Tuesday, May 20, 2014

Η Ρωσία θα ασκήσει βέτο σε προσπάθεια παραπομπής του Άσαντ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Είναι γνωστό ότι η Δύση από το περασμένο καλοκαίρι προσπαθεί να κατηγορήσει την συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για "εγκλήματα πολέμου" με τη ρίψη χημικών όπλων από τους πράκτορες της Δύσης ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στην Συρία.
 
Η Ρωσία λοιπόν είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως ήδη κέρδισε τη "μάχη" στο ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της Κριμαίας, τώρα δηλώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει σε οιαδήποτε ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καλεί να παραπεμφθεί ο φάκελος του εμφυλίου πολέμου της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
 
Η Γαλλία κυκλοφόρησε την 12η Μαΐου στο ΣΑ του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο καλεί τα κράτη μέλη του να παραπέμψουν στο ΔΠΔ τον φάκελο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να ασκηθούν διώξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Η Ρωσία είχε ήδη εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε μια τέτοια παραπομπή, αλλά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκατίλοφ έκανε την σαφέστερη προειδοποίηση μέχρι σήμερα πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.
 
«Το σχέδιο [απόφασης] το οποίο υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι απαράδεκτο για εμάς και δεν θα το υποστηρίξουμε», φέρεται ότι δήλωσε ο Γκατίλοφ. «Εάν τεθεί σε ψηφοφορία θα ασκήσουμε βέτο εναντίον του».
 
Η Ρωσία είναι ο πιο ισχυρός υποστηρικτής σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του πολέμου, εμποδίζοντας - μαζί με την Κίνα - τρία σχέδια απόφασης, το ένα εκ των οποίων καταδίκαζε το καθεστώς του Δαμασκού, το δεύτερο απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων και το τρίτο εκ των οποίων καλούσε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
 
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει πρωτοβουλία για την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας η οποία οδήγησε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση του Άσαντ και τους αντικαθεστωτικούς.
 
Ωστόσο η διαδικασία αυτή δεν έφερε αποτέλεσμα, ενώ η διένεξη της Ρωσίας με τη Δύση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ελάττωσε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας οποιασδήποτε προσπάθειας διευθέτησης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails