Sunday, August 21, 2016

«Ενωμένη Αλβανία»- η προώθηση της ιδέας




Αύγουστος 19, 2016.

«Ορισμένοι λένε ότι οι Αλβανοί της Αλβανίας αισθάνονται κατώτεροι από αυτούς του Κοσσυφοπεδίου που παρουσιάζονται συνεχώς στη διεθνή σκηνή», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.




«Μια ταινία από το Κοσσυφοπέδιο ήταν μεταξύ των υποψηφίων για Όσκαρ, ένας από τους αθλητές του, πήραν χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πολλοί τραγουστές-ιστριες από το Κοσσυφοπέδιο έχουν πετύχει διεθνή αναγνώριση κλπ, κλπ.


Τώρα ένας Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο ανυψώνει την αλβανική σημαία της ‘Ενωμένης Αλβανίας’ και αυτό συζητιέται σήμερα.



Πρόκειται για έναν πολιτικό και ιστορικό που ονομάζεται Ταχίρ Βέλιου - Tahir Veliu,  που κατάγεται από το Πόλατς της Σκεντεράι και από την οικογένεια του αρχιτέκτονα της εθνικής Αλβανίας Χασάν Πρίστινα.



Στην Αλβανία μετριούνται στα δάχτυλα, κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί που τον έχουν ακούσει, αλλά ωστόσο, έχει προκαλέσει μικρή ανησυχία στους γείτονες μας, στους Έλληνες, στου Σλάβους των Σκοπίων, στους Σέρβους και Μαυροβούνιους.



Σήμερα, η αστυνομία του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι θα επιτρέψει τον Ταχίρ Βέλιου να μπει στη χώρα, εφόσον πληροί τα νόμιμα κριτήρια.



Ο Ταχίρ λέει θα παρουσιάσει στο Μαυροβούνιο στις 20 Αυγούστου το βιβλίο του για ένα παν-αλβανικό κράτος στα Βαλκάνια.



Ο Βέλιου είναι ο ηγέτης του Κινήματος για μια Ενωμένη Αλβανία.


Την Κυριακή η Ελλάδα δεν επέτρεψε στον Βέλιου να εισέλθει στη χώρα για την προώθηση του βιβλίου.
Στις 7 Αυγούστου, η Σερβία απαγόρευσε στον Βέλιου να εισέλθει στη χώρα και τον χαρακτήρισε ανεπιθύμητο- «Persona non grata».



Ωστόσο, πριν από δύο εβδομάδες, ο Βέλιου επισκέφθηκε τα Σκόπια και μίλησε για τις ιδέες του. Τόνισε ότι η μόνη δίκαιη λύση για τους Αλβανούς «που ζουν υπό κατοχή στο τεχνητό κράτος των Σκοπίων είναι να προβούν σε αυτοδιάθεση», γράφει το δημοσίευμα.




No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails