Monday, November 3, 2014

ΗΠΑ: «Οι παιδικές ταινίες φαντασίας είναι πολύ ‘λευκές’. Αυτό πρέπει να αλλάξει»




Η Amina Luqman, μια μαύρη αρθογράφος, έγραψε ένα άρθρο για τις The Washington Post διαμαρτύρεται που ο Χάρι Πότερ, το Frozen (Ψυχρά κι Ανάποδα), και πολλές άλλες ταινίες φαντασίας είναι «πάρα πολύ λευκές».
«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα παραμύθια και οι ιστορίες φαντασίας των παιδιών είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό λευκές».
«Γιατί είναι όλοι οι κύριοι χαρακτήρες του ‘Frozen’ λευκοί;» ρώτησε ο σύζυγος της Luqman έναν φίλο.
Ο φίλος απάντησε "Λοιπόν, η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται σε ένα σκανδιναβικό, κρύο μέρος - ξέρετε, είναι λογικό, έτσι δεν είναι;»
Ο σύζυγός της Lugman απάντησε «Η ταινία έχει έναν χιονάνθρωπο που μιλάει».
Η Lugman γράφει «Είναι αστείο και λυπηρό, για το τι θεωρούμε αποδεκτό στις ταινίες φαντασίας. Έτσι, ένας χιονάνθρωπος που μιλάει βγάζει περισσότερο νόημα από ό, τι, ας πούμε, ένας μαύρος Νορβηγός».
«Εκτός από το ‘Frozen’, υπάρχει το ‘Brave’, το ‘Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας’ , το ‘Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’, το ‘Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας’ και ο κατάλογος συνεχίζεται. Γιατί δεν μπορούσαν οι κύριοι χαρακτήρες σε αυτές τις ταινίες να έχουν μια πανοπλία διαφορετικότητας;»
Η καταγγελία ότι ταινίες φαντασίας είναι «πάρα πολύ λευκές» επαναλαμβάνεται αρκετά από αντι-Λευκούς αυτές τις μέρες. Για παράδειγμα, η μαύρη συγγραφέας παιδικών βιβλίων Malorie Blackman, που κέρδισε το τελευταίο “Childrens Laureate”, δήλωσε πριν από δύο μήνες ότι τα παιδικά βιβλία "έχουν πάρα πολλά λευκά πρόσωπα".
Η Lugman ήταν αναστατωμένη επειδή ο μαύρος γιος της σκέφτηκε ότι δεν θα μπορούσε να ντυθεί Χάρι Πότερ για το Halloween, επειδή ο χαρακτήρας είναι λευκός.
«Ναι, ακριβώς όπως έκανε η μαμά μου, ο σύζυγός μου και εγώ προσπαθούμε να βρούμε μαύρους ήρωες για το γιο μου. Ψάχνουμε για βιβλία, DVD που λένε παραμύθια. Δεν υπάρχουν αρκετά όμως», γράφει.
«Ήρθε η ώρα ο κόσμος να αλλάξει», καταλήγει.
Κανείς δεν θα διαμαρτυρόταν αν στην Αιτή δεν υπήρχαν πολλοί λευκοί ήρωες ταινιών. Οι λευκές χώρες είναι οι μόνες που έχουν την υποχρέωση να είναι πολυ-φυλετικές, και όποιος διαφωνεί αποκαλείται «ρατσιστής».
Όταν φωνάζουν για "ποικιλομορφία" στην ουσία φωνάζουν για μια μειοψηφία λευκών.
Λένε ότι θέλουν «διαφορετικότητα», αλλά αυτό που θέλουν είναι μια λευκή μειοψηφία. Η «διαφορετικότητα» είναι ένας κωδικός για την Λευκή γενοκτονία.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails