Thursday, March 4, 2010

Ο ΦΠΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ...

Ρεπορτάζ : Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας
(από το Έθνος)

Καπέλο 20 ευρώ τουλάχιστον τον μήνα... πλέκουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό τα νέα οικονομικά μέτρα. Η ετήσια επιβάρυνσή τους αναμένεται να φτάσει τα 240-250 ευρώ, επιβαρύνοντας μια σειρά βασικών προϊόντων και αγαθών, με πρώτα αυτά της καθημερινής διατροφής και μετακίνησης. Σύμφωνα με μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν τα εξής:




-Το καλάθι της νοικοκυράς θα ακριβύνει κατά 5,30 ευρώ τον μήνα, καθώς γίνονται ακριβότερα όλα τα είδη τροφίμων, αγαθών και τα είδη καθημερινής... φροντίδας και καθαριότητας. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κ.λπ. θα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, από 19% σε 21%, και κατά μία μονάδα, από 9% σε 10%, ανάλογα με την κατηγορία.

«Τσουχτερός» γίνεται, παράλληλα, και ο λογαριασμός της ΔΕΗ λόγω της επιβολής και στην ηλεκτρική ενέργεια του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης: η μηνιαία επιβάρυνση θα φτάσει τα 2,5 ευρώ για έναν μέσο λογαριασμό και η ετήσια περίπου τα 30 ευρώ.
Ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περίπου άλλα 13 ευρώ τον μήνα από την επιβάρυνση που θα επέλθει στο κόστος των καθημερινών μετακινήσεων με ΙΧ, λόγω της νέας αύξησης του ειδικού φόρου στη βενζίνη. Η αμόλυβδη ακριβαίνει από σήμερα άλλα 10 λεπτά το λίτρο.

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός μίας μέσης 4μελούς οικογένειας θα ανέλθει με τις ανατιμήσεις αυτές σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα 508,39 ευρώ, από 503,1 ευρώ πριν (+5,29 ευρώ). Αφαίμαξη, όμως, θα υποστεί το οικογενειακό εισόδημα και από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, που σε πρώτη εκτίμηση υπολογίζονται στα 20 ευρώ τον μήνα.

Οι λιανικές τιμές των ποτών θα αυξηθούν κατά 20%, με αποτέλεσμα οι επιβλαβείς απολαύσεις των καταναλωτών να κοστίζουν πανάκριβα.

Αύξηση του ειδικού φόρου. Το πετρέλαιο κίνησης ακριβαίνει κατά 4 λεπτά

Η αμόλυβδη βενζίνη με νέο καπέλο 10 λεπτά το λίτρο

Με νέο καπέλο γύρω στα 10 λεπτά το λίτρο πωλείται από το πρωί στα βενζινάδικα η αμόλυβδη, ενώ το πετρέλαιο κίνησης ανατιμήθηκε κατά 4 λεπτά. Είναι αποτέλεσμα της αύξησης του Ειδικού Φόρου στα υγρά καύσιμα που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως η βενζίνη είχε ανατιμηθεί και πάλι για τον ίδιο λόγο τον προηγούμενο μήνα γύρω στα 15 λεπτά.

Βοηθούσης και της ιδιωτικής κερδοσκοπίας που δρα ανεξέλεγκτη στην αγορά υγρών καυσίμων, η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται σήμερα ακριβότερη κατά 49 λεπτά σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης από σήμερα σκαρφαλώνει στο 1,38 ευρώ / λίτρο, τιμή βέβαια που αναμένεται να πυροδοτηθεί και άλλο από την κερδοσκοπία, έναντι μέσης τιμής 1,27 ευρώ πριν. Πάντως, η κυβέρνηση προσδιόρισε σε 8 λεπτά το λίτρο την επίπτωση από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη και 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν ανατιμάται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναδημοσίευση απο http://fimotro.blogspot.com

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails