Saturday, December 2, 2023

(ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟ: τι κάνουν οι ευρωβο(υ)λευτές για αυτό;;;;;;) Η ΕΕ καθ' οδόν προς ένα ολοκληρωτικό υπερκράτος: το Κοινοβούλιο αποφασίζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον ηλεκτρονικό φάκελλο ασθενών για όλους. (ΔΙΑΔΩΣΤΕ!)

 



29 Νοεμβρίου 2023            Χρόνος ανάγνωσης: 5,1 λεπτάαπό 

Χθες, οι κορυφαίες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας ενός «ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας» (EHDS), ο οποίος θα συγκεντρώνει πληροφορίες για όλες τις ιατρικές θεραπείες που παρέχονται από έναν πολίτη. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση εγγραφής από αυτό.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που ισοδυναμεί με την αποδυνάμωση των εθνικών κρατών υπέρ ενός κεντρικού υπερκράτους. Όλες οι σημαντικές αρμοδιότητες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν προηγουμένως σε επίπεδο ομοσπονδιακών κρατών, πρέπει να μεταφερθούν σε ένα «ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο». Συμπεριλαμβανομένων όλων όσων σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Ο ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς είναι πλέον διαθέσιμος σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Ωστόσο, αυτά έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι πολίτες να μπορούν να καταργήσουν την εγγραφή τους και στη συνέχεια να μην συλλέγονται άλλα δεδομένα. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμούς εξαιρούνται από αυτό, καθώς υπάρχει καταναγκασμός.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένας λεγόμενος «οδικός χάρτης για ... Συνεργασία για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό». Όπως γνωρίζουμε τώρα, αυτό είναι πρακτικά ανύπαρκτο, τουλάχιστον όχι χωρίς μεγαλύτερο κίνδυνο για τους εμβολιασμένους.

Εκτός από την άσκηση πίεσης για τον εμβολιασμό, την «καταπολέμηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα εμβόλια στο Διαδίκτυο και την ανάπτυξη τεκμηριωμένων εργαλείων πληροφόρησης», η δημιουργία του «Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας» (EHDS) αποτελεί επίσης βασικό μέλημα.

Οι λόγοι και οι στόχοι της πρότασης είναι οι εξής:

«Το EHDS θα δημιουργήσει έναν κοινό χώρο όπου τα άτομα θα μπορούν εύκολα να ελέγχουν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας τους. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς έρευνας και καινοτομίας και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα ηλεκτρονικής υγείας με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο, σεβόμενοι παράλληλα την ιδιωτική ζωή.»

Και πάλι, ο πυρήνας απογυμνωμένος από κλισέ: «... επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν αυτά τα ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας ... για να τα εκμεταλλευτούν.

Τώρα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) προώθησαν το έργο.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία της ΕΕ θα υποχρεώνει τους γιατρούς να δημοσιεύουν περίληψη κάθε θεραπείας ασθενούς στον νέο χώρο δεδομένων υγείας (άρθρο 7). Εξαιρέσεις ή δικαίωμα αντίρρησης δεν προβλέπονται επίσης για ιδιαίτερα ευαίσθητες ασθένειες και θεραπείες όπως ψυχικές διαταραχές, σεξουαλικές ασθένειες και διαταραχές όπως ανεπάρκεια ισχύος ή στειρότητα, HIV ή θεραπείες εθισμού. Ο ασθενής θα πρέπει να μπορεί να αντιταχθεί στην πρόσβαση άλλων παρόχων υγειονομικής περίθαλψης στον ηλεκτρονικό ιατρικό του φάκελο μόνο εφόσον δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη (άρθρο 3 παράγραφος 9).

Ο Patrick Breyer, ευρωβουλευτής του Κόμματος Πειρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολιάζει στο blog του:

«Ο σχεδιαζόμενος υποχρεωτικός ηλεκτρονικός φάκελλος ασθενούς της ΕΕ με πανευρωπαϊκή πρόσβαση συνεπάγεται κινδύνους κλοπής, πειρατείας ή απώλειας των πιο προσωπικών δεδομένων θεραπείας και απειλεί να στερήσει από τους ασθενείς κάθε έλεγχο στη συλλογή των ασθενειών και των διαταραχών τους», επικρίνει ο Δρ Patrick Breyer, ευρωβουλευτής του Κόμματος Πειρατών και συν-διαπραγματευτής της ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από το τέλος του ιατρικού απορρήτου. Δεν μάθαμε τίποτα από τις διεθνείς επιθέσεις χάκερ σε νοσοκομεία και άλλα δεδομένα υγείας; Εάν κάθε ψυχική ασθένεια, θεραπεία εθισμού, κάθε ανεπάρκεια ισχύος και όλες οι αμβλώσεις είναι βίαια δικτυωμένες, οι ασθενείς που ανησυχούν  κινδυνεύουν να αποθαρρυνθούν από επείγουσα ιατρική θεραπεία - αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν και να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους! Η Γερμανία πρέπει επιτέλους να κατέβει στα οδοφράγματα ενάντια σε αυτή την επικείμενη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών και την υπονόμευση του σχεδιαζόμενου δικαιώματος αντίρρησης! Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα αγωνιστώ ώστε η ομάδα μου να επιτρέψει σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο να αποφασίσει σχετικά με αυτήν την επικείμενη ψηφιακή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μέσω τροπολογίας τον Δεκέμβριο».

Ωστόσο, ανησυχώ περισσότερο για το τι κάνουν τα εξουσιοδοτημένα άτομα με τα πιο προσωπικά μου δεδομένα, δηλαδή τα δεδομένα υγείας μου.

Το σχόλιο της Anja Hirschel, κορυφαίας υποψήφιας του Κόμματος Πειρατών για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, συνεχίζει ακριβώς αυτό:

"Η κεντρική αποθήκευση δεδομένων προκαλεί επιθυμίες σε μια ευρεία ποικιλία κατευθύνσεων. Ωστόσο, δεν μιλάμε μόνο για επιθέσεις χάκερ, αλλά και για τη λεγόμενη δευτερεύουσα χρήση. Αυτό αναφέρεται στην πρόσβαση που πρόκειται να χορηγηθούν πλήρως για ερευνητικούς σκοπούς. Στη συνέχεια, τα δεδομένα των ασθενών πρέπει να διαβιβαστούν σε τρίτους. Από την άποψη της προστασίας των δεδομένων, η κεντρική συσσώρευση είναι ήδη προβληματική και τουλάχιστον μια διαδικασία προαιρετικής συμμετοχής (ενεργός συγκατάθεση) είναι ορθή στην περίπτωση της γνωστοποίησης. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε πρόσωπο να έχει έναν ορισμένο βαθμό εξουσίας λήψης αποφάσεων επί των προσωπικών του δεδομένων. Ωστόσο, εάν δεν θεσπιστεί καν μια διαδικασία εξαίρεσης (ενεργή αντίρρηση), αυτό τελικά σημαίνει την κατάργηση της εμπιστευτικότητας όλων των ιατρικών πληροφοριών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι γιατροί στη Γερμανία δικαίως υπόκεινται στο επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με το άρθρο 203 του γερμανικού ποινικού κώδικα, όπως και οι δικηγόροι, μεταξύ άλλων. Αυτή η προστασία των πιο ιδιωτικών πληροφοριών μας και το δικαίωμα σε εμπιστευτική φροντίδα και συμβουλές διακυβεύονται τώρα».

Το νομοσχέδιο της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης τονίζει: «Στο πλαίσιο της κυριαρχίας των ασθενών τους και ως έκφραση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση, οι ασφαλισμένοι είναι ελεύθεροι να αρνηθούν την παροχή του ηλεκτρονικού φακέλλου ασθενούς». Στην Αυστρία, μπορείτε να διαγραφείτε από τον ELGA (Elektronische Gesundheitsakte: Ηλεκτρονικός Φάκελλος Υγείας), εκτός από το μέρος που αφορά τους εμβολιασμούς.

Ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της ΕΕ υπέρ του να δοθεί στους ασθενείς το δικαίωμα να αντιταχθούν. Στις 28 Νοεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές επρόκειτο να αποφασίσουν σχετικά με τη θέση του Κοινοβουλίου. Η ολομέλεια πρόκειται να ψηφίσει τον Δεκέμβριο και μπορεί να κάνει τις τελικές αλλαγές. Εάν η υποχρεωτική ΕΠΣ γίνει νόμος της ΕΕ στο μέλλον, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταργήσουν το δικαίωμα εναντίωσης. Μια έρευνα των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (BEUC) έδειξε ότι το 44% των πολιτών ανησυχούν για την κλοπή των δεδομένων υγείας τους· το 40% φοβάται τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση των διαπραγματεύσεων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν επίσης να εισαγάγουν μια υποχρεωτική ΕΠΠ για όλους χωρίς κανένα δικαίωμα αντίρρησης. Αυτό θα μπορούσε να αποφασιστεί ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου στην αποκαλούμενη επιτροπή COREPER. Εάν ο υποχρεωτικός ηλεκτρονικός φάκελλος υγείας γινόταν νόμος της ΕΕ, όλες οι χώρες θα έπρεπε να την εφαρμόσουν. Ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι οι κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Γερμανίας θα είναι πολύ ευτυχείς να το πράξουν.

Με το «ψηφιακό πορτοφόλι» της ΕΕ, την ψηφιακή ταυτότητα της ΕΕ και το ψηφιακό χρήμα της κεντρικής τράπεζας, αυτή η συλλογή όλων των δεδομένων υγείας των πολιτών επιτρέπει την πλήρη επιτήρηση και τον έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ κυβερνάται ήδη πρακτικά από τις αμέτρητες εταιρείες λόμπυ που λειτουργούν στις Βρυξέλλες και επικρατεί συστημική διαφθορά.


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails