Tuesday, May 19, 2015

Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή:”Είμαστε σοκαρισμένοι από την απαίτηση να βγει το άστρο του Δαβίδ απ’ το μνημείο στην Καβάλα”


F100912AS08-e1431756140579
Ανακοινώσεις και σκληρή κριτική για την απόφαση της δημάρχου Καβάλας να αναβάλλει τα εγκαίνεια του εβραϊκού μνημείου στην Καβάλα πέφτουν σα βροχή τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα στις οποίες και δύο από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις παγκοσμίως, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee), και ο Συνασπισμός Αντι-Δυσφήμισης (Anti-Defamation League), ενώ το θέμα έχει ήδη σχολιαστεί και στις μεγαλύτερες εβραϊκές εφημερίδες του Ισραήλ, την Jerusalem Post και την Times of Israel.

Στην ιστοσελίδα της η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:
”Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) μόλις έμαθε από την οργάνωσή των εταίρων μας, το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα (ΚΙΣ), ότι δημοτικοί υπάλληλοι στην Καβάλα ακύρωσαν μια τελετή που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου για να παρουσιάσει ένα μνημείο για τους 1.484 Εβραίους από την πόλη που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Μόνο δύο ημέρες πριν από την τελετή, η δήμαρχος και μια πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου επιμένουν η εικόνα του Αστεριού του Δαβίδ να αφαιρεθεί πριν εμφανιστεί το μνημείο.
“Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω επαρκώς το σοκ και τη θλίψη μας σε αυτήν την είδηση”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της AJC David Harris, ο οποίος έχει επισκεφθεί συχνά την Ελλάδα κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.
”Πώς μπορεί το αιώνιο σύμβολο του εβραϊκού λαού – το ίδιο το σύμβολο που οι Ναζί απαίτησαν από τους Εβραίους να φορούν στα στρατόπεδα θανάτου και γκέτο της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – να θεωρείται ακατάλληλο για δημόσια θέα στην Καβάλα; Τι θράσος για την εβραϊκή κοινότητα να σας ζητηθεί να αφαιρέσετε το αστέρι του Δαβίδ, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί το μνημείο για να εμφανιστεί!”.
“Στεκόμαστε ώμο με ώμο με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, και μάλιστα με όλους τους Έλληνες που είναι τόσο εξοργισμένοι όπως είμαστε εμείς, για αυτήν την ξεδιάντροπη προσβολή στη μνήμη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν, απελάθηκαν, και δολοφονήθηκαν απλά και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι . Σε αυτό το πλαίσιο, επικροτούμε το Γενικό Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, ο οποίος είπε σε απάντηση στις ειδήσεις από την Καβάλα: «Ως Ορθόδοξος Χριστιανός, αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος από αυτό το ζήτημα, διότι θα ήταν σαν κάποιος να μας ζητούσε να διαγράψουμε ή να τροποποιήσουμε για «λόγους αισθητικής» το σύμβολο του σταυρού στους τάφους των παππούδων μας που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς».
“Ας ελπίσουμε ότι η λογική επικρατεί γρήγορα”, κατέληξε ο Harris, “και ότι οι υπάλληλοι της πόλης της Καβάλας θα αναθεωρήσουν και θα αντιστρέψουν την άθλια απόφασή τους”.
Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Abraham H. Foxman, διευθυντή της Anti-Defamation League, μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις παγκοσμίως:
“Το να αντιταχθείς σε ένα αστέρι του Δαβίδ στο μνημείο είναι ηθικά κατακριτέο”, δήλωσε ο Abraham H. Foxman. “Οι εβραίοι της Καβάλας σκοτώθηκαν επειδή ήταν Εβραίοι, και η αξία ενός μνημείου είναι να καταστήσει αυτό το γεγονός σαφές. Η Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έχουν προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων, την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, και τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο, και συντασσόμαστε με την ελληνική εβραϊκή κοινότητα εκφράζοντας την αγανάκτησή μας”.
Το θέμα απ’ ότι φαίνεται παραμένει στην κορυφή της επικαιρότητας, ενώ παρά το γεγονός ότι η δήμαρχος κα Τσανάκα έχει μπει στο στόχαστρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ”Off The Record” ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας ήταν αυτός ο οποίος από μόνος του αρχικά έστειλε τις προσκλήσεις για την εκδήλωση χωρίς να ρωτήσει ή να συμβουλευτεί κανέναν, ούτε καν την ίδια τη δήμαρχο, η οποία σαφώς δέχτηκε και πιέσεις μέσα από πρόσωπα της παράταξής της για το θέμα.
Χρήστος Μελίδης

1 comment:

Anonymous said...

Η Δήμαρχος Καβάλας «έκοψε» μνημείο του Ολοκαυτώματος λόγω «Άστρου του Δαυίδ» - καταδικαστηκε η προθεση της απο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εφημεριδα ΑΥΓΗ και Κ.Ι.Σ. - 100% απειληθηκε.. - ζητησε συγνωμη.

ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ?????.........ΜΗΠΩΣ..ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Κ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΧΩΜΑ Κ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ), Η ΕΒΡΑΊΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΟΘΤΣΙΛΝΤ, Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ Ή ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ????....
ΑΣ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑΙ...ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΩΣ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΟΥΜΕ...ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ?...ΠΟΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ???....

ΚΩΣΤΑΣ-ΤΑΥΡΟΣ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails