Wednesday, June 5, 2019

“Chernobyl” και κομμουνισμός


Την Δευτέρα 6 Μαΐου ξεκίνησε η μίνι σειρά Chernobyl του καναλιού HBO που ασχολείται με το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986, αλλά και με τη διαχείρισή του από τις κομμουνιστικές αρχές. Η σειρά έχει το θάρρος να περάσει ισχυρά αντι-κομμουνιστικά μηνύματα.
Ενώ έχουν γυριστεί πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτή είναι η πρώτη φορά που γυρίζεται σειρά με το θέμα αυτό.

Η σειρά δραματοποιεί την ιστορία της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986, εστιάζοντας σε συγκεκριμένους χαρακτήρες. Βλέπουμε την ανείπωτη καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη και η εκτεταμένη ραδιενεργή μόλυνση. Αλλά αυτό που βλέπουμε επίσης, είναι ότι το ίδιο το πρόβλημα και ο ανθρώπινος πόνος που προκάλεσε, είχαν άμεση σχέση με την  αστυνομία του σοβιετικού κράτους. Θυμηθείτε ότι αυτό συνέβη κάτω από τον Γκορμπατσόφ, όχι τον Μπρέζνιεφ ή τον Στάλιν. Το ίδιο το σύστημα ήταν τόσο σάπιο, ήταν τέτοια η δομή του, ώστε έφερε τα πάντα κάτω. Οι επιστήμονες του σοβιετικού κράτους γνώριζαν ότι το Τσερνομπίλ ήταν θανατηφόρο υπό ορισμένες συνθήκες, αλλά κράτησαν αυτή τη γνώση μυστική από τους δικούς τους εμπειρογνώμονες. Το πρώτο πράγμα που ένοιαζε τους Σοβιετικούς όταν συνέβη η καταστροφή, ήταν να διαχειριστούν την είδηση για να διαφυλαχτεί το πρόσωπο του σοβιετικού κράτους. Οι ανθρώπινες ζωές ήταν αναλώσιμες. Αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά στη σειρά. Βλέπουμε η ανθρώπινη ζωή και κάθε είδους ζωή - να είναι άχυρο για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η διατήρηση του συστήματος και της φήμης του συστήματος στα μάτια του κόσμου, με κάθε κόστος είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία.

Οι ήρωες εδώ είναι απλοί άνθρωποι, όπως ανθρακωρύχοι και σοβιετικοί στρατιώτες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν διαφορετικά. Γιατί τα κάνουν; Επειδή είναι σωστό να τα κάνουν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το διεφθαρμένο σύστημα χρησιμοποιεί ως αναλώσιμα είδη, αλλά εκείνοι προσπαθούν να σώσουν άλλους από τις συνέπειες των ενεργειών της σοβιετικής ελίτ. Στο τέταρτο επεισόδιο, υπάρχει μια σκηνή όπου ένας νεαρός στρατιώτης πρέπει να μάθει από δύο έμπειρους στρατιώτες, βετεράνους του πολέμου στο Αφγανιστάν, πώς να σκοτώνει τα κατοικίδια ζώα των ανθρώπων χωρίς τύψεις. 
Πρέπει να το κάνει αυτό επειδή τα κατοικίδια ζώα, τα οποία έπρεπε να μείνουν πίσω μετά την εκκένωση, είναι πολύ ραδιενεργά για να μπορέσουν να ζήσουν. Ο νεαρός, ο Πάβελ, πρέπει να καυτηριάσει τη συνείδησή του και οι βετεράνοι τον διδάσκουν πώς να το κάνει, με βάση την εμπειρία τους στο Αφγανιστάν. Συν την βότκα.

Αυτή η αλληλουχία σας δείχνει πώς το απολυταρχικό κομμουνιστικό σύστημα καταστρέφει ό,τι ανθρώπινο υπάρχει στους ανθρώπους. Η ακτινοβολία που δηλητηριάζει όλους και όλα είναι κομμουνισμός.

Αν ήταν μόνο μια σειρά για τον κομμουνισμό, θα ήταν και πάλι εκπληκτική. Αλλά το «Τσερνομπίλ» είναι μια σειρά για την ουτοπία, τα θεσμικά όργανα και την ανθρώπινη φύση. Βλέπουμε απλούς ανθρώπους που συνεχίζουν να υπηρετούν, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν το πόσο διεφθαρμένη είναι η ηγεσία που υπηρετούν, όχι από φόβο, αλλά από την πίστη τους ότι υπηρετούν κάτι υψηλότερο από αυτό το σύστημα. Βλέπουμε τη δύναμη του ψέματος, αλλά και την τελική αδυναμία του. Δεν μπορείς να κρατάς την πραγματικότητα κρυμμένη για πάντα. Η αλήθεια θα φανερωθεί.

«Ζήστε όχι με ψέματα», συμβουλεύει ο Σολτζενιτσίν. Όταν δείτε την σειρά «Τσερνομπίλ», θα καταλάβετε ακριβώς γιατί το είπε. Ας προσέξoυμε, γιατί ο τσερνομπιλισμός μπορεί να προσβάλει με την ραδιενεργό ακτινοβολία του τις ζωές των περισσότερων από εμάς.


ΚΟ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails