Friday, February 7, 2014

Ισραήλ: Υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαδήλωσαν και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Το Ανωτάτο Δικαστηρίο της χώρας επέβαλε στη θρησκευτική ομάδα την υποχρεωτική κατάταξη των νέων της στο στρατό



Χιλιάδες υπέρορθόδοξοι Εβραίοι μπλόκαραν την Πέμπτη αυτοκινητόδρομους σε όλο το Ισραήλ και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους όσον αφορά στα σχέδια της κυβέρνησης που επιθυμεί να τους επιβάλλει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.


«Οι ταυτόχρονες διαδηλώσεις σε πολλές περιοχές προκάλεσαν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Στην Ιερουσαλήμ περίπου 400 ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο στην πόλη, αλλά διασκορπίστηκαν με κανόνια νερού, ενώ 15 εξ αυτών συνελήφθησαν. Στη νότια πόλη του Aσντούντ οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και ξύλα, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν εκεί.

Μια μεγάλη εθνική οδός στο κεντρικό Ισραήλ είχε αποκλειστεί από περίπου 2.000 διαδηλωτές. Εκεί αστυνομικοί με άλογα απώθησαν τους διαδηλωτές με ρόπαλα, ενώ χρησιμοποίησαν και δακρυγόνα.

Οι ταραχές ακολούθησαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας το οποίο αναστέλλει τα χρήματα που δίνονταν σε ειδικά σεμινάρια για την εκπαίδευση των νέων ορθόδοξων Εβραίων, ενώ παράλληλα επέβαλε στη συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα και την υποχρεωτική κατάταξη στο στρατό, αποφάσεις που πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των υπερορθόδοξων ηγετών.

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν εδώ και χρόνια απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική και τριετής για όλους τους υπόλοιπους Ισραηλίτες. Η ρύθμιση έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και αντιδράσεις μεταξύ των κοσμικών και των θρησκευτικών ομάδων του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη θρησκευτική ομάδα, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 8% του Ισραήλ, είχαν τη δυνατότητα να παρακάμψουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για να συνεχίσουν τις θρησκευτικές τους σπουδές. 

Η υπερορθόδοξοι Εβραίοι διαδηλώνουν κατά του σχεδίου και καταδίκασαν την απόφαση του δικαστηρίου, ισχυριζόμενοι ότι ο στρατός θα εκθέσει τη νεολαία τους στο κοσμικό κράτος και να υπονομεύσει τον κατανυκτικό τρόπο ζωής τους.

http://www.protothema.gr/world/article/351172/israil-uperorthodoxoi-evraioi-diadilosan-kai-epitethikan-se-astunomikous/

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails