ΑΠΟ Αντίσταση εις το όνομα του φωτός
http://stop-new-world-order.blogspot.com/
του Γιάννη Κολοβού
Διάβασα με ενδιαφέρον το αφιέρωμα των «Νέων Εποχών» με τίτλο "Μετανάστευση χωρίς όρια;" (Το Βήμα της Κυριακής, 29/3/2009). Δυστυχώς, και οι τέσσερις αρθρογράφοι δεν μπήκαν στην ουσία του θέματος, αλλά αρκέστηκαν -άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο- στην αναπαραγωγή μιας απλουστευτικής φιλομεταναστευτικής επιχειρηματολογίας. Για να γίνει το ερώτημα του αφιερώματος σαφέστερο, θα μπορούσε να διατυπωθεί ως εξής: «Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει μια ετήσια παράνομη μεταναστευτική εισροή του πληθυσμιακού μεγέθους μιας πόλης όπως η Λάρισα ή η Πάτρα;» καθώς, με βάση τον ετήσιο αριθμό των συλληφθέντων για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας, για τέτοια πληθυσμιακά μεγέθη μιλάμε. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν δόθηκε από κανέναν εκ των αρθρογράφων.
Επιπλέον κανένας από τους αρθρογράφους:
α) δεν διέκρινε ανάμεσα σε εξαρχής νόμιμους μετανάστες (π.χ., πολίτες χωρών-μελών Ε.Ε.), σε εκ των υστέρων νομιμοποιημένους μετανάστες και σε παράνομους μετανάστες. Οι τρεις αυτές κατηγορίες μεταναστών θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης και δεν θα πρέπει να ομαδοποιούνται.
β) δεν έκανε αναφορά στην ανάγκη υπολογισμού (έστω μεσοπρόθεσμου και χονδρικού) των μόνιμων και διαρκών αναγκών της οικονομίας μας σε μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό, καθώς και στη «χωρητικότητα» της κοινωνίας μας σε αλλοδαπό πληθυσμό (όπως προτείνει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο).
γ) δεν έκανε κάποια νύξη περί του θεμιτού δικαιώματος της χώρας εγκατάστασης να επιλέγει τους μετανάστες, αλλά και περί των κριτηρίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια τέτοια επιλογή.
δ) δεν άσκησε κριτική στην πολιτική των εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων που ακολουθήθηκε κατά την τελευταία 12ετία και η οποία, επιβραβεύοντας την παράνομη μετανάστευση και την μαύρη εργασία, ουσιαστικά συνέβαλε στην αύξηση της εισροής παράνομων μεταναστών στη χώρα μας.
ε) δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το αν όλοι οι μετανάστες, ανεξαρτήτως του αριθμού τους και ανεξαρτήτως εθνοτικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών καταβολών, είναι εξίσου «ενσωματώσιμοι» στην ελληνική κοινωνία.
στ) δεν ανέφερε αν η μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας συγκεκριμένων εθνοτικών ή θρησκευτικών κοινοτήτων ενέχει «προκλήσεις» για την δημόσια τάξη, την εθνική ασφάλεια ή την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
ζ) δεν διερωτήθηκε για το αν υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως (αλλά και ουσίας) με την παροχή πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και ιθαγένειας σε άτομα που δεν σεβάστηκαν τους νόμους της χώρας εισερχόμενα και διαμένοντα παρανόμως, που δεν επαναπροωθήθηκαν στις χώρες προέλευσής τους λόγω αδυναμίας ή αβελτηρίας διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και τα οποία νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.
Η πρωτοβουλία του «Βήματος» να αγγίξει το θέμα της μετανάστευσης είναι αξιέπαινη και πρέπει να συνεχισθεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι θεωρητικό ώστε να αντιμετωπισθεί με αοριστολογίες. Αντιθέτως, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πολύ συγκεκριμένο και με σαφείς παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν. Μόνο έτσι θα έχουμε την πλήρη εικόνα της καταστάσεως και θα ξεφύγουμε από προτάσεις που βασίζονται σε ευχολόγια και σε ευσεβείς πόθους.
* Ο Γιάννης Κολοβός είναι επικοινωνιολόγος. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το τέλος μίας ουτοπίας: η κατάρρευση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στην Δυτική Ευρώπη» κυκλοφόρησε το 2008 από τις Εκδόσεις Πελασγός.
Η επιστολή δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 23ης Απριλίου 2009 της εφημερίδας Το Βήμα.
No comments:
Post a Comment