Wednesday, September 16, 2009

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πούτιν: Ψάχνουμε συμμαχίες με κοινό όφελος

Σημείωση Αντιπληροφόρησης: Μάλλον τα συμφέροντα του Γιώργου Παπανδρέου δεν συμβαδίζουν καθόλου με αυτά της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα.Της Ελλάδας όμως;Συγγνώμη ξεχαστήκαμε!Τι σχέση έχουν τα ελληνικά συμφέροντα με τα συμφέροντα του υπ'ατμόν Πρωθυπουργού μας;Απολύτως καμία...



Άμεση ήταν η τοποθέτηση της Ρωσίας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, περί «επαναδιαπραγμάτευσης» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά και στις απόψεις της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης της Βουλγαρίας για το ίδιο θέμα.




Η απάντηση ήρθε δια χειλέων Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τρεις ημέρες σε κλειστή συνάντηση του Valdai Club, ενός ανατολικού οργανισμού ανάλογου της λέσχης Μπίλντενμπεργκ: «Η Τουρκία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Ουκρανία ως το κύριο διάδρομο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη» δήλωσε ο Ρώσος ισχυρός άνδρας, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση με τα λόγια του!
Κάτι που σημαίνει εγκατάλειψη της χάραξης του South Stream μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας!

Αυτό φαινομενικά δεν έχει σχέση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά ρωσικές πηγές σημείωναν το εξής:

«Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τον South Stream. Ομως, οι αγωγοί, όπως και οι λοιπές διακρατικές της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Βουλγαρία, αντιμετωπίζονται συνολικά.

Όποιοι δεν συμφωνούν με όσα έχουν υπογραφεί και επιδιώκουν αναθεώρηση παίρνουν και την ευθύνη για την συνολική αναθεώρηση των διακρατικών συμφωνιών για τους αγωγούς, αλλά και όποιων άλλων υπάρχουν και πιθανόν θελήσουν να αναθεωρήσουν(σ.σ. εμμέσως πλην σαφώς είναι αναφορά στην διακρατική για το BMP-3HEL)»!

Η δήλωση Πούτιν έγινε την Παρασκευή στο Valdai Club, ενώπιον κορυφαίων ακαδημαϊκών, τραπεζικών στελεχών και τεχνοκρατών από όλο τον κόσμο που μετέχουν στο συγκεκριμένο club και συνεδριάζουν μία φορά κατ’ έτος για να συζητήσουν τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν γίνονται μετά την συνάντησή του στην Πολωνία με τον νέο Βούλγαρο πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ, αλλά και τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Δευτέρα περί *«Ετεροβαρούς συμφωνίας που βλάπτει το φυσικό περιβάλλον και χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης».

Βέβαια, ήδη η Μόσχα έχει βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι του South Stream κατά την επίσκεψη Πούτιν στη Άγκυρα τον Αύγουστο όταν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream μέσω της τουρκικής ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο.

«Η Ρωσία είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να απεξαρτηθεί από τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια κάποιων κύκλων της Δύσης στην Ουκρανία» δήλωσε πηγή της ρωσικής κυβέρνησης από την Μόσχα. “Περίπου το 80% του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία. Αφού υπάρχει η γνωστή πολιτική συμπεριφορά της Ουκρανίας στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων μας με το Κίεβο, η Ρωσία αναζητεί τρόπους να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές του φυσικού αερίου. Δεν έχουμε κάνει όλο αυτό τον σχεδιασμό για να αντικατασταθεί το πρόβλημα της Ουκρανίας με ένα άλλο πρόβλημα της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας. Αναζητούμε σοβαρές και σταθερές συμμαχίες οι οποίες να εδράζονται επάνω στην αντίληψη του αμοιβαίου οφέλους, αν όχι σε πολιτικές βάσεις».

Χαρακτηριστικό της απογοήτευσης της Ρωσίας από την Ελλάδα και την Βουλγαρία είναι το εύρος της προσέγγισης με την Άγκυρα. Ρωσικές πηγές σημειώνουν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός απουσίασε επί πολύ ώρα από την διάσκεψη για να... μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν!

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails