Friday, September 3, 2010

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - Πόσα πυρηνικά έχει τελικά;

Το Ισραήλ αρνείται να «ανοίξει» σε επιθεωρητές το πυρηνικό του πρόγραμμα

Γελοιογραφία που αναπαριστα την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Εθνη να ψάχνουν λεπτομερώς τα πυρηνικά του Ιράν, ενω την ίδια στιγμή ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Βανούνου τους δείχνει τα τεράστια πυρηνικά του Ισραήλ. Οι "ελεγκτές" του απαντούν: "Φτάνει πια Βανούνου. Δεν βλέπεις ότι είμαστε απασχολημένοι;"

Το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών επιθεωρητών στο πυρηνικό του πρόγραμμα και να ενταχθεί στο παγκόσμιο σύμφωνο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αναφέρει η έκθεσή της υπηρεσίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Παρόλο που η χώρα δεν επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την ύπαρξη πυρηνικού οπλοστασίου, υπάρχουν φόβοι ότι διαθέτει την τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Αφότου ο Γιουκίγια Αμάνο, ανέλαβε γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ πέρσι, οι ηγέτες των αραβικών κρατών του ζήτησαν να ασκήσει πιέσεις ώστε να πείσει το Ισραήλ να επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές την πρόσβαση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Από τον Αμάνο αναμενόταν επίσης ότι θα καταφέρει να κερδίσει την υπογραφή του Ισραήλ στο διεθνές σύμφωνο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Μέχρι στιγμής τίποτα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αμάνο ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Σιμόν Πέρες και από άλλους ηγέτες να εισαχθούν στο σύμφωνο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα τον Αύγουστο.

Ωστόσο η απάντηση του Ισραήλ απηχούσε μια προηγούμενη επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

"Το αίτημα της ΙΑΕΑ είναι μια πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που αποπειράται να αποσπάσει την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αφορούν τη διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη μη συμμόρφωση του Ιράν και της Συρίας προς τις υποχρεώσεις τους βάσει της NPT, ξεχωρίζοντας το Ισραήλ", όπως αναφέρεται στην έκθεση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails