Tuesday, May 20, 2014

Ισπανία: Αγωγές μετά την ανάρτηση 17.500 tweets με αντισημιτικό περιεχόμενο


Πολλές εβραϊκές οργανώσεις της Ισπανίας κατέθεσαν αγωγές σήμερα μετά τη ανάρτηση 17.500 μηνυμάτων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter με αντισημιτικό περιεχόμενο, στον απόηχο της νίκης την Κυριακή της ομάδας μπάσκετ Μακαμπί Τελ Αβίβ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Ευρωλίγκας του μπάσκετ.
 
Η ισραηλινή ομάδα πέτυχε μια τεράστια έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα (98-86 στην παράταση) ενώ η Ρεάλ έχασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό της διοργάνωσης.
Αμέσως όμως μετά τους πανηγυρισμούς, μια σωρεία μηνυμάτων αντισημιτικού χαρακτήρα κατέκλυσε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην Ισπανία, σε τέτοιο βαθμό που η ετικέτα (hashtag) #putosjudios αποτέλεσε για κάποιες ώρες το πλέον δημοφιλές του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης στην χώρα αυτή.
 
«Βλέποντας τις αντιδράσεις στη νίκη της Μακαμπί όπως "οι Εβραίοι στους φούρνους" ή "οι Εβραίοι στα ντους", αποφασίσαμε να καταθέσουμε αγωγές» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρούμπεν Νομπόα, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Καταλονίας, η οποία ξεκίνησε αυτή τη δικαστική διαδικασία και στην οποία συμμετέχουν άλλες 11 οργανώσεις.
 
Οι ενάγοντες κατέθεσαν ενώπιον της Δικαιοσύνης περισσότερα από 17.500 μηνύματα που θεωρούν αντισημιτικού περιεχομένου και δημοσιεύθηκαν μετά τον αγώνα, εκ των οποίων 5 προέρχονται από χρήστες που μπορούν να κατονομαστούν.
Οι οργανώσεις κατηγορούν αυτά τα πέντε πρόσωπα για «υποκίνηση μίσους και διακρίσεων», ένα αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί στην Ισπανία με ποινή κάθειρξης 1 έως 3 ετών, ενώ ζητούν να αναγνωριστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και οι υπόλοιποι χρήστες που δημοσίευσαν μηνύματα με ανάλογο περιεχόμενο στο Twitter.
 
Για τον Ρούμπεν Νομπόα, αυτά τα μηνύματα αποδεικνύουν το «αντισημιτικό υπόβαθρο» που παραμένει στην Ισπανία, η οποία χαρακτηρίζεται – σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL) –, η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα, πίσω από την Ελλάδα και την Ισπανία, όπου συναντάται ο μεγαλύτερος βαθμός αντισημιτισμού, παρά το γεγονός ότι στην χώρα δεν ζουν παρά ελάχιστοι Εβραίοι ήδη από τους διωγμούς του 1492.
 
«Εδώ σχεδόν κανένας δε γνωρίζει κάποιον Εβραίο (. . .) τα στερεότυπα εξακολουθούν να υφίστανται, τα τροφοδοτεί κι η καθολική θρησκεία» σημείωσε ο ίδιος.Η διαμάχη αυτή ξεσπά λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη τριών χρηστών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με την κατηγορία της «επιδοκιμασίας δολοφονικών πράξεων» στα σχόλια και τις αντιδράσεις που ανήρτησαν σχετικά με τον φόνο, τη 12η Μαΐου, μιας περιφερειακής αξιωματούχου του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, της Ισαβέλ Καράσκο.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ είχε στην περίπτωση εκείνη εκφράσει τη βούλησή του να ασκούνται διώξεις εναντίον κάθε «επιδοκιμασίας εγκλήματος και υποκίνησης μίσους» στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Εβραϊκές οργανώσεις ζητούν να υπάρξει μια παρόμοια αντίδραση σε αυτήν την υπόθεση, εκφράζοντας τη λύπη τους διότι «οι αρχές αντιδρούν με τόσο μεγάλη ταχύτητα σε ορισμένες υποθέσεις, και με τόσο λίγη σε άλλες», όπως υπογράμμισε ο Νομπόα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails