Wednesday, March 10, 2010

Δεν κρίθηκε αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, από μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το καταψήφισαν ΝΔ και ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και αποσπασματικό, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα, ο ΛΑΟΣ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, που απέρριψαν όλα τα κόμματα, για τα άρθρα 14 και 17 και αφορούν το δικαίωμα σε αλλοδαπούς του εκλέγειν και....





...εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Στη συζήτηση υπήρξε όχι μόνο έντονη λεκτική αντιπαράθεση αλλά και ιστορικές αναφορές, ανάμεσα σε βουλευτές του ΛΑΟΣ και στα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ.

Η κυβέρνηση, δια του εισηγητή της Γιάννη Διαμαντίδη, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά στους νόμιμους μετανάστες στους οποίους θα τους απονέμεται η ελληνική ιθαγένεια μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα.

«Είναι ευθύνη όλων μας να το συζητήσουμε χωρίς παρωπίδες, ιδεοληψίες και λαϊκισμούς. Δεν είμαστε λιγότερο Έλληνες, ούτε εξυπηρετούμε κρυφά σχέδια. Υπηρετούμε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τους πολίτες.
Δεν σκοπεύουμε να πολιτογραφήσουμε ως Έλληνες, πράκτορες, εγκληματίες, λαθρεμπόρους ή σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους, όπως κάποιοι θέλουν να μας κατηγορούν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμαντίδης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Νάκος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση δεν δομεί μεταναστευτική πολιτική, αλλά φτιάχνει μια διαχειρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων για τις δημοτικές εκλογές».
Όπως υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Νάκος, το νομοσχέδιο θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα την λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Πρόθεση της κυβέρνησης, συμπλήρωσε, είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό για αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο βλάπτει και τον τόπο και τους μετανάστες και είναι ανιστόρητο λάθος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» γιατί το νομοσχέδιο αφήνει εκτός την πλειοψηφία των μεταναστών, με την διάκρισή τους σε νόμιμους και παράνομους.
«Οριστική λύση δεν μπορεί να υπάρξει με συνθήκες ιμπεριαλιστικές. Για το ΚΚΕ οι μετανάστες είναι μέρος της εργατικής τάξης της χώρας μας. Γι αυτό πρέπει να έχουν ισότιμη συμμετοχή στα κοινά και τους καλούμε να συσπειρωθούν στο Κίνημά μας και τη γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια», τόνισε ο κ. Μαυρίκος.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, γιατί όπως είπε, αυτό επιβάλλει ένα κράτος δικαίου που σέβεται τον συνάνθρωπό του και δεν κάνει ρατσιστικές διακρίσεις.
Ακόμα, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλά και την διατήρηση της ταυτότητάς τους, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν απειλείται από τους μετανάστες, αλλά από τις απόψεις που εκφράζουν την περιχαράκωση και το κλειστό φρούριο».

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails