Thursday, January 10, 2019

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση λέει ότι η ”παραδοσιακή αρρενωπότητα” είναι επιβλαβής

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση λέει ότι η ”παραδοσιακή αρρενωπότητα” είναι επιβλαβής

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση λέει ότι η ”παραδοσιακή αρρενωπότητα” είναι επιβλαβής
ΠΗΓΗ

Το μπούλινγκ, η ομοφοβία, η σεξουαλική παρενόχληση και η κακοποίηση, είναι όλα αποτελέσματα της ανδρικής συμπεριφοράς σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η μεγαλύτερη ένωση ψυχολόγων στον κόσμο, και που, λίγο πολύ, μετατρέπουν πλέον την ”αρρενωπότητα” σε παθολογία.

Για πρώτη φορά στα 127 χρόνια ιστορίας της η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) εξέδωσε οδηγίες για να βοηθηθούν οι ψυχολόγοι που εργάζονται με άνδρες και αγόρια, και στις οποίες δηλώνει ότι «η παραδοσιακή αρρενωπότητα είναι ψυχολογικά επιβλαβής» και «προκαλεί ζημιά που αντηχεί τόσο προς τα έσω όσο και προς τα έξω».
Η APA λέει ότι η παραδοσιακή αρρενωπότητα ορίζεται από το «στωικισμό, την ανταγωνιστικότητα, την κυριαρχία και την επιθετικότητα». Βρίσκεται στην ανθεκτικότητα των ανδρών ενάντια στις αντιξοότητες και την επιμονή στο να “φαίνονται σκληροί” παρά την ψυχική ταλαιπωρία και στην τάση τους να χειρίζονται τη συναισθηματική καταπόνηση με θυμό.

Σύμφωνα με την APA, «η ιδεολογία της παραδοσιακής αρρενωπότητας έχει δείξει ότι περιορίζει την ψυχολογική ανάπτυξη των ανδρών, περιορίζει τη συμπεριφορά τους, προκαλεί διαταραχές του ρόλου των φύλων και διαφορές μεταξύ των φύλων και επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και τη σωματική υγεία».
Η ένωση κατηγορεί αυτή την αρρενωπότητα για το γεγονός ότι το 90% των ανθρωποκτονιών στις ΗΠΑ διαπράττονται από τους άνδρες και για το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία από τις γυναίκες. Τα αγόρια είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να διαγνωσθούν με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) από τα κορίτσια και να υποστούν σκληρότερες τιμωρίες για την κακή συμπεριφορά στο σχολείο.
Οι νέες “Κατευθυντήριες γραμμές για την ψυχολογική πρακτική με τα αγόρια και τους άνδρες” ορίζουν την «ιδεολογία της αρρενωπότητας» ως «έναν ιδιαίτερο αστερισμό προτύπων που έχουν επηρεάσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων: της αντι-θηλυκότητας, της επίτευξης, της αποφυγής της εμφάνισης αδυναμίας, και της περιπέτειας, του κινδύνου και της βίας». Συνδέουν επίσης αυτή την ιδεολογία με την ομοφοβία, τον εκφοβισμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.
Ως εκ τούτου, η APA καθοδηγεί τους ψυχιάτρους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε με τους άνδρες ασθενείς τους. Οι κλινικοί, όπως λέει η ένωση, πρέπει να γνωρίζουν και να αμφισβητούν τα “κυρίαρχα αρσενικά ιδεώδη” και να “καταπολεμούν αυτές τις δυνάμεις”.
Επιπλέον, πρέπει να «κατανοήσουν πώς λειτουργεί η εξουσία, το προνόμιο και ο σεξισμός» για να ωφελούν και να βλάπτουν τους άνδρες ταυτόχρονα.
«Αν μπορούμε να αλλάξουμε τους άνδρες», λέει ο Δρ. Ryon McDermott, ψυχολόγος που συνέβαλε στη σύνταξη των οδηγιών, «μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο».
Ενώ υπάρχουν βουνά έρευνας υπέρ και ενάντια στις βιολογικές διαφορές των φύλων, οι οδηγίες της APA είναι αξιοσημείωτες επειδή η ένωση είναι ο μεγαλύτερος ψυχιατρικός οργανισμός στον κόσμο και είναι συχνά στην πρώτη γραμμή της αλλαγής της παγκόσμιας ψυχολογικής συναίνεσης.
Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της ένωσης είναι ο οδηγός για τους ιατρούς, τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Οι μεταβολές στην αντίληψη της κοινωνίας σχετικά με το φύλο επηρέασαν επίσης το τελευταίο σύνολο οδηγιών. «Τι είναι το φύλο στη δεκαετία του 2010», γράφει ο McDermott στις κατευθυντήριες γραμμές. «Δεν είναι πλέον μόνο αυτό το δυαδικό αρσενικό-θηλυκό».
Στο τουίτερ πολλοί επαγγελματίες και ακτιβιστές διαφώνησαν, ενώ η διάσημη φεμινίστρια ακαδημαϊκός Κριστίνα Χοφ Σόμερς, η οποία έχει γράψει το βιβλίο ”Ο πόλεμος στα αγόρια”, είπε ”40 χρόνια ψευδο-υποτροφίας καθοδηγούμενης από ατζέντα – και ορίστε: Η αρρενωπότητα γίνεται μια παθολογία που χρήζει θεραπείας.”
Ποιά θα ήταν άραγε η αντίδραση του κόσμου εάν κάποια ιατρική ένωση έλεγε ανάλογα ότι η θηλυκότητα είναι επιβλαβής;

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails