Friday, May 22, 2015

“Είναι όλα δικά μας”: Ισραηλινή Υπουργός λέει ότι οι Άγιοι Τόποι ανήκουν στους Εβραίους


_tzipi-hotovely
Η Tzipi Hotovely.
Η νέα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να δημιουργήσει μια λύση δύο κρατών με την Παλαιστίνη. Η Tzipi Hotovely είπε στις ισραηλινές διπλωματικές αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, ότι οι Άγιοι Τόποι ανήκουν στους Εβραίους.

Η 36χρονη, η οποία στο παρελθόν υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός μεταφορών στην τελευταία κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε μια σειρά από θρησκευτικά κείμενα για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι το ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ είναι το νόμιμο σπίτι των Εβραίων.
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην βασική αλήθεια των δικαιωμάτων μας σε αυτή τη χώρα», είπε στην ομιλία της, η οποία αναφέρθηκε από το AP. «Αυτή η γη είναι δική μας. Είναι όλη δική μας. Δεν ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε συγγνώμη γι ‘αυτό.”
Τα σχόλια της Hotovely έρχονται στον απόηχο των εκθέσεων από την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, η οποία λέει ότι η Γαλλία έχει προτείνει ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη μείωση προθεσμίας από δύο χρόνια σε 18 μήνες για να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, σχετικά με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Το κράτος του Βατικανού, το οποίο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, έγινε η τελευταία χώρα που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης στις 13 Μαΐου. Το Ισραήλ ήταν καυστικό για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θίγει τις προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή. Συνολικά 135 μέλη του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.
Η ορθόδοξη εβραία βουλευτής, είναι μία σκληροπυρηνική υποστηρικτής του “δικαιώματος” του Ισραήλ να χτίσει οικισμούς στη Δυτική Όχθη, κάτι που έχει καταδικαστεί από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, ανέφερε επίσης ότι θα προσπαθήσει να πάρει τη διεθνή αναγνώριση για τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης.
“Αναμένουμε ως θέμα αρχής της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να χτίσει σπίτια για τους Εβραίους στην πατρίδα τους, παντού», είπε.
Η Hotovely επίσης κατάφερε να αναδιατυπώσει ένα σύνθημα από το Υπουργείο Μεταφορών, όπου δούλευε: «Στο δρόμο, μην είσαι σωστός, να είσαι έξυπνος”. Πρόσθεσε ότι για πάρα πολλά χρόνια, διπλωμάτες στο Ισραήλ έχουν προσπαθήσει να είναι έξυπνοι, αντί να είναι σωστοί.
“Πολλές φορές φαίνεται ότι στις διεθνείς σχέσεις μας, περισσότερο από το να τονίσουμε την ορθότητα του σκοπού μας, καλούμαστε να χρησιμοποιούμε επιχειρήματα που παίζουν καλά διπλωματικά”, είπε στους υπαλλήλους του υπουργείου, όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα Jerusalem Post. “Αλλά σε μια στιγμή που η ίδια η ύπαρξη του Ισραήλ τίθεται υπό αμφισβήτηση, είναι σημαντικό να είμαστε σωστοί.
“Η διεθνής κοινότητα ασχολείται με ζητήματα της δικαιοσύνης και της ηθικής», πρόσθεσε. «Πρέπει να επιστρέψουμε στην βασική αλήθεια του δικαιώματός μας σε αυτή τη γη.”
israel-settlement.si
Μια άποψη του Wadi fukin φαίνεται από τον εβραϊκό οικισμό της Beitar Illit (μπροστά), κοντά στην πόλη της Δυτικής Όχθης Βηθλεέμ (Reuters / Baz Ratner)
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους του, λέγοντας ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δεν θα ήταν επιτρεπτήκατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός.
“Νομίζω ότι όποιος κινείται σήμερα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίνει έδαφος για την επίθεση των ισλαμιστών εξτρεμιστών εναντίον του κράτους του Ισραήλ”, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στο NRG τον Μάρτιο.
Τα σχόλια του Νετανιάχου οδήγησαν σε μια σειρά από εξέχοντες πρώην αξιωματούχους της Ε.Ε., στους οποίους περιλαμβάνονται οι πρώην υπουργοί εξωτερικών και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας, να γράψουν μια επιστολή τεσσάρων σελίδων στην επικεφαλής της πολιτικής της Ε. Ε. Federica Mogherini, περιγράφοντας πως έχουν λίγη πίστη στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και ότι περισσότερη πίεση θα πρέπει να τεθεί στο Ισραήλ.
“Ο κύριος Νετανιάχου εξέφρασε διάφορες απόψεις σχετικά με την Παλαιστίνη μέσα και γύρω από την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κρύες στην ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Είμαστε πεπεισμένοι το μυαλό μας ότι έχει μικρή διάθεση να διαπραγματευθεί σοβαρά για μια λύση δύο κρατών εντός της προθεσμίας αυτής της νέας ισραηλινής κυβέρνησης “, ανέφερε η επιστολή.
Πάνω από 500.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που χτίστηκαν μετά το 1967 της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών. Τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας επιδιώκουν την πλήρη κρατική υπόσταση και την ανεξαρτησία τους από το Ισραήλ για πέντε δεκαετίες.
Πηγή:

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails