Monday, May 11, 2009

ΨΗΦΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ψηφίζουμε στις επομενες ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές Γιώργο Παπανδρέου...

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!



Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Προέδρου του ΚΙΣ Μωϋσή Κωνσταντίνη που μνημονεύει τον "Yorgos"...


"Στο σημείο αυτό θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο με συνδέει μακροχρόνια σχέση από την εποχή που είχε ενδιαφερθεί για την υλοποίηση της μακράς και δίκαιης επιθυμίας των Ελλήνων Εβραίων για να τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη Μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Επίσης ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τον Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δόλλη για την συνεργασία του στη διοργάνωση της αποψινής τελετής."


Το παραπάνω είναι απόσπασμα απο την παρακάτω ομιλία:

Απο http://groups.yahoo.com/group/greekhr/message/4194

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. Μωϋσή Κωνσταντίνη
27/1/2004

Οι λαοί που έχουν μακραίωνη παρουσία στη ζωή της ανθρωπότητας στηρίζονται για να δημιουργούν το εκάστοτε παρόν και μέλλον στα επιτεύγματα και στα διδάγματα του ιστορικού τους παρελθόντος.
Οι παραδόσεις και οι μνήμες, που αποτελούν ρίζες ζωής, διαμορφώνουν τη συνείδηση και τη συνέχεια των ιστορικών λαών, όπως είναι ο ελληνικός.





Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος είναι η πιο παλαιά σε διάρκεια και συνέχεια στον ευρωπαϊκό χώρο. Η επί δυόμιση και πλέον χιλιάδες χρόνια ιστορικώς καταγραφόμενη παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα υπήρξε απόλυτα συνυφασμένη με τα ιστορικά συμβάντα της αντίστοιχης περιόδου. Οι Εβραίοι, όπως όλοι οι ΄Ελληνες, αφιερώσαμε τη δραστηριότητά μας στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της πατρίδας, προσφέραμε τη ζωή μας στους πολέμους του Ελληνισμού.

Η Ναζιστική Κατοχή επέφερε μεγάλα δεινά στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της. Τα πιο επίσημα διεθνή στοιχεία ομιλούν για τους θανάτους από πείνα, για την κατερείπωση ελληνικών πόλεων, για την εκμηδένιση της εθνικής οικονομίας. Για τον Ελληνικό Εβραϊσμό ο όλεθρος ήταν ακόμα τραγικότερος αφού αφανίστηκαν οι 28 μέχρι τότε ακμάζουσες σε ελληνικές πόλεις Ισραηλιτικές Κοινότητες και το 86% του εβραϊκού πληθυσμού, περίπου 67000 άνθρωποι, εξοντώθηκαν στα χιτλερικά κρεματόρια θανάτου.

Η εγκληματική χιτλερική μανία θέλησε να εξαφανίσει τους Εβραίους από το πρόσωπο της γής. "Τελική λύση", δηλαδή ολοκληρωτική εξολόθρευση, ονόμασαν οι Ναζί τη συστηματική προσπάθεια σ΄ολόκληρη την Ευρώπη για να εξοντώσουν τους Εβραίους κάθε ηλικίας, τους αρρώστους, τους γέροντες, τα νεογέννητα βρέφη. "Τελική λύση" σήμαινε να μη μείνει ούτε ένας Εβραίος επί της γής! Κατά τούτο, λοιπόν, όπως έχει παγκόσμια διακηρυχθεί, το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό στην ιστορία της κοινωνίας των ανθρώπων, η οποία στο διάβα των αιώνων βαρύνεται με πολλά εγκλήματα. Οι ΄Ελληνες, άλλωστε, υπήρξαμε - δυστυχώς - πολλές φορές θύματα μαζικών εξοντώσεων. Η μοναδικότητα όμως του Ολοκαυτώματος έγγειται στο ότι συνελήφθησαν και θανατώθηκαν - με προγραμματισμό και μεθοδικότητα - ομαδικά άνθρωποι από τις ευρωπαϊκές χώρες, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τη θρησκεία τους. Νέοι, γέροι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, νήπια, πλούσιοι, πένητες όλοι μαζί, χωρίς διάκριση, φόρεσαν το Αστέρι του Δαυϊδ και με αυτό το θρησκευτικό έμβλημα οδηγήθηκαν στα κρεματόρια. Ο Αντόρνο έγραψε την πιο χαρακτηριστική φράση : "Μετά το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να υπάρξει πιά ποίηση".

Το τραγικό για τους ΄Ελληνες Εβραίους είναι ότι πολλοί απ΄αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα του θανάτου ήταν οι ίδιοι που είχαν επιστρέψει από το Αλβανικό μέτωπο, όπου μαζί με τους άλλους ΄Ελληνες, είχαν αγωνιστεί νικηφόρα για να προστατέψουν την τιμή της πατρίδας, τη ζωή των οικογενειών τους, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Στο σημείο αυτό πρέπει , για μια ακόμη φορά, να υπομνησθεί η στάση του ελληνικού λαού κατά το Ολοκαύτωμα. Εχετε στα χέρια σας τη μοναδική σ΄ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο Διακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού. Σ΄αυτή πρέπει να προστεθεί η τόλμη και η αυτοθυσία ανώνυμων συμπατριωτών μας που προσπάθησαν - άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι - να περισώσουν όσους περισσότερους Εβραίους αδελφούς τους μπορούσαν.

Ο τίτλος αναγνώρισης που ανήκει σ΄όλους αυτούς και τους απονέμεται από τα βάθη της δικής μας συνείδησης, θα εκδηλωθεί και πάλι στην απονομή του τίτλου των "Δικαίων των Εθνών" που ακολουθεί απόψε.

Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω και να επισημάνω κάτι επίσης σημαντικό: Ο διωγμός των πιστών της Ιουδαϊκής Θρησκείας άρχισε προσχεδιασμένα και μεθοδικά στη Γερμανία του ναζιστικού καθεστώτος πολύ πριν από το Ολοκαύτωμα. Τότε καμμία χώρα δεν διαμαρτυρήθηκε. ΄Ολες οι χώρες έκαναν ότι δεν έβλεπαν τις καταστροφές των εβραϊκών ιδρυμάτων, ότι δεν άκουγαν τις κραυγές των αθώων θυμάτων της χιτλερικής θηριωδίας. Kάποιοι πολίτες, μεμονωμένες προσωπικότητες, διαμαρτυρήθηκαν τον Ιούνιο του 1933 με πρώτους κορυφαίους ΄Ελληνες πνευματικούς ανθρώπους όπως ο Νίκος και η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Νιρβάνας, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Ουράνης, ο Αλέξης Μινωτής, ο Κώστας Βάρναλης και άλλοι. ΄Ολοι αυτοί, εκφραστές του ελληνικού πνεύματος, απετέλεσαν σε διεθνές επίπεδο εντιμότατη πρωτοπορία ευθύνης.

Σήμερα δημιουργείται μια άλλη Ευρώπη, η Ευρώπη της δημοκρατίας, του πολυπολιτισμού, του σεβασμού, της διαφοράς και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρώπη στην οποία αναδεικνύεται η βαθύτερη ουσία της αξίας της ανθρώπινης ζωής.

Παράλληλα, υπάρχουν οι μνήμες που έχουν συμβολικό αλλά κυρίως διδακτικό χαρακτήρα. Το Ολοκαύτωμα βυθίζεται στη ιστορία των πιο σκοτεινών στιγμών της ανθρωπότητας και γι΄αυτό η θυσία των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης παραμένει άφθαρτη στα χρόνια που περνούν. Το Ολοκαύτωμα όμως ταυτόχρονα διδάσκει για το που μπορούν να οδηγήσουν μυθοπλασίες, παραλείψεις , προκαταλήψεις, διαχωρισμοί, όλα εκείνα τα σκοτεινά στοιχεία που προκύπτουν ως αποτέλεσμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, της μη ανοχής των θρησκευτικών, φυλετικών και πολιτισμικών διαφορών, καθώς και του αντισημιτισμού. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα πικρό μάθημα για τις νέες γενιές, που τις οδηγεί στην άθληση για την κατάκτηση της ειρήνης και της ελευθερίας ως αποτέλεσμα της εκρίζωσης όσων χωρίζουν τους ανθρώπους.

Κυρίες και Κύριοι,
Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού, αισθάνομαι βαθύτατα υποχρεωμένος να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, καθώς και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο, όλα τα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στη Βουλή, γιατί ομοφώνως ψήφισαν την καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου (ημέρας απελευθερώσεως του στρατοπέδου του ΄Αουσβιτς) ως "Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος"

Στο σημείο αυτό θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο με συνδέει μακροχρόνια σχέση από την εποχή που είχε ενδιαφερθεί για την υλοποίηση της μακράς και δίκαιης επιθυμίας των Ελλήνων Εβραίων για να τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη Μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Επίσης ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω τον Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτριο Δόλλη για την συνεργασία του στη διοργάνωση της αποψινής τελετής.

Η σημερινή μέρα αποτελεί σύμβολο στην Ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού και γι΄αυτό σας ευχαριστώ για την τιμητική παρουσία σας.



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails