Sunday, November 9, 2014

O Μπουτάρης με εβραϊκό κιπά σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου


Φορώντας το χαρακτηριστικό εβραϊκό κιπά, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκδήλωση που έγινε το πρωί για τα αποκαλυπτήρια μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το εβραϊκό νεκροταφείο.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου, αλλά και στην ντροπή που μπορεί να αισθάνεται η Θεσσαλονίκη απέναντι στους συνεργάτες των Ναζί.
 
«Aν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον πόνο και την οδύνη των άλλων. Αν τελικά για εμάς τους Θεσσαλονικείς-μη-Εβραίους είναι δύσκολο να φανταστούμε τον πόνο των δικών μας Εβραίων, ίσως έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να ψελίσσουμε ότι και για τους Εβραίους συμπολίτες μας είναι πλέον αδύνατον να φανταστούν την ντροπή μας», τόνισε στον λόγο του ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας ότι «η πόλη της Θεσσαλονίκης άργησε αδικαιολόγητα πολύ να σπάσει τη σιωπή της και να αρχίσει να μνημονεύει την πιο ζοφερή στιγμή της ιστορία της».
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ και η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν-Άμπα.
 
 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails