Tuesday, October 21, 2014

«Φωτιά» στο Πανεπιστήμιο βάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Φωτιά» στο Πανεπιστήμιο βάζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Της Χαράς Καλημέρη
«Πολεμικό» είναι το κλίμα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τις πρυτανικές αρχές να δηλώνουν αποφασισμένες να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματιστεί η κατάληψη, από χθες, της αίθουσας Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών και εργαζομένων που αντιδρούν στη λήψη μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο ίδρυμα.

«Θα επαναφέρουμε την τάξη. Ο νόμος προβλέπει τι πρέπει να κάνουμε», τονίζει στην «Η» ο κ. Φορτσάκης, καταγγέλλοντας τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Θεανώ Φωτίου και τους κ.κ. Απόστολο Αλεξόπουλο και Χρήστο Μαντά, ότι εισήλθαν με τη βία στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, διευκολύνοντας, παράλληλα, την είσοδο σε ομάδα φοιτητών και εργαζομένων που, στη συνέχεια, προχώρησαν σε κατάληψη της αίθουσας της Συγκλήτου.
«Η συμπεριφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματική και συνιστά πολιτειακή ανωμαλία. Είναι πρωτόγνωρο βουλευτές να φέρονται κατά τρόπο περιφρονητικό προς το πρώτο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Εμείς, αυτού του είδους τη δημοκρατία δεν τη συμμεριζόμαστε», σημειώνει στην «Η» ο κ. Φορτσάκης και προσθέτει: «Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Δεν καταλαβαίνουμε, λοιπόν, γιατί εκεί είναι δημοκρατικό να υπάρχει σύστημα ελέγχου εισόδου και στο πανεπιστήμιο δεν είναι».
Από την πλευρά τους, πάντως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι δεν εισήλθαν με τη βία στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να παραμένει ανοικτό προς όλους.
Για το θέμα, σήμερα ο κ. Φορτσάκης θα έχει επαφές με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρυτανεία του ΕΚΠΑ, χθες το πρωί οι τρεις προαναφερθέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, απαιτώντας την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο ίδρυμα και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες πάντως -όπως διευκρινίζει η πρυτανεία- δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο.
Στη συνέχεια, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποίησαν χωρίς άδεια συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων.
«Δεν πρόκειται για κατάληψη. Παραμένουμε σε αίθουσα του κτιρίου του πανεπιστημίου μέχρι οι πρυτανικές αρχές να μας δώσουν τη διαβεβαίωση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το κεντρικό κτίριο θα είναι ανοικτό προς τους φοιτητές και τους εργαζομένους», επισημαίνει στην «Η» ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, Ζαχαρίας Τριγάζης.
Σήμερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιήσουν νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση, στις 11π.μ., στα Προπύλαια, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο σύλλογος αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Επί τρεισήμισι μήνες απεργίας, όταν οι απεργοί διοικητικοί υπάλληλοι ήταν στις πύλες του ιδρύματος, κανένα θέμα ασφάλειας δεν προέκυψε. Τι ακριβώς επικαλείται, λοιπόν, η διοίκηση του ΕΚΠΑ; Ποια ανάγκη υπαγόρευσε τη δαπάνη 3.400.000 ευρώ για εταιρείες σεκιούριτι για διάστημα δύο ετών, ενώ ακόμα οι απολυόμενοι φύλακες του ιδρύματος δούλευαν κανονικά;».
Για «κύμα αυταρχισμού που σαρώνει τα ελληνικά πανεπιστήμια», με εταιρείες security και εισαγγελικές αρχές να εγκαθίστανται μόνιμα στα πανεπιστήμια, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η παράταξη Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας σε συσπείρωση «όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις, όλους τους δημοκράτες και τα κόμματα».

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails