Tuesday, March 24, 2009

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2009

Σημείωση ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: Τα παρακάτω στοιχεία δείχνουν οτι μόνο θετικές δεν είναι οι προβλέψεις για την ανθρωπότητα για το 2009.Μεγάλες καταστροφές στην παγκόσμια συγκομιδή και ζωοτροφία οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων στις ανεπτυγμένες χώρες και πείνα στις λιγότερο αναπτυγμένες...

Μετά απο την είδηση για τις ξηρασίες στις δυο απο τις σημαντικότερες γεωρικές χώρες, την Κίνα και την Αργεντινή, αποφάσισα να ερευνήσω τα υπόλοιπα έθνη που χαρακτηρίζονται για την γεωργική παραγωγή τους και που δοκιμάζονταν απο τις ξηρασίες. Το 2009 φαντάζει ως μια ανθρωπιστική καταστροφή για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.

Για να γίνει κατανοητό το βάθος της καταστροφής τροφίμων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης για τη χρονιά αυτή, μελετήστε το παρακάτω γράφημα που απεικοκονίζει την αξία της γεωριγικής παραγωγής τους σε Αμερικανικά δολάρια, σε σχέση με το 2006.






Τώρα μελετήστε το γραφικό που απεικονίζει τις χώρες που δοκιμάζονται απο ξηρασίες.






Οι χώρες που παράγουν τα 2/3 της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής δοκιμάζονται απο ξηρασίες. Εαν παρακολουθήσετε βίντεο σχετικά με την ξηρασία στην Κίνα, την Αυστραλία, την Αφρική, την Νότιο Αμερική ή τις ΗΠΑ, η εικόνα είναι ίδια: δυστυχία, ερειπωμένη συγκομιδή και βοοειδή που πεθαίνουν.


ΚΙΝΑ

Η ξηρασία στην Βόρειο Κίνα, είναι η χειρότερη των τελευταίων 50 χρόνων, χειροτερεύει, ενώ απειλείται και η θερινή συγκομιδή. Η περιοχή των επηρεασθέντων συγκομιδών έχει επεκταθεί σε 108.000.000 στρέμματα (βρίσκοταν στα 95 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα) ενω 4.370.000 άνθρωποι και 2.100.000 ζώα υποφέρουν απο την έλλεψη πόσιμου νερού. Η έλλειψη βροχοπτώσεων σε μερικά μέρη κεντρικών επαρχιών του Βορρά είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτε στην ιστορία.

Η ξηρασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο απειλή τη μισή συγκομιδή σίτου σε οκτώ επαρχίες - στη Χεμπέϊ, Σανξί, Ανχουϊ, Χενάν, Σαντόνγκ, Σαανξί και Γκανσού.

Χενάν

Η μεγαλύτερη σε παραγωγή επαρχία της Κίνας, η Χενάν, έχει εκδόσει το υψηλότερου-επιπέδου προειδοποιητικό ξηρασίας. Η Χενάν έχει μέσα επίπεδα βροχοπτώσεων 10,5 χιλιοστόμετρα απο το Νοέμβριο του 2008, σχεδόν 80% λιγότερο απο ότι τις ίδιες περιόδους των περασμένων χρόνων. Η ξηρασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο στην Χενάν είναι η πιο μεγάλη απο το 1951.

Ανχούϊ

Η επαρχία Ανχούϊ εξέδωσε κόκκινη επιφυλακή ξηρασίας, με περισσότερο απο 60% της συγκομιδής βορείως του ποταμού Huaihe να έχουν μολυνθεί απο τη πρωτοφανή ξηρασία.

Σανξί

Η επαρχία Σανξί τέθηκε σε πορτοκαλί συναγερμό στις 21 Ιανουαρίου, με 1.000.000 ανθρώπους και 160.000 ζώα να αντιμετωπίζουν έλλειψη ύδατος.

Jiangsu

Η επαρχία Jiangsu έχει χάσει ήδη το 1/5 των συγκομιδών σίτου που επηρεάζονται απο την ξηρασία. Οι τοπικές αρμόδιες γεωρικές αρχές εκτρέπουν το νερό απο τους κοντινούς ποταμούς σε μια προσπάθεια έκτακτης ανάγκης, ούτως ώστε να σωθεί η υπόλοιπη συγκομιδή.


Hebei

Πάνω απο 100.000.000 κυβικά μέτρα νερού έχουν εκτραπεί απο περιοχές εκτός της επαρχίας για να καταπολεμηθεί η ξηρασία στην Hebei.

Shaanxi

5.600.000 στρέμματα καλλιέργειας πέρα απο την ξηρή επαρχία έχουν επηρεαστεί απο την ξηρασία που χειροτερεύει.

Shandong

Μέχρι το προηγούμενο Νοέμβριο, στην επαρχία Shandong
υπήρξε μια μείωση 73% των βροχοπτώσεων απο οτι σε ίδιες περιόδους προηγούμενων χρόνων, ενω προβλέπονται όλο και λιγότερες βροχοπτώσεις για το μέλλον.

Η Κυβέρνηση της Κίνας έχει διαθέσει 86.700.000.000 γιέν(12.600.000.000 δολάρια) για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές. Χρησιμοποίησαν 2392 πυραύλους για να κτυπήσουν τα σύννεφα και 409 πυροβόλα φορτωμένα με χημικά. Παρ’όλα αυτά υπάρχει ένα όριο στην χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων.

http://www.marketskeptics.com/2009/01/hyperinflation-will-begin-in-china-and.html



Προσπάθειες τις πολιτείες για την ανακούφιση της περιοχής βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Η Αυστραλία ζεί μια απο τις χειρότερες ξηρασίες απο το 2004 και το 41% της γεωργίας στην χώρα συνεχίζει να υποφέρει απο τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 117 χρόνων, διάστημα ρεκόρ. Η ξηρασία είναι τόσο μεγάλη που οι ποταμοί σταμάτησαν να κυλούν, οι λίμνες έγιναν τοξικές και οι κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν απογοητευμένοι τις φάρμες τους:

Α) Ο ποταμός Μάρρεϋ σταμάτησε να κυλά στο τελικό του σημείο.

Β) Οι χαμηλής στάθμης λίμνες της Αυστραλίας εξατμίζονται και αυτή τη στιγμή η στάθμη τους βρίσκεται ένα μέτρο κάτω απο τη στάθμη της θάλλασας. Αν αυτές οι λίμνες εξατμιστούν ακόμη περισσότερο, το χώμα και το σύστημα λάσπης κάτω απο το νερό θα εκτεθούν στον αέρα. Η λάσπη θα ξυρανθεί, απελευθερώνοντας το θειϊκό οξύ και μια ολόκληρη σειρά βαρέων μετάλλων. Οι μοναδικές επιλογές της Αυστραλιανής κυβερνήσεως για να αποτρέψει την περίπτωση αυτή είναι να αφήσουν το αλμυρό νερό να μπεί μέσα, δημιουργώντας μια νεκρή θάλασσα, ή να προσευχηθούν για να βρέξει.

ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Καλιφόρνια.

Η ξηρασία προβλέπεται να είναι η χειρότερη στους σύγχρονους χρόνους, χειρότερη ακόμα και από αυτές του 1977 και του 1991. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν τεθεί σε αγρανάπαυση, ενω περισσότερα ακολουθούν. Οι περιοχές συγκέντρωσης των χειμερινών χιονιών στη Βόρεια Σιέρα, όπου στεγάζονται ορισμένες από τις πλέον σημαντικές κρατικές δεξαμενές, αποδείχθηκε ότι διαθέτουν πλέον το 49 τοις εκατό του συνηθισμένου μέσου όρου.Οι φορείς ύδρευσης σε ολες τις πολιτείες προσπαθούν με πολύ κόπο ώστε να τους εγκριθεί εξουσιοδότηση πρόληψης.

Τέξας

Η ξηρασία στο Τέξας φτάνει σε ιστορικά επίπεδα . Οι συνθήκες ξηρασίας κοντά στο Austin και San Antonio έχουν ξεπεράσει τα όρια μόνο μία φορά στο παρελθόν - στην ξηρασία του 1917-18. Το 88 τοις εκατό του Τέξας αντιμετωπίζει ασυνήθιστα ποσοστά ξηρασίας, και το 18 τοις εκατό των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται σε ακραίες η σε έκτακτες συνθήκες ξηρασίας. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία διευρύνονται σχεδόν κάθε μήνα. Οι συνθήκες στο Τέξας είναι τόσο κακές που τα βοοειδή των κατάξηρων βοσκότοπων λιποθυμούν και πεθαίνουν. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει καταστήσει τα βοσκοτόπια άγονα, και οι παραγωγοί βοοειδών έχουν καταφύγει στο να τρέφουν τα ζώα με σανό. Ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν γίνει στις χειμερινές καλλιέργειες σίτου στο Τέξας. Τόσο οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν μιλούν καθόλου για βροχές, πράγμα που σημαίνει πως η ξηρασία στο Τέξας ολοένα και θα επιδεινώνεται.
Περιφέρεια Augusta (Γεωργία, Νότια Καρολίνα, η Βόρεια Καρολίνα)
Η περιοχή της Augusta υποφέρει από την επιδεινώμενη εδώ και χρόνια ξηρασία. Το έλλειμμα των βροχόπτώσεων στην Augusta προσεγγίζει μέχρι στιγμής, για το 2009, τις 2 ίντσες , με τον Ιανουάριο να αποτελεί τον ξηρότερο μήνα από το 1989.

Florida






Η Φλόριντα έχει πληγεί σημαντικά από την ξηρασία του χειμώνα, τη φθορά των καλλιεργειών, και η μισή πολιτεία βρίσκεται σε κάποιο επίπεδο ξηρασίας.

Το φαινόμενο Λα Νίνα είναι πιθανόν να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Αρκετή ποσότητα νερού θερμοκρασίας δύο βαθμών πιο δροσερό από το φυσιολογικό έχει συγκεντρωθεί στην ανατολική πλευρά του Ειρηνικού γεγονός που δημιουργεί φαινόμενο La Niña, ο καιρός αυτός αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Το φαινόμενο La Niña γενικότερα σημαίνει ξηρό καιρο για τα νότια κράτη, πράγμα το οποίο είναι ακριβώς ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τώρα.

Νότια Αμερική

Αργεντινή

Η χειρότερη ξηρασία στα τελευταία 50 χρόνια έχει μετατρέψει την άλλοτε εύφορη γη της Αργεντινής, σε σκόνη και έχει ωθήσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κουφάρια αγελάδων έχουν γεμίσει αδενδρες πεδιάδες, και ηλιοκαμένα φυτά σόγιας μαραίνονται υπό τον καλοκαιρινό ήλιο της Νότιας Αμερικής. Η παραγωγή τροφίμων της Αργεντινής, πρόκειται να πέσει τουλάχιστον κατά 50 τοις εκατό, ίσως και περισσότερο. Η απόδοση της παραγωγής για το 2009 θα είναι 8,7 εκατ. μετρικούς τόνους, έναντι 16,3 το 2008. Ανησυχία με εγχώριες ελλείψεις (σιτάρι εγχώρια κατανάλωση είναι περίπου 6,7 εκατ. μετρικούς τόνους), η Αργεντινή δεν έχει κάνει καμιά νέα εξαγωγή απο τα μέσα Ιανουαρίου.

Βραζιλία

Η Βραζιλία έχει περιορίσει τις προοπτικές για τις καλλιέργειες και θα το κάνει και πάλι μετά από την αξιολόγηση των ζημιών στα φυτά λόγω της ξυρασίας. Η Βραζιλία είναι παγκοσμίως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας της σόγιας και τρίτος μεγαλύτερος για καλαμπόκι.

Αριθμούς της Βραζιλίας για τη συγκομιδή καλαμποκιού:

Τη συγκομιδή του 2008: 58,7 εκατ. τόνους

8 Ιαν. προβλέψεις: 52,3 εκατ. τόνους

6η Φεβρουαρίου προβλέψεις: 50,3 τόννους (αισιόδοξο)

Τη συγκομιδή του 2009:?????

Παραγουάη

Η μεγάλη ξηρασία επηρεάζει την οικονομία της Παραγουάης και ώθησε την κυβέρνηση να κηρύξει τη γεωργία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Καλλιέργειες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τροφή των βοοειδών έχουν καταστραφεί, καθώς και οι φυτείες σόγιας έχουν καταστραφεί εντελώς σε ορισμένες περιοχές.

Ουρουγουάη

Η Ουρουγουάη κύρηξε την «γεωργία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τον περασμένο μήνα, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί τις καλλιέργειες, το ζωικό κεφάλαιο και την παροχή νωπών προϊόντων.
Η επιδείνωση της ξηρασίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων και των ποτών της Ουρουγουάης. Οι τιμές κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό, περισσότερο απο ανάλογη τεσσάρων χρόνων, τον Ιανουάριο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε περιοχές που η οικονομία τους στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην γεωργία και την κτηνοτροφία.
Περιοχές όπως η Τανζανία, η Βολιβία, η Χιλή, η Κένυα, το Μπουρουντί, η Ουγκάντα, το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν υποφέρουν απο την ξηρασία.
Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων κατα 40% ή περισσότερο.

Τα παραπάνω είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάλυσης για την πτώση της παραγωγής των τροφίμων για το 2009...

Του Eric deCarbonnel

http://www.marketskeptics.com




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails