Tuesday, May 19, 2015

Δεκάδες τραυματίες από επίθεση Ισραηλινών δυνάμεων σε Παλαιστίνιους την Ημέρα της Νάκμπα


5c8411ae-cb39-44fc-8a25-4eae81f9b87e
Διαδηλωτές σπεύδουν σε βοήθεια ενός συντρόφου τους που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από διαδήλωση για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Ημέρας της Νάκμπα κοντά στην ισραηλινή φυλακή Ofer, στο χωριό της Δυτικής Όχθης Betunia κοντά στη Ραμάλα, 15 Μαΐου, 2015. (AFP φωτογραφία)
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατόπιν ρίψης πραγματικών πυρών από το καθεστώς των ισραηλινών δυνάμεων για να διαλύσουν χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην 67η επέτειο της Ημέρας της Νάκμπα (Ημέρα της Καταστροφής).

Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Ραμάλα, Ναμπλούς, και την Αλ-Χαλίλ (Χεβρώνα) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.
Οι οργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της επεκτατικής ατζέντας του καθεστώτος του Τελ Αβίβ και τη δήμευση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Κάτοικοι της περιοχής και μάρτυρες δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές μέχρι που οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με καύση δακρυγόνων και αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε αντάλλαγμα.
04891a08-bffd-4ede-af24-9671561d9e54
Παλαιστίνιοι καίνε την ισραηλινή σημαία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Ημέρας Νάκμπα στο στρατόπεδο προσφύγων της Aida, κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Βηθλεέμ, 15 Μαΐου, 2015. (AFP φωτογραφία)
Παλαιστινιακές ιατρικές και ασφαλείς πηγές ανέφεραν ότι σχεδόν τρεις δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σκληρές συγκρούσεις.
Μια σειρά από συμπλοκές και άγριες συγκρούσεις ξέσπασε σε μια διαδήλωση έξω από την στρατιωτική φυλακή του Ofer κοντά στη Δυτική Όχθη στο διοικητικό κέντρο της Ραμάλα.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και περιοχές σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.
324e637a-d67e-4206-bbc3-bb73e9d3a960
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές καίνε μια γιγαντιαία ισραηλινή σημαία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από διαδήλωση για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Ημέρας Νάκμπα κοντά στην ισραηλινή φυλακή Ofer, στο χωριό της Δυτικής Όχθης Betunia κοντά στη Ραμάλα, 15 Μαΐου, 2015. (AFP φωτογραφία)
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης περνώντας μέσα από το Al-Quds (Ιερουσαλήμ) για τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα. Ένας μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και βάδισαν προς το ιερό τζαμί al-Aqsa.
2d8de1d4-8ab2-440c-8dce-ca51ff74058f
Παλαιστίνιοι υψώνουν την εθνική τους σημαία στο μπροστινό μέρος της οροφής του τεμένους αλ-Άκσα στην al-Quds (Ιερουσαλήμ), στις 15, Μαΐου, 2015, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Ημέρας Νάκμπα. (AFP φωτογραφία)
Παλαιστίνιοι στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της γης τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν επίσης και τραυμάτισαν πολλούς διαδηλωτές κοντά στον αποκλεισμένο θύλακα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν επίσης σε μαζική διαδήλωση στην πόλη της Γάζας. Στο συλλαλητήριο, ένας ομιλητής από το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης της Χαμάς κάλεσε για “τη συνέχιση της αντίστασης ενάντια στον εχθρό, το Ισραήλ, μέχρι να απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη”.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ορισμένες γειτονικές χώρες της περιοχής και σε άλλα μέρη του κόσμου.
e7734b04-1ad3-442c-9cfb-6c9df476bf70
Ένας Ισραηλινός στρατιώτης στοχεύει κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους διαδηλωτές μετά από διαδήλωση για τον εορτασμό της 67ης επετείου της Ημέρας Νάκμπα κοντά στην ισραηλινή φυλακή Ofer, στο χωριό της Δυτικής Όχθης Betunia κοντά στη Ραμάλα, 15 Μαΐου, 2015. (AFP φωτογραφία)
Η ομιλία του Αμπάς
Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική ομιλία του προς τιμήν της Ημέρας της Νάκμπα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να συνεχίσει τον λαϊκό αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αφήσει την ιστορία να επαναληφθεί.
“Αυτό που συνέβη το 1948 δεν θα συμβεί ξανά, οι άνθρωποι μας είναι σταθεροί και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πατρίδα τους για να την υπερασπιστούν και να επιτύχει την ανεξαρτησία”, δήλωσε ο Αμπάς, προσθέτοντας, ”Ενωμένοι θα εξουδετερώσουμε όλα τα ισραηλινά σχέδια και συνωμοσίες για να περιθωριοποιήσουν την παλαιστινιακή υπόθεση. Ποτέ δεν θα αποδεχτούμε μια κατάσταση με ενδιάμεσα σύνορα.”
Σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών με το Τελ Αβίβ, ο Αμπάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ενώ το Ισραήλ προχωρά με τις εποικιστικές δραστηριότητες του σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. ”Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ και ο επικεφαλής της Benjamin Netanyahu πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της κατοχής και της ειρήνης.”
Ο Αμπάς απείλησε επίσης να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εάν το καθεστώς του Τελ Αβίβ αποτύχει να σταματήσει τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. “Αν πρέπει να συνεχίσουν τις αποικιοκρατικές πολιτικές, θα συνεχίσουμε τις διεθνείς δραστηριότητές μας, όπως στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τον τερματισμό αυτής της παράνομης κατοχής”.
Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα Day, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από τη βίαιη εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους από τους Ισραηλινούς και τη δημιουργία του ισραηλινού καθεστώτος το 1948.
Στις 15 Μαΐου 1948, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόπισαν περίπου 700.000 Παλαιστίνιους, αναγκάζοντάς τους να φύγουν σε διάφορες γειτονικές χώρες. Ισραηλινοί στρατιώτες αφάνισαν επίσης σχεδόν 500 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις από τον χάρτη, αφήνοντας ένα εκτιμώμενο σύνολο 4.700.000 Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους που ονειρεύονται μια ενδεχόμενη επιστροφή στη γη των προγόνων τους περισσότερο από έξι δεκαετίες αργότερα.
Πηγή: 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails