Tuesday, June 6, 2017

Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά: Εξοπλίζουν μαζικά την Αλβανία - «Για να αμυνθεί στην Ρωσία» λένε!

Oι Ηνωμένες Πολιτείτε ξεκινούν ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού του αλβανικού Στρατού για  να αντιμετωπίσει την... ρωσική απειλή ξεκινώντας με έκτακτη βοήθεια 14,09 εκατ. δολαρίων η οποία θα φτάσει συνολικά τα 450 εκατ. δολάρια μέχρι το 2020!
Στο σχετικό αιτιολογικό έγγραφο αναφέρεται ότι  "οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να σταματήσουν το φαινόμενο των ρωσικών απειλών που αποτελεί πραγματικότητα"!

. Στις προηγούμενες εκθέσεις προϋπολογισμών δεν υπήρχε αναφορά για τη Ρωσία..
Μεγάλη σημασία, δίνουν οι Αμερικανοί στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, από το 2019 θα υπάρξει αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας, θα λάβει νέα όπλα και θα έχει εκτεταμένη εκπαίδευση.
«Οι χρηματοδοτήσεις των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων θα στηρίξουν την επαγγελματοποίηση και τον εκσυγχρονισμό  των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων ώστε να μετατραπούν σε ένα ευέλικτο ‘Task Force’ που θα υποστηρίζει  και θα συμπληρώνει τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Τα κεφάλαια θα στηρίξουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να εδραιωθούν οι στόχοι της Στρατηγικής Άμυνας. 
Η χρηματοδότηση θα δοθεί για την προετοιμασία, την κατάρτιση των αξιωματικών και των κινητών μονάδων, καθώς και την αγορά νέων όπλων και ατομικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τη δέσμευση της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Η βοήθεια θα επικεντρωθεί κυρίως στις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού και στις λειτουργίες εδάφους της ‘Task Force’. Οι δύο αυτές μονάδες θα πρέπει να συγχρονισθούν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις μέχρι το 2019», αναφέρεται.
Η έκθεση  αναφέρει ρητά ότι ο ρόλος της Αλβανίας είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ.
«Η ανάπτυξη της ικανότητας της Αλβανίας να υπερασπισθεί τον εαυτό της, συμβάλλει στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και στην αύξηση της ασφάλειας στην βορειοατλαντική συμμαχία. Η αμερικανική πρεσβεία θα συνεργασθεί με την κυβέρνηση της Αλβανίας,  και η Αλβανία ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ θα καταστεί εταίρος στις διεθνείς υποθέσεις, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στην επιστροφή των ξένων μαχητών, του βίαιου εξτρεμισμού και της μετανάστευσης», όπως σημειώνεται.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τον ελβανικό εξτρεμισμό και τα σχέδια για δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας, καθώς θεωρούν ότι το σλαβικό στοιχείο των Βαλκανίων είναι ταυτισμένο με την Ρωσία. Το θέμα είναι ότι η ενίσχυση της Αλβανίας μπορεί να διαλύσει τα Σκόπια, να προκαλέσει κύματα προσφύγων στην Ελλάδα, ομάδες Αλβανόφωνων ενόπλων επίσης εντός της Ελλάδας και φυσικά αντάρτικο γα την απόσχιση της νότιας Αλβανίας ή "Τσαμουριάς" όπως υτό που ετοιμαζόταν το 2001.  
Η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια. Στην περιβόητη Μεγάλη Αλβανία, οι Αλβανοί διοικούν ένα κράτος που φτάνει νότια μέχρι και την Άρτα, ανατολικά στο Τέτοβο των Σκοπίων και βορειοανατολικά στο Κόσοβο το οποίο έχει αποσχιστεί από την Σερβία.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο «φιλελεύθερος»Έντι Ράμα, έχει προσπαθήσει νε εξωραΐσει την κατάσταση και να αλλάξει τον όρο «Μεγάλη Αλβανία» με αυτόν της «Εθνικής Ενοποίησης.»
Ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας, παίζει κυριολεκτικά με την φωτιά. Προκαλεί τους γειτονικούς μη αλβανικούς λαούς και τους ωθεί σε επικίνδυνες αντισυσπειρώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμά της Ελλάδας και το «κυνηγητό» που δέχεται η Ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο τους τελευταίους μήνες, με τις διώξεις και τις κατεδαφίσεις σπιτιών και καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας.
Επίσης αποτελεί απειλή κατά της Σερβίας, η οποία βλέπει την Αλβανία να βρίσκεται πίσω από όλες τις κινήσεις των αλβανόφωνων του κατεχόμενου  Κοσσυφοπεδίου...
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η υπόθεση "Αλβανία" θα αποτελέσει την θρυαλλίδα εξελίξεων στα Βαλκάνια...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails