Πανελλήνιος ξεσηκωμός για το μεταναστευτικό. Μετά την αρχή των κινητοποίησεων στην Κω και τις πρώτες αντιδράσεις στη Χίο κατά των «εισβολέων», σειρά είχαν τα Γιαννιτσά και οι Σέρρες όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, πολίτες συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την έλευση μεταναστών και προσφύγων.


Μετά την προειδοποίηση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τις ξαφνικές μαζικές κινητοποιήσεις κατά του μεταναστευτικού στα νησιά και την ενδοχώρα, φαίνεται πως οι φόβοι για κλιμάκωση και βαριά εσωτερική αποσταθεροποίηση επιβεβαιώνονται. Ωστόσο, το κράτος επιλέγει να παραδωθεί στους μετανάστες και να τινάξει στον αέρα την ελληνική κοινωνία που υπερφορτώνεται από ξένα στοιχεία, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των οποίων αποτελούν πραγματικούς πρόσφυγες.
Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα Γιαννιτσά, καθώς κάτοικοι ξεσηκώθηκαν όταν ενημερώθηκαν ότι στην περιοχή φτάνουν λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίστοιχες εντάσεις υπήρξαν και στις Σέρρες όπου τις πρώτες πρωινές ώρες συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι Έλληνες πολίτες.
Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν σε βοηθητική οδό κοντά σε ξενοδοχείο, στο 5ο χμ της Ε.Ο. Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, για να εμποδίσουν την έλευση των προσφύγων κι ανάρτησαν πανό που έγραφε: “Απελάστε τους λαθραίους μετανάστες από την Ελλάδα. Κλείστε τα σύνορα. Αλληλεγγύη στους Έλληνες”.
Τελικά τα λεωφορεία αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχεία μέσω παράπλευρης οδού και με αυτό τον τρόπο, πρόσφυγες και μετανάστες κατέλυσαν τελικά στον χώρο.

Οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά των αλλοδαπών.

Αντιδράσεις και στις Σέρρες

Αντιδράσεις προκάλεσε η έλευση προσφύγων και στην περιοχή των Σερρών.
Λίγο πριν τις 3 τη νύχτα κάτοικοι του νομού συγκεντρώθηκαν στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, στο ύψος των νέων διοδίων και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες.
Ένα λεωφορείο που μετέφερε πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, στην περιοχή του Σιδηροκάστρου, σταμάτησε για λίγη ώρα πριν τα διόδια και μετά την αποχώρηση των ατόμων, συνέχισε για τν προορισμό του.