Saturday, June 5, 2010

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το Rachel Corrie


Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαντο πλοίο Rachel Corrie, που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, και εξασφάλισαν τον έλεγχο του πλοίου χωρίς βία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική εκπρόσωπος. " 

Οι δυνάμεις μας επιβιβάστηκαν στο σκάφος, και πήραν τον έλεγχο χωρίς καμία αντίσταση από το πλήρωμα και τους επιβάτες. Όλα έγιναν χωρίς βία", πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Η ίδια πρόσθεσε πως η επέμβαση στο πλοίο έγινε σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Rachel Corrie, που είχε ναυλωθεί από μια ιρλανδική οργάνωση, δεν απάντησε στα μηνύματα μέσω ασυρμάτου για να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντοντ, και θέλησε να φτάσει στη Γάζα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.Οι ισραηλινές αρχές είχαν επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν την πρόσβαση στο λιμάνι της Γάζας του εν λόγω φορτίου.


Το Rachel Corrie που μεταφέρει 15 άτομα, υπηκόους της Ιρλανδίας και της Μαλαισίας, καθώς και χίλιους τόνους βοήθειας, επρόκειτο αρχικά να αποτελέσει μέρος του διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που ακινητοποιήθηκε και κατελήφθη την Δευτέρα από τους Ισραηλινούς.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο τα ισραηλινά πολεμικά "αναχαίτισαν" και "παρακολουθούσαν" - αλλά δεν είχαν καταλάβει- , το Ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας η οποία υποστηρίζει την προσπάθεια μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. "Τους ακολουθούν", δήλωσε τηλεφωνικά η Γκρέτα Μπερλίν της οργάνωσης Free Gaza. Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι το σκάφος πλέει περίπου 55 χλμ. δυτικά της Γάζας, στην Μεσόγειο. Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στο σκάφος είπε πως "μπορούμε να δούμε Ισραηλινά σκάφη πολύ κοντά μας. Μας ακολουθούν. Δεν έχει υπάρξει καμιά επαφή".

Οι αρχές του Ισραήλ είχαν προειδοποιήσει ότι δε θα επιτρέψουν στο σκάφος να διαρρήξει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα, πέντε ημέρες μετά την επιχείρηση κατάληψης μιας νηοπομπής έξι σκαφών στην οποία βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 9 άνθρωποι. Το Ισραήλ προσφέρθηκε να μεταφέρει την βοήθεια που μεταφέρει το Ρέιτσελ Κόρι στο λιμάνι του Ασόντ και από εκεί οδικώς στη Γάζα, όμως οι ακτιβιστές επιμένουν ότι θα ελλιμενιστούν στον Παλαιστινιακό θύλακα.

Το πλοίο έχει πάρει το όνομά του από την Αμερικανίδα ακτιβίστρια η οποία σκοτώθηκε από μπουλντόζα του Ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας το 2003. Στο σκάφος επιβαίνουν η κάτοχος του βραβείου Νομπέλ ειρήνης Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο Ιρλανδός Ντένις Χάλιντεϊ, πρώην αξιωματούχος στα Ηνωμένα Έθνη.

http://enomenoiblogers.blogspot.com/2010/06/rachel-corrie_5923.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails