Sunday, June 13, 2021

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ: η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή μολύνει 8 φορές περισσότερο τους εμβολιασμένους με 2 δόσεις Pfizer παρά τους ανεμβολίαστους!!!!

 

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ: η νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή μολύνει 8 φορές περισσότερο τους εμβολιασμένους με 2 δόσεις Pfizer παρά τους ανεμβολίαστους!!!! Το εμβόλιο Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.


Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κοινού από τον καθηγητή Adi Stern της Βιοϊατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και του Ινστιτούτο Έρευνας Clalit, ένα από τα κορυφαία υγειονομικά ταμεία στο Ισραήλ, η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του Covid-19 κατά κάποιον τρόπο καταφέρνει να υπερβαίνει τις άμυνες που παρέχονται από τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer. Η προστασία του εμβολίου έναντι αυτής της παραλλαγής είναι επομένως λιγότερο καλή από αυτήν που παρέχει έναντι του αρχικού ιού και έναντι της βρετανικής παραλλαγής του.

Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι σε αυτό το στάδιο, η ακριβής μείωση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αλλά ότι δεν μειώνεται δραστικά, δεδομένης της χαμηλής εξάπλωσης της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, η οποία παραμένει πολύ σπάνια στο Ισραήλ .
Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 400 ασθενείς από τις υπηρεσίες υγείας της Clalit, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί για Covid 14 ημέρες μετά ή περισσότερο μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου, και 400 άλλους μη εμβολιασμένους ασθενείς, με παρόμοια χαρακτηριστικά ηλικίας, κοινότητας, φύλου, τόπου κατοικίας κ.λπ. που βρέθηκαν θετικοί για τον ιό την ίδια περίοδο. Όλα τα ιικά δείγματα υποβλήθηκαν σε γενετική αλληλουχία που έδειξε επικράτηση λιγότερο από 1% της νότιας Αφρικής παραλλαγής μεταξύ όλων των μολυσμένων. Ωστόσο, σε άτομα που μολύνθηκαν μετά τον εμβολιασμό και των δύο δόσεων της Pfizer, το ποσοστό αυτό ήταν 8 φορές υψηλότερο από ό, τι σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, από τα οποία ήταν πιο συχνός ο αρχικός ιός και η βρετανική παραλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer-Biontech πιθανώς δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής (B.1.351) με τις άλλες παραλλαγές του κορωναϊού. Τα αποτελέσματα επομένως δείχνουν ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής είναι σε θέση, σε κάποιο μέτρο, να διαπεράσει τις άμυνες του εμβολίου Pfizer, αλλά δεδομένου ότι ο επιπολασμός του παραμένει χαμηλός μεταξύ του γενικού πληθυσμού, αυτή η ικανότητα είναι πιθανώς περιορισμένη.

Η μελέτη συνέκρινε επίσης την ικανότητα της βρετανικής παραλλαγής (B.1.1.7) και του αρχικού στελέχους του ιού, να παρακάμψει την άμυνα του εμβολίου. Με βάση τα δεδομένα, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των ποσοστών μόλυνσης με αυτές τις δύο παραλλαγές μεταξύ μη εμβολιασμένων και πλήρως εμβολιασμένων ατόμων (δηλ. Τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση). Ωστόσο, στα 250 μερικώς εμβολιασμένα μολυσμένα άτομα (από δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση έως μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση), το επίπεδο της βρετανικής παραλλαγής ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό, τι σε μη εμβολιασμένα άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχικός ιός ήταν πολύ πιο συχνός.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μετά από δύο δόσεις του εμβολίου, το ποσοστό επιπολασμού της βρετανικής παραλλαγής, που είναι τώρα υπεύθυνο για τις περισσότερες από τις λοιμώξεις στο Ισραήλ, έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι καταφέρνει να διαπεράσει την άμυνα του εμβολίου σε κάποιο βαθμό μετά την πρώτη ένεση, αλλά όχι μετά τη δεύτερη.

κα

«Εξετάσαμε την αντίσταση στο εμβόλιο Pfizer των διαφορετικών παραλλαγών του ιού που βρέθηκαν στο Ισραήλ: Βρετανική και Νοτιοαφρικάνικη», εξηγεί ο καθηγητής Adi Stern. «Θέλαμε να μάθουμε εάν, μεταξύ των μολυσμένων εμβολιασμένων ατόμων, το ποσοστό μόλυνσης από αυτές τις παραλλαγές ήταν υψηλότερο, και δυστυχώς η απάντηση είναι ναι: βρήκαμε πολύ υψηλότερο ποσοστό της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής είναι σε θέση, σε κάποιο βαθμό, να ξεπεράσει την προστασία του εμβολίου ». Ο καθηγητής Stern τονίζει, ωστόσο, ότι ο επιπολασμός αυτής της παραλλαγής παραμένει σπάνιος στον εμβολιασμένο πληθυσμό: “Η μελέτη δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια το επίπεδο προστασίας του εμβολίου έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, επειδή ο επιπολασμός του στο Ισραήλ παραμένει εξαιρετικά χαμηλός περίπου το 1% όλων των κρουσμάτων μόλυνσης. Αυτό το χαμηλό ποσοστό επικράτησης είναι πολύ ενθαρρυντικό, επειδή σημαίνει ότι παρόλο που η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής καταφέρνει να παρακάμψει την προστασία του εμβολίου, αποτυγχάνει να εξαπλωθεί μεταξύ του πληθυσμού, σε αντίθεση με τη βρετανική παραλλαγή, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των περιπτώσεων Covid-19 στο Ισραήλ ». Προσθέτει ότι μια πιθανή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η εκτεταμένη διανομή της βρετανικής παραλλαγής αποκλείει αυτήν της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής. ( δηλ. παραλλαγή εναντίον παραλλαγής)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Shay Ben-Shachar Διευθυντή της Μονάδας Εξατομικευμένης Ιατρικής στο Clalit Innovation: «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν τη σημασία της επέκτασης της γενετικής αλληλουχίας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προκειμένου να ανιχνευθεί τυχόν μελλοντική εστία της νότιας Αφρικής ή« άλλων νέων παραλλαγών. Αυτά αναφέρουν ότι δεν μπορούμε ακόμη να θεωρήσουμε την πανδημία τελειωμένη κι ότι παραμένει σημαντικό να συνεχίζουμε ν’ ασκούμε την κοινωνική απόσταση και να φέρουμε μάσκες».

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μελέτη, η πρώτη στον κόσμο που βασίζεται σε« πραγματικά »δεδομένα, που δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κάπως λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νότιας αφρικανικής παραλλαγής, παρά έναντι τόσο του ιού όσο και της βρετανικής παραλλαγής», σχολιάζει ο Dr. Doron Netzer, επικεφαλής της κοινοτικής μονάδας ιατρικής στο Clalit. “Τα αποτελέσματα δείχνουν την ανάγκη για γενετική αλληλουχία και συνεχή παρακολούθηση νέων παραλλαγών, καθώς και τη συνεχιζόμενη εφαρμογή προληπτικών μέτρων”.

Ο Kαθηγητής Ran Balicer, Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Clalit, προσθέτει: «Η ερευνητική μέθοδος που εφαρμόσαμε, συγκεκριμένα με τον προσδιορισμό αλληλουχίας παράλληλα του ιού 400« ζευγαριών »μολυσμένων και μη εμβολιασμένων ασθενών με τα ίδια χαρακτηριστικά, μας επέτρεψε να παρακάμψουμε ορισμένες πιθανές πηγές προκατάληψης που σχετίζεται με τέτοιες συγκρίσεις. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του δείγματος της μελέτης, η συχνότητα της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής μεταξύ εκείνων που έχουν μολυνθεί παρά το εμβόλιο υποδεικνύει με μεγάλη πιθανότητα ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι χαμηλότερη στην πραγματική κατάσταση για την παραλλαγή. Τα αποτελέσματά μας είναι συνεπή με δημοσιευμένες μελέτες εξουδετέρωσης δοκιμών αντισωμάτων από εργαστήρια στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή στην εξάπλωση αυτού του στελέχους στο Ισραήλ και να υπογραμμίσουν την ανάγκη επιδημιολογικής παρακολούθησης και συστηματικής αλληλουχίας για τον περιορισμό της εξάπλωσής του. “

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο medRvix.com και βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση από ομοτίμους.israelscienceinfo (15/4/21), ami-universite-telaviv. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο medrxiv.

dimpenews.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails