Tuesday, October 30, 2018

Βραζιλία: Νίκη-ορόσημο της δεξιάς όχι μόνο για την «χώρα της σάμπας» αλλά και για το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι

Μεγάλες στιγμές ζει η Βραζιλία μετά τη νίκη-ορόσημο για το μέλλον της χώρας του δεξιού, πρώην στρατιωτικού, Ζαΐχ Μπολσονάρου που εξελέγη πρόεδρος της μεγάλης χώρας με σημαία τον πόλεμο που κήρυξε κατά της διαφθοράς που έφεραν στην Βραζιλία οι αριστερές κυβερνήσεις, αλλά και τον αγώνα για την καταστολή της εγκληματικότητας. 
Μια νίκη που «δείχνει» ότι η δεξιά έχει επιστρέψει με μεγάλη δυναμική στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι και οι ιδέες της, επικρατούν από την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Βρετανία, την Πολωνία και τις άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν δεξιά διακυβέρνηση, μέχρι τις ΗΠΑ και τις Φιλιππίνες!

Από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον Μπολσονάρου για να τον συγχαρούν ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θαυμάζει. «Αμφότεροι εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευση να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Τραμπ Σάρα Σάντερς.
«Καλή τύχη στον νέο πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την οικονομική και δημοκρατική κατάσταση στη Βραζιλία», ευχήθηκε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού στο Twitter. «Οι Βραζιλιάνοι τιμώρησαν τη γενικευμένη διαφθορά και την τρομακτική εγκληματικότητα που ευημερούσαν υπό τις ακροαριστερές κυβερνήσεις», πρόσθεσε η Λεπέν.
Προφανώς ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βραζιλία, και ο επικεφαλής της δεξιάς Λέγκα στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι χαιρέτισε τη νίκη του Μπολσονάρου.
Εξέφρασε ωστόσο και την απαίτηση του να εκδοθεί στη Ρώμη ο Τσέζαρε Μπατίστι, το Ιταλός συγγραφέας, πρώην μέλος παράνομης ακροαριστερής οργάνωσης, που έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες στην πατρίδα του.
«Και στη Βραζιλία οι πολίτες έδιωξαν την αριστερά! Καλή δουλειά στον πρόεδρο Μπολσονάρου, η φιλία μεταξύ των λαών μας και των κυβερνήσεών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.
«Και έπειτα από χρόνια μάταιων προσφυγών, θα ζητήσω να εκδώσουν στην Ιταλία τον κόκκινο τρομοκράτη Μπατίστι», πρόσθεσε – κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Μπολσονάρου.
Ο Μπολσονάρου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου του 2019 αφού εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψήφων απέναντι στον υποψήφιο της αριστεράς Φερνάντου Αντάτζι, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή!
Την 6η Σεπτεμβρίου, γλίτωσε παρά λίγο τον θάνατο μετά τον τραυματισμό του από μαχαίρι στο υπογάστριο, πράξη ενός αριστερού που υποτίθεται ότι είχε «νευρολογικά προβλήματα».
Νοσηλεύθηκε για τρεις εβδομάδες, δεν έκανε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις, δεν πήρε μέρος σε κανένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, παρέμεινε ωστόσο πολύ ενεργός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου σάρωνε ήδη, με περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγγραφεί για να παρακολουθούν τη ροή των αναρτήσεών του μόνο στο Facebook!
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος στην χώρα της σάμπας, συγκεντρώνοντας το 55,70% των ψήφων, έναντι του 43,30% που έλαβε ο αριστερός αντίπαλός του Φερνάντου Αντάτζι.Ο πρώην λοχαγός του Στρατού θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, σε μια Βραζιλία όπου οι πολίτες αναζητούν να μπει τέρμα στην διαφθορά της αριστερής διακυβέρνησης και την εγκληματικότητα που σαρώνει τη χώρα.
O Μπολσονάρου στην νικητήρια ομιλία του, κατά την οποία υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί με πάθος τη δημοκρατία, την ελευθερία και το σύνταγμα της Βραζιλίας. «Αυτό δεν είναι δέσμευση του κόμματος, ούτε ο λόγος ενός άνδρα. Είναι ένας όρκος μπροστά στον Θεό» είπε χαρακτηριστικά ο Μπολσονάρου.
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση Μπολσονάρου, που κατείχε κεντρική θέση στην προεκλογική ατζέντα του δεξιού πολιτικού, είναι η καταπολέμηση του εγκλήματος.
Ο πρώην λοχαγός του Στρατού, με ρητορική που μονίμως αψηφά την αριστερή «πολιτική ορθότητα»,  δεν διστάζει να πει ότι τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) η Βραζιλία γνώρισε ανάπτυξη εν μέσω ασφάλειας.Ο 63χρονος ηγέτης πρόβαλε ως κεντρικό πολιτικό του σχέδιο την χαλάρωση των όρων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να προστατεύονται από τους εγκληματίες.
Το επιγραμματικό και άμεσο στιλ του λόγου των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης του ταίριαζε:  Προτίμησε να απευθύνεται στους ψηφοφόρους πιο άμεσα, πιο προσωπικά, στο διαδίκτυο, με σύντομες, συχνά εύστοχες ατάκες.
Το πολιτικό του πρόγραμμα είναι μάλλον ρευστό, όπως δείχνουν οι πολλές αλλαγές της πολιτικής του ετικέτας στην πορεία των ετών. Αν και ομολογεί ότι δεν καταλαβαίνει τα οικονομικά, εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των αγορών χάρη στον γκουρού του Πάουλου Γκέτζις, «Chicago boy», νεοφιλελεύθερο πολιτικό τον οποίο σκοπεύει να κάνει «υπερυπουργό».Ο Μπολσονάρου, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «ο τροπικός Τραμπ», επικαλείται συχνά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο δηλώνει πως θαυμάζει. Εκλέγεται στη Βουλή της Βραζιλίας από το 1991.
Γεννημένος το 1955 στο Καμπίνας, κοντά στο Σάο Πάολο, γόνος οικογένειας ιταλικής καταγωγής, εντάχθηκε στον Στρατό.
Στον Στρατό, ήταν γνωστός για τη σωματική του ρώμη, είχε το προσωνύμιο «Καβαλάου» («περήφανο άλογο»).
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου σταδιοδρόμησε πολιτικά στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 1988 και κατόπιν ομοσπονδιακός βουλευτής, τρία χρόνια αργότερα.Ο Μπολσονάρου, εξάλλου, κάθε άλλο παρά κρύβει την αντιπάθειά του για τους gay. 
Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Playboy το 2011, ο πολιτικός είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε ένας γιος του «να σκοτωθεί σε ατύχημα» μάλλον, παρά να του πει πως είναι ομοφυλόφιλος!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τον Ζαϊχ Μπολσονάρου, να εργαστεί προκειμένου να «θεμελιώσει τη δημοκρατία», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του θεσμού στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
«Αναμένουμε από τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας να εργαστεί προκειμένου να θεμελιώσει τη δημοκρατία προς όφελος του βραζιλιάνικου λαού», δήλωσε η Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογή του Μπολσονάρου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα αποστείλουν «σε λίγο» «συγχαρητήρια επιστολή» στον Μπολσονάρου.
«Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του βραζιλιάνικου λαού. Η Βραζιλία είναι μια δημοκρατική χώρα με στέρεους θεσμούς», επέμεινε.
Υπογράμμισε επίσης πως η Βραζιλία είναι «ένας σημαντικός εταίρος» της ΕΕ, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Mercosur.
Οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν να «συνεχίσουν να ενισχύουν αυτή την εταιρική σχέση», δήλωσε.
Η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) ξεκίνησαν το 1999 διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.
Σε νεκρό σημείο από το 2004 έως το 2010, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν από τότε και εντάθηκαν πρόσφατα λόγω της πολιτικής προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως η Mercosur δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα του Μπολσονάρου, που προτιμά «να δίνει έμφαση στις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες». 
Από την πλευρά του και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ζαϊχ Μπολσονάρου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
«Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στην προέδρία της Δημοκρατίας της Βραζιλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξέφρασε την εμπιστοσύνη του» στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βραζιλία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Ρίο ντε Ζανέιρο στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της G20 και των BRICS, που συνενώνει τις «αναδυόμενες δυνάμεις» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails