Friday, October 4, 2013

Πάνε να μπλέξουν την ΧΑ μέχρι και με μουσείο όπλων! - ΤΟ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!


Το επικίνδυνο παιχνίδι ενός άγγλου υπηκόου να συσχετίσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μουσειακού πολεμικού υλικού στη χώρα μας και μία από τις πολύσυλεκτικότερες στην Ευρώπη, με τη «Χρυσή Αυγή» έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο στόχαστρο ενός εγγλέζου με περίεργες διασυνδέσεις έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μουσειακού πολεμικού υλικού στη χώρα μας και μία από τις πολυσυλεκτικότερες στην Ευρώπη, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλόγων (Π.Α.Λ.Ι.Σ).
Πρόκειται για ένα ίδρυμα στην κατοχή του οποίου βρίσκεται ένα σημαντικός αριθμός αποστρατικοποιημένων όπλων του 19ου και κυρίως του 20ου αιώνα, τα οποία έχουν με νόμιμες διαδικασίες εισαχθεί στη χώρα μας τόσο από χώρες της Ευρώπης όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός Πολεμικού Μουσείου με έμφαση στην νεότερη ελληνική ιστορία και ανοιχτό στο κοινό.
Παρά το γεγονός όμως ότι το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ συλλέγει τα εκθέματά του εδώ και αρκετά χρόνια προετοιμάζοντας την κατασκευή του μουσείου του, το τελευταίο χρονικό διάστημα ο άγγλος υπήκοος -και πρώην συνεργάτης του επικεφαλής του Ιδρύματος-, Edward Stacey επιχειρεί να εμπλέξει τη λειτουργία του με τη Χρυσή Αυγή!
Έχοντας έρθει σε επαγγελματική ρήξη με τον ιδιοκτήτη του Ιδρύματος κ. Αναστάσιο Πάλλη, ο άγγλος υπήκοος προσπάθησε να εμπλέξει τα εκθέματα του ιδρύματος με την έρευνα που διενεργεί η ελληνική δικαιοσύνη αναφορικά με την ανεύρεση κρυμμένων οπλοστασίων της Χρυσής Αυγής.
Πρόκειται για μία έωλη όσο και περίεργη, ως προς το χρόνο που γίνεται, καταγγελία δεδομένου ότι τους χώρους του μουσείου έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, όσο και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς επίσης και αρκετοί πολίτες στους οποίους και ανεπίσημα επιδείχθηκαν τα (αποστρατιωτικοποιημένα) όπλα του Ιδρύματος.
Το ίδιο δηλαδή που συνέβη με την επίσκεψη που και ο ίδιος ο Edward Stacey είχε κάνει μαζί με τα παιδιά του. Μόνο όμως που ο συγκεκριμένος χρησιμοποίησε έπειτα από ενάμιση σχεδόν χρόνο αυτή την εμπειρία του για να πλήξει το κύρος του Ιδρύματος και τον ιδιοκτήτη του, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη 4000 χιλ. ενεργών πολεμικών όπλων τα οποία επιχείρησε να συνδέσει με το κόμμα της Χρυσής Αυγής!
Ήταν το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ επιθέσεων που έχει εξαπολύσει κατά τους τελευταίους μήνες ο άγγλος υπήκοος εναντίον του ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ και του ιδιοκτήτη του, στέλνοντας επιστολές και κάνοντας παραστάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη.
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των επιστολών στις αρχές του περασμένου Μαΐου η ΕΛ.ΑΣ, συνεπικουρούμενη και από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έκανε σειρά ελέγχων τόσο στο σπίτι του ιδιοκτήτη όσο και στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ, πιστοποιώντας αυτό που ήδη γνώριζε: ότι όλα τα όπλα των συλλογών του ιδρύματος είναι αποστρατιωτικοποιημένα.
Τα ελάχιστα παραπτώματα που καταγράφηκαν από το πολυπληθές συνεργείο της ΕΛ.ΑΣ και τους επί διήμερο σχετικούς ελέγχους που έκανε σε ένα προς ένα τα εκθέματα, αφορούσαν σε κάποιους αριθμούς και πιστοποιητικά των αποστρατιωτικοποιημένων όπλων, τα οποία σε καμία βεβαίως περίπτωση δεν προσέγγιζαν το νούμερο των 4000 που υποστηρίζει ο Edward Stacey ότι έχει στην κατοχή του το ίδρυμα.
Το εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι προκειμένου να στηρίξει όλα όσα υποστήριζε, ο άγγλος υπήκοος και πρώην συνεργάτης του ιδιοκτήτη του ιδρύματος, δεν δίστασε να δώσει στην δημοσιότητα ακόμη και φωτογραφίες των παιδιών του που περιεργάζονταν τα όπλα του μουσείου.
Με μία διαφορά όμως: οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν όλες τραβηχτεί ένα χρόνο πριν κάνει τις καταγγελίες του, ενώ και τα όπλα που εμφανίζονται σε αυτές είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Ήδη η ιδιοκτησία του Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ έχει κινηθεί νομικά κατά του άγγλου υπηκόου καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές για όλα όσα υποστήριξε και αναμεταδόθηκαν από συγκεκριμένα ΜΜΕ, χωρίς τα τελευταία από την πλευρά τους να επιχειρήσουν να διασταυρώσουν την αλήθεια των ισχυρισμών του.
Να σημειώσουμε πως βασικός σκοπός του ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ είναι η διάσωση και καταγραφή ντοκουμέντων, μαρτυριών και άλλων στοιχείων από το πλούσιο παρελθόν της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η δραστηριότητα που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναπτύξει συγκεντρώνοντας μεγάλης αξίας εκθέματα όπως στρατιωτικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και αεροπλάνα παλαιάς και νέας τεχνολογίας καθώς επίσης και ιστορικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
Οι εμπνευστές όμως της πολυδάπανης αυτής ιδέας, τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος Π.Α.Λ.Ι.Σ, δεν σταμάτησαν μόνο στη συλλογή ιστορικών μηχανοκίνητων εκθεμάτων κύριος σκοπός τους είναι όλα τα αποκτήματά τους, αφού συντηρηθούν από ειδικούς τεχνίτες, να είναι σε θέση να λειτουργούν όπως την πρώτη μέρα κατασκευής τους.
Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως το ίδρυμα έχει στην κατοχή του ένα από τα δύο σωζόμενα άρματα τύπου «Σέρμαν» που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και το οποίο έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις των Συμμάχων κατά των Γερμανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η συλλογή ιστορικών κειμηλίων περιλαμβάνει επίσης είδη ρουχισμού, στολές, κράνη, αλλά και παράσημα και διπλώματα ανδρείας.
Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του μουσείου, που βρίσκεται στη Βάρη, αποτελούνται από χώρο φύλαξης, συντήρησης των αποκτημάτων και μηχανολογικού συνεργείου.
Τέλος, στα πλαίσια του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ιδρύματος και "ως ελάχιστο φόρο τιμής" στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων των, μέσα στους βασικούς του σκοπούς εντάσσεται και η θέσπιση ενός βοηθήματος για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.
Σε κάθε περίπτωση η πρόσφατη προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και εξόφλησης προσωπικών λογαριασμών, η λειτουργία ενός ιδρύματος μέσω της συσχέτισής του με ένα ακροδεξιό κόμμα μόνο απορίες μπορεί να προκαλέσει.
Το Ίδρυμα ΠΑΛΙΣ δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, γι’ αυτό και στους στόχους του περιλαμβάνεται η ανάδειξη της πορείας της Ελλάδας και των αγώνων των Ελλήνων για τη συγκρότησή τους ως έθνος και ως ανεξάρτητο αυτοδύναμο κράτος μέσω της δημιουργίας ενός σύγχρονου μουσείου ιστορίας του πολέμου, με έμφαση στα ελληνικά δρώμενα. Και επειδή οι καιροί είναι περίεργοι, είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά επικίνδυνο οποιαδήποτε προσπάθεια με εθνικό και ιστορικό υπόβαθρο και με έμφαση στους αγώνες των Ελλήνων, να συσχετίζεται με την άκρα δεξιά, επειδή έτσι το θέλουν ορισμένοι ξένοι παράγοντες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails