Tuesday, December 26, 2017

ΚΟΥΡΔΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ....ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΚΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ !


Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Ταλάλ Σίλο μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο χωριό Hukoumiya στη Ράκα της Συρίας στις 6 Ιουνίου 2017. REUTERS
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός που αυτομόλησε από τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων που κατέλαβαν τη Συριακή πόλη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος αναίρεσε τον ισχυρισμό του για την πτώση της πόλης, λέγοντας ότι χιλιάδες μαχητές της ISIS – πολλοί περισσότεροι απ’ ότι πρώτα αναφέρθηκαν – έφυγαν κάτω από μια μυστική συμφωνία που εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ, μεταδίδει το Reuters.

Ο Ταλάλ Σίλο, πρώην διοικητής στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), δήλωσε ότι το SDF κανόνισε να μεταφερθούν με λεωφορείο όλοι οι εναπομείναντες ισλαμιστές μαχητές έξω από τη Ράκα, παρόλο που εκείνη τη στιγμή είχε πει ότι μάχονταν με σκληρούς ξένους τζιχαντιστές στην πόλη.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ χαρακτήρισαν τα σχόλια του Σίλο ως “ψευδή και φιλόδοξα”, αλλά ένας αξιωματικός ασφαλείας στην Τουρκία, όπου ο Σίλο αυτομόλησε πριν από τρεις βδομάδες, έδωσε παρόμοιο απολογισμό για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Συριακό προπύργιό του. Η Τουρκία βρίσκεται σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον έναντι της υποστήριξης των ΗΠΑ στις Κουρδικές δυνάμεις που οδήγησαν τη μάχη στη Ράκα.
Ο Σίλο ήταν εκπρόσωπος του SDF και ένας από τους αξιωματούχους που είπαν στα μέσα ενημέρωσης στα μέσα Οκτωβρίου – όταν έλαβε χώρα η συμφωνία – ότι λιγότεροι από 300 μαχητές έφυγαν από την Ράκα με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι θα πολεμούσαν.
Ωστόσο, είπε στο Reuters σε συνέντευξή του ότι ο αριθμός των μαχητών που είχαν επιτραπεί να φύγουν ήταν πολύ υψηλότερος και ο απολογισμός μιας τελευταίας μάχης ήταν μια μυθοπλασία που αποσκοπούσε να κρατήσει μακριά τους δημοσιογράφους ενώ πραγματοποιούνταν η εκκένωση.
Είπε ότι ένας αξιωματικόςτων ΗΠΑ στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, τον οποίο δεν αναγνώρισε, ενέκρινε τη συμφωνία σε μια συνάντηση με έναν διοικητή του SDF.
Την στιγμή εκείνη υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το αν είχαν επιτραπεί ή όχι οι αλλοδαποί ισλαμιστές μαχητές να εγκαταλείψουν τη Ράκα. Το BBC ανέφερε αργότερα ότι ένας από τους οδηγούς στην έξοδο περιέγραψε μια συνοδεία μήκους έως και 7 χιλιομέτρων αποτελούμενη από 50 φορτηγά, 13 λεωφορεία και 100 οχήματα της ISIS γεμάτα μαχητές και πυρομαχικά.
Η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένοι μαχητές που εγκατέλειψαν την Ράκα θα μπορούσαν να είχαν περάσει λαθραία τα σύνορα μέσα στην Τουρκία και να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν επιθέσεις εκεί ή στη Δύση.
“Συμφωνία επιτεύχθηκε για τους τρομοκράτες να φύγουν, περίπου 4.000 άνθρωποι, αυτοί και οι οικογένειές τους”, δήλωσε ο Σίλο, προσθέτοντας ότι όλοι εκτός από περίπου 500 ήταν μαχητές.
Είπε ότι κατευθύνθηκαν ανατολικά προς περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος γύρω από το Ντέιρ Εζόρ, όπου ο Συριακός στρατός και οι δυνάμεις που υποστήριζαν τον πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ κέρδιζαν έδαφος.
Για τρεις ημέρες το SDF απαγόρευε στους ανθρώπους να πάνε στη Ράκα, λέγοντας πως η μάχη ήταν σε εξέλιξη για να αντιμετωπίσουν τους μαχητές που δεν είχαν παραδοθεί.
“Ήταν όλο θέατρο”, είπε ο Σίλο.
”Η ανακοίνωση ήταν κάλυψη για όσους έφυγαν για το Ντέιρ Εζόρ”, είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ήθελαν να σταματήσουν γρήγορα τη μάχη στη Ράκα ώστε το SDF να μπορέσει να προχωρήσει προς το Ντέιρ Εζόρ.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Αιγυπτιακή Egypt Independent που επικαλείται την τουρκική κρατική τηλεόραση ΤΡΤ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι εν λόγω μαχητές της ISIS που έφυγαν από τη Ράκα έχουν μετεγκατασταθεί σε ερήμους στην Αίγυπτο ως μέρος αυτής της συμφωνίας.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails