Sunday, December 4, 2022

5Η ΕΕ απειλεί τον Ε.Μάσκ: Δεν θα ανεχθούμε τον ελεύθερο λόγο στο Twitter- Ή θα συμμορφωθείς ή σε κλείνουμε

 


Ήταν θέμα χρόνου για να σημειωθούν οι πρώτες αντιδράσεις: Σφοδρά ενοχλημένη εμφανίζεται η ΕΕ από την αγορά της διαδικτυακής πλατφόρμας του
twitter από τον Έλον Μασκ και της πρόθεσής του να αποκαταστήσει τον ελεύθερο λόγο και την πληροφόρηση σε αυτή.

Η ΕΕ αντιδρά σε αυτά τα σχέδια του Έλον Μασκ καθώς δεν επιθυμεί την ελεύθερη διάδοση των ιδεών (όπως για παράδειγμα εδώ  ή εδώ) λέγοντας πως εάν δεν συμμορφωθεί στους κανονισμούς της, τότε θα κόψει το twitter στην Ευρώπη.


Ή, η αντίδραση της ΕΕ μπορεί να έχει σχέση και με αυτό:

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ προειδοποίησε την υπηρεσία ειδήσεων Twitter να συμμορφωθεί με τις «κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ», οι οποίες αφορούν αυστηρά  ελεγχόμενο περιεχόμενο και εγκεκριμένο από τους μηχανισμούς των Βρυξελλών,  απειλώντας την πλατφόρμα ακόμη και με διακοπή λειτουργίας στην Ευρώπη.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά ό,τι συμβαίνει στο Twitter από τότε που το ανέλαβε ο Έλον Μασκ», είπε ο Μπρετόν, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Μασκ πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Τιερί Μπρετόν τόνισε την ανάγκη συμμόρφωσης του Twitter με τη νομοθεσία της ΕΕ, απειλώντας σε πρώτη φάση, την υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων Twitter με πρόστιμα και άλλα μέτρα.

«Είναι πολύ σαφές: εάν το Twitter δεν συμμορφωθεί με αυτούς τους κανόνες, μπορούμε να επιβάλουμε πρόστιμα.

Και εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις των κανόνων, μπορούμε να κλείσουμε την πλατφόρμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπρετόν στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke και στη γαλλική εφημερίδα “Ouest-France”.

«Θα το κάνουμε αν χρειαστεί. Αυτό θέλει η μεγάλη μας δημοκρατία», είπε ο  Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ .

Σε ποια νομοθεσία αναφέρεται ο Μπρετόν;

Στη γνωστή φίμωση που επιβάλλουν τα δυτικά ΜΜΕ σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη με το γνωστό αιτιολογικό «περιορισμό της διάδοσης ψεύδους και μίσους».

Το «ψευδός» και το «μίσος» είναι οι αγαπημένες  έννοιες των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Ο επίτροπος είπε πως οι νόμοι  αυτοί για τις ψηφιακές υπηρεσίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Το Twitter πρέπει να συμμορφώνεται με αυτά τα κριτήρια εάν θέλει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Δηλαδή με άλλα λόγια, να μην επιτρέπει λογαριασμούς που έρχονται σε αντίθεση με ότι αναφέρουν τα δυτικά MSM.

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρυσι για να ρυθμίσει πιο στενά τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ. Οι απαιτήσεις θα ισχύουν από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 – νωρίτερα για ιδιαίτερα μεγάλες πλατφόρμες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «σαφή και ειλικρινή» συνομιλία με τον Ελον Μασκ στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν είπε ότι εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο που ανεβαίνει στην πλατφόρμα.

«Διαφανείς πολιτικές χρηστών, σημαντική ενίσχυση της εποπτείας περιεχομένου και προστασία της ελευθερίας της έκφρασης: το Twitter πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails