Friday, April 3, 2009

Παρατηρητήριο του Ελσίνκι - Στα σταυροδρόμια της κατασκοπείας

Απο http://www.geocities.com/anaxfiles/forum/helwatch.html

Γράφει ο Διονύσης Αρώνης, δημοσιογράφος



Αίσθηση προκάλεσε σε όλο τον κόσμο η εμπλοκή της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι» στο σκάνδαλο κατασκοπείας που ξέσπασε στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της FSB (μυστική υπηρεσία της Ρωσίας, διάδοχος της KGB), σε ένα πάρκο στα περίχωρα της Μόσχας συνελήφθησαν τέσσερις Βρετανοί «διπλωμάτες» κι ένας Ρώσος συνεργός τους.
Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα
«οι Βρετανοί πράκτορες είχαν κατασκευάσει έναν «υπαίθριο δέκτη πληροφοριών», που ήταν καμουφλαρισμένος ως μια απλή... πέτρα τοποθετημένη σε ένα πάρκο. Ο μηχανισμός με τη χρήση ενός υπολογιστή τσέπης, ήταν σε θέση να παραλαμβάνει από απόσταση 20 μέτρων πληροφορίες που έφερναν πληροφοριοδότες και υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας.









Οι ρωσικές υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα του δικτύου των διπλωματών-κατασκόπων, στο οποίο συμμετείχαν ο εκπρόσωπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία Πολ Κρόντον, ο 27χρονος ΄Β γραμματέας της πρεσβείας Μαρκ Ντόου, ο οποίος μεταμφιεζόταν σε φοιτητή και δύο υπάλληλοι, ο 30χρονος Κρίστοφερ Πιρτ και ο 32χρονος Αντριου Φλέμινγκ, «οι οποίοι σύχναζαν και εργάζονταν διαρκώς γύρω από την "πέτρα"». Οι ρωσικές αρχές δεν δημοσιοποίησαν το όνομα του Ρώσου συνεργού.

Μεταξύ των «καθηκόντων» της ομάδας Βρετανών κατασκόπων ήταν και η χρηματοδότηση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και μάλιστα σε ασταθείς περιοχές όπως ο Καύκασος, η Σιβηρία κλπ.

Σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο από την επιχείρηση προβλήθηκε στην εκπομπή «Ειδικός ανταποκριτής» του τηλεοπτικού δικτύου Rossiya.

Οι λογαριασμοί

Αν και το βρετανικό Φόρειν Όφις διέψευσε μετά «βγδελυγμίας» την εμπλοκή του στην υπόθεση, στην εκπομπή αποκαλύφθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων όπου φαίνονται εμβάσματα πολλών χιλιάδων βρετανικών λιρών, που κατέθεταν απευθείας στελέχη του πολιτικού τμήματος της βρετανικής πρεσβείας.

Στην πρώτη σειρά των αποκαλύψεων βρέθηκε το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι της Μόσχας. Όπως απεδείχθη από το «άνοιγμα» των λογαριασμών του, τον Οκτώβριο 2004, βρετανός κατάσκοπος μεταβίβασε στο λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης 23.000 λίρες.

Η επικεφαλής της οργάνωσης Ludmilla Alexeyeva, κατήγγειλε ότι πρόκειται για σκευωρία, αφού οι αποκαλύψεις έγιναν λίγο πριν η ρωσική Δούμα ψηφίσει νομοσχέδιο που περιορίζει τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ρωσία.

Ωστόσο οι καταγγελίες της κ. Alexeyeva, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι έπεσαν μάλλον στο κενό, αφού όλοι γνωρίζουν το βιογραφικό της. Η κ. Alexeyeva, εργαζόταν επί σειρά ετών ως εκφωνήτρια του …προπαγανδιστικού αμερικανικού ραδιοσταθμού «Radio Free Europe» ο οποίος εξέπεμπε στη Σοβιετική Ένωση με σκοπό την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος. Έτσι εκτιμάται ότι οι σχέσεις της με υπηρεσίες δυτικών χωρών είναι μακρόχρονες και άριστες.

Τι είναι το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

Το 1975, στο Ελσίνκι, με πρωτοβουλία της Σοβιετικής Ένωσης υπογράφεται με τις ΗΠΑ συμφωνία με σκοπό τις εγγυήσεις για μία όσο το δυνατόν ειρηνική συνύπαρξη Ανατολής -Δύσης. Οι Αμερικανοί ως αντάλλαγμα απαίτησαν από την ΕΣΣΔ να αποδεχθεί ορισμένες δεσμεύσεις, σε ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να ελέγχονται οι δεσμεύσεις της ΕΣΣΔ, ο πυρηνικός φυσικός Αντρέι Ζαχάρωφ και Σοβιετικοί αντικαθεστωτικοί ιδρύουν το «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι». Σύντομα όμως η Σοβιετική πλευρά άρχισε να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι η συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν στην πραγματικότητα πρόσχημα για την ανάμειξη της Δύσης σε εσωτερικές υποθέσεις της και κατήγγειλε ότι η οργάνωση ελέγχεται άμεσα από τις ΗΠΑ. Το 1982 ιδρύεται στη Δύση η διεθνής οργάνωση International Helsinki Federation for human rights (IHF) με σκοπό να ελέγχει αν παραβιάζονται οι Συμφωνίες του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κομμουνιστικές χώρες. Βασικό ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης ήταν ο αντικομουνιστής πολυεκατομμυριούχος Τζώρτζ Σόρος.

Μετά την κατάρρευση των κομουνιστικών καθεστώτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθούν να παραμένουν το αντικείμενο της οργάνωσης, όμως αυτή τη φορά το πεδίο δράσης της είναι οι διάφορες μειονότητες ανά την υφήλιο και ο «αγώνας εναντίον του εθνικισμού και του ρατσισμού».

Όμως, σε πολλές χώρες συνεχίστηκαν οι επίμονες καταγγελίες ότι η δράση της οργάνωσης είναι προσχηματική και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν απλώς πρόφαση για την παρεμβατικότητα του Παρατηρητηρίου, η οποία έχει κίνητρα πολιτικά και κατευθύνεται –όπως καταγγέλλουν– από κέντρα εξουσίας πέραν του Ατλαντικού.

Η ηγεσία του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι

Ο κατάλογος των επικεφαλής της οργάνωσης μοιάζει να βγαίνει κατ ευθείαν από σελίδες μυθιστορήματος του Ζεράρ ντε Βιλέ! Ας δούμε λοιπόν από ποίους αποτελείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου, (http://www.ihf-hr.org/cms/cms.php?sec_id=1&pag_id=4) πρόεδρος του οποίου μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν η κ. Ludmilla Alexeyeva, που προαναφέραμε.

Karl Johannes von Schwarzenberg, κόμης. Αυστριακός γαλαζοαίματος, φανατικός αντικομουνιστής και ηγετικό μέλος του Παρατηρητηρίου από το 1985. Το όνομά του φιγουράρει στη λίστα προσκεκλημένων της λέσχης προσωπικοτήτων Μπίλντερμπεργκ καθώς και στο προεδρείο του «Ατλαντικού Ινστιτούτου» ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1961 με σκοπό, όπως αναφέρει το καταστατικό "a sort of public support arm of NATO." Η λίστα του Προεδρείου του Ινστιτούτου περιλαμβάνει περί τα 100 ονόματα μεταξύ των οποίων ο μακαρίτης Ανιέλλι της Φίατ, ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ν. Ράμσφελντ, ο πολυεκατομμυριούχος Ρότσιλντ κ.α.

Ralf Dahrendorf, λόρδος. Βρετανός καθηγητής κοινωνιολογίας γερμανικής καταγωγής, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, θεωρητικός της νατοϊκής ιδέας, φανατικός αντικομουνιστής, και οπαδός του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης. Υποστήριξε (!) με πάθος την πρόσφατη αμερικανική εισβολή στο Ιράκ: «Οι αξίες της ελευθερίας και της κοινωνίας μας πρέπει να υπερασπιστούν, αν χρειαστεί και με τη χρήση βίας». (Εφημερίδα των Ευαγγελιστών, Φραγκφούρτη, 20-4-2003). Θαυμαστής και φίλος του Τζωρτζ Σόρος τον οποίο παρομοιάζει με τον Ρομπέν των Δασών. Ως οπαδός της «πλανητικής κοινωνίας» έχει εκφράσει τη μουσολινικής έμπνευσης άποψη ότι στη «μετα-εθνική κοινωνία η δημοκρατία έχει φάει τα ψωμιά της».

Timothy Garton Ash, καθηγητής της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ιστορίας, στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Στάντφορτ –ιδεολογικό λίκνο της «ιντελιγκέντσιας» που γέννησε τα «γεράκια» του Μπους- ειδικευμένος σοβιετολόγος και μέλος του ιδρύματος Χούβερ , στη λίστα των «οικουμενικών πολιτών» της κλειστής λέσχης προσωπικοτήτων Μπίλντερμπεργκ.

Anton Pelinka. Αυστριακός, καθηγητής στο Χάρβαντ, το Στάνφορντ κ.ά. Ειδικευμένος αναλυτής των διαδικασιών αποσταθεροποίησης των καθεστώτων της Πολωνίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Γιουγκοσλαβίας!

Jacques Rupnik, Γάλλος πολιτειολόγος και σοβιετολόγος. Ειδικός του BBC στα θέματα της Ανατολικής Ευρώπης το 1977-1982. Μετά την πτώση του τείχους ασχολήθηκε με βαλκανικά θέματα.

George Soros. Πασίγνωστος πολυεκατομμυριούχος και οπαδός της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας έχει ταυτίσει το όνομά του με την έννοια του «αμοραλισμού» στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Από τα ιδρυτικά στελέχη του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, θεωρείται από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του. Ιδρυτής μίας σειράς ιδρυμάτων σε χώρες της Βαλκανικής.

Τα σύντομα βιογραφικά των μελών του ΔΣ του Παρατηρητηρίου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ελληνικό και ξένο Τύπο και επιβεβαιώνονται εύκολα με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Το ελληνικό Παράρτημα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ιδρύθηκε το 1992 και φυσικά δεν αποτελεί μία άσχετη οργάνωση, όπως κάποιοι έσπευσαν να ισχυριστούν μετά το σκάνδαλο με τους Βρετανούς κατασκόπους. Ιδρύθηκε «με παρότρυνση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι-IHF» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του και συνεργάζεται στενά με την κεντρική οργάνωση. Η παρεμβατική διάθεση του Παρατηρητηρίου στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας έγινε συχνά αφορμή για έντονη κριτική και έχουν εκφραστεί κατηγορίες ότι η δράση του ουσιαστικά εξυπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα, η οργάνωση υποστηρίζεται από ορισμένους πολιτικούς, (Γ. Παπανδρέου κλπ) και άλλες προσωπικότητες. Το ΔΣ αποτελείται από τους:

Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Πρόεδρος
Kevin Boyle, Μέλος
Ορέστης Γεωργιάδης, Μέλος
Παναγιώτης Δημητράς, Μέλος
Dimitrina Petrova, Μέλος

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι στηρίζεται και από ορισμένους Έλληνες δημοσιογράφους. Συνεργάζεται με τον «Ιό της Ελευθεροτυπίας» (τον οποίο χαρακτηρίζει ως την «καλύτερη δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα του ελληνικού Τύπου» http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/index.html), με το συγγραφέα Νίκο Δήμου, τον οποίο συγκαταλέγει στους χορηγούς, μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι, την αυστριακή κυβέρνηση, το ελληνικό ΥΠΕΞ κλπ, ενώ στις ιστοσελίδες του προβάλλονται άρθρα του Τάκη Μίχα, του Θ. Τριαρίδη, του Πάσχου Μανδραβέλη, του Ριχάρδου Σωμερίτη κλπ.

«Ρεσάλτο» "Περιοδικό Πολιτικής και Πολιτισμικής Παρέμβασης" Μάρτιος 2006

http://www.resaltomag.gr/



No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails