Friday, March 13, 2015

Τ.Χριστοδουλοπούλου: «Δεν θα το καταργήσουμε - Θα το προσαρμόσουμε στις δομές μας»!

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει μονομερείς ενέργειες ως προς την Συνθήκη Σέγκεν και τους Κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙΙ (604/2013) και EURODAC (603/2013), έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η κυρία Τασία επεσήμανε από την άλλη πλευρά πως είναι αυτονόητο ότι η κατανομή στα 28 κράτη- μέλη της Ένωσης των υπηκόων τρίτων χωρών είναι επιβεβλημένη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ και της αρχής της αλληλεγγύης.
Παρουσιάζοντας τον…  οδικό χάρτη της ελληνικής κυβέρνησης (ναι αποκτήσαμε και οδικό χάρτη) για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στο συμβούλιο υπουργών η κα Τασία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση:
    Θα αλλάξει την κατάσταση με τα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, μέσω της εξασφάλισης των 2.500 θέσεων φιλοξενίας σε ανοιχτές δομές,
Σημειώνεται πως η λέξη «δομές» μαζί με το “Brussels Group” είναι οι δύο νέες αγαπημένες λέξεις της κυβέρνησης.
    Θα καταρτίσει μια εθνική στρατηγική για τα ασυνόδευτα ανήλικα
    Θα προχωρήσει στην άμεση και γρήγορη εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε όλους όσοι το δικαιούνται.
    Θα ενεργοποιηθεί η αναστολή απέλασης (προβλέψεις του ν.3907/2011) για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απελαθούν στις πατρίδες τους.
    Θα καταγράψουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό αυτών των ανθρώπων. «Δε νοείται ένα κράτος να μην ξέρει πόσους και ποιους έχει στην επικράτειά του».
    Η πολιτική των επιστροφών, οικειοθελών και μη, πάντα με την τήρηση των νόμων, συνεχίζει να αποτελεί πολιτική του υπουργείου,
Επισήμανε εξάλλου την ανάγκη προώθησης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου που θα βασίζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και στην ανάληψη και τον επιμερισμό της ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ενεργοποίηση άμεσων μέτρων αλληλεγγύης στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα.
Εάν αυτό τώρα είναι οδικός χάρτης για μετανάστευση μόνο η κα. Τασία το γνωρίζει.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails