Η κλιματική αλλαγή, ενδεχομένως και λόγω της θερινής συγκυρίας των εκτεταμένων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές) που εν πολλοίς αποδόθηκαν και στην κλιματική κρίση, φαίνεται να καθίσταται μακράν το νο 1 αντιλαμβανόμενο πρόβλημα του πλανήτη, και αν συνυπολογίσουμε τις επίσης αυξημένες αναφορές στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, πιθανόν υπάρχει μια ένδειξη αυξημένης ευαισθησίας σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα όμως, η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει μια παρατήρηση που αφορούσε και την αντίστοιχη έρευνα του 2022: ενώ οι πολίτες θεωρούν τα ζητήματα περιβάλλοντος μείζονα σε πλανητικό επίπεδο, ωστόσο την ίδια στιγμή, και παρά τη συγκυρία των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, σε εθνικό επίπεδο δεν τους αποδίδουν την ίδια σημασία (η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται όπως είδαμε στην τρίτη θέση με 9% έναντι 3% στην έρευνα του 2022, ενώ η κλιματική αλλαγή και στις δύο έρευνες καταγράφει μόλις 1%)», σημειώνει η έρευνα της “Metron Analysis” στα συμπεράσματά της και προσθέτει ότι : 

«Αποτυπώνεται έτσι ένα νοητικό χάσμα που προς το παρόν δεν γεφυρώνεται. Το παγκόσμιο δεν μεταφράζεται σε τοπικό. Η ενδεχομένως αύξουσα ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης σε πλανητικό επίπεδο δεν συμβαδίζει με μια ανάλογης έντασης ευαισθησία στο εθνικό επίπεδο.

Οι διαφορετικές προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο προκύπτουν ακριβώς επειδή οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα ως παγκόσμιο και όχι ως τοπικό. Σε αυτή την ασυμμετρία συμβάλλει και η εμφανής απουσία ισχυρών ρυθμιστικών κανόνων και παρεμβάσεων παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά ταυτόχρονα και η αναποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών ιδίως όταν τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική κρίση είναι πιο βίαια».

 

Η κλιματική κρίση «υψηλή παγκόσμια προτεραιότητα»

Στην παρούσα έρευνα επιχειρήθηκε να αποτυπωθούν στάσεις και αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών που φωτίζουν το πώς διαμορφώνεται ή μετασχηματίζεται σήμερα η σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον αλλά και τις απειλές και προκλήσεις που βρίσκονται σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2023, μετά δηλαδή από ένα καλοκαίρι όπου σημειώθηκαν μεγάλης έκτασης πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας «Daniel», η οποία έπληξε με σφοδρότητα σημαντικές περιοχές της χώρας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRON ANALYSIS Στράτος Φαναράς, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Climate Era» που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης τόνισε ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αποτελέσει «μια υψηλή πολιτική παγκόσμια προτεραιότητα»

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails