Thursday, August 20, 2015

ΙΣΡΑΗΛ: «Ακροδεξιός» ηγέτης υποστήριξε ότι ο εμπρησμός των εκκλησιών είναι δικαιολογημένος με βάση την ιουδαϊκή παράδοση, συνελήφθη ύστερα από καταγγελία του Βατικανού και αφέθη ελεύθερος

Η ισραηλινή αστυνομία ανέκρινε Τρίτη τον Ιουδαίο εξτρεμιστή ηγέτη που υποστήριξε το κάψιμο των χριστιανικών εκκλησιών μέσα στον θόρυβο από τα πρόσφατα εγκλήματα μίσους, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας έκρηξης ενός παλαιστινιακού σπιτιού.
Ο Benzi Gopstein, ο οποίος ηγείται της ακροδεξιάς ομάδας Lehava, δεν έχει συνδεθεί με οποιεσδήποτε πρόσφατες επιθέσεις, αλλά τα σχόλιά του σχετικά με τις εκκλησίες ήρθε σε μια περίοδο αυξημένου εβραϊκού εξτρεμισμού και επέσυρε την οργή  Ρωμαιοκαθολικών αξιωματούχων.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Luba Samri είπε ότι ο Gopstein κλήθηκε για ανάκριση "σχετικά με τις παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με το κάψιμο των εκκλησιών."
Στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με φοιτητές που σπουδάζουν ιουδαϊκή θρησκεία την περασμένη εβδομάδα, ο Gopstein υπερασπίστηκε την ιδέα του εμπρησμού των εκκλησιών, επικαλούμενος μια μεσαιωνική ιουδαϊκή εντολή για καταστροφή των χώρων ειδωλολατρίας.
Ο φορέας που είναι αρμόδιος για τις Καθολικές ιδιοκτησίες στους Αγίους Τόπους κατέθεσε επίσημη καταγγελία στον ισραηλινό Γενικό Εισαγγελέα Yehuda Weinstein.
Ο δικηγόρος του Gopstein Itamar Ben Gvir, (αριστερά στην φωτογραφία) μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είπε ότι «ο πελάτης μας έχει κληθεί σε ανάκριση στον απόηχο της πίεσης από το Βατικανό».
«Αναρωτιέμαι ποιο είναι το επόμενο βήμα θα είναι. Θα αποφασίσει ο Πάπας να καταθέσει μηνύσεις;»
Ο Gopstein, ο οποίος ζει στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, έχει στο παρελθόν κληθεί από την αστυνομία σε ανάκριση, καθώς ήταν ένα από τα 10 μέλη της Lehava που συνελήφθησαν πέρυσι για μια εμπρηστική επίθεση σε εβραϊκό-αραβικό σχολείο στην Ιερουσαλήμ.
Η κλήτευσή του έρχεται μετά τις επιθέσεις από Εβραίους εξτρεμιστές, σε παλαιστινιακές και χριστιανικές περιοχές στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Ένα μωρό 18 μηνών πέθανε, και ο πατέρας του τραυματίστηκε θανάσιμα όταν  εξτρεμιστές έβαλαν εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι τους στο τέλος του περασμένου μήνα.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας υπερ-ορθόδοξος Εβραίος μαχαίρωσε έξι άτομα σε μια πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στη Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα 16χρονο κορίτσι.
Στις 18 Ιουνίου σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση σε εκκλησία στις όχθες της θάλασσας της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ, όπου ο Ιησούς έκανε το θαύμα με τα ψωμιά και τα ψάρια.
Η Lehava ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται για την διατήρηση της εβραϊκής ταυτότητας, ιδίως απέναντι στους γάμους μεταξύ Εβραίων και εθνικών.
Η Επιτροπεία του Βατικανού για τους Αγίους Τόπους ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Κρατικό Εισαγγελέα να απευθύνουν κατηγορίες στον Benzi Gopstein, για υποκίνηση βίας μετά την πρόσκλησή του για πυρπόληση των εκκλησιών στο Ισραήλ.
Η Επιτροπεία είναι ένας θεσμός του Τάγματος των Φραγκισκανών που είναι υπεύθυνος για τα χριστιανικά προσκυνήματα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη. Ο επικεφαλής έχει την έγκριση του Πάπα.
ΚΟ: Είμαι σίγουρος ότι εάν ηγέτης «ακροδεξιάς ομάδας» στην Ελλάδα "δικαιολογούσε" τον εμπρησμό συναγωγών ή τζαμιών, θα είχαμε την ίδια εξέλιξη. Μια απλή ανακρισούλα και μετά σπίτι. Και η ζωή συνεχίζεται..

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails