Την άποψη πως οι πολίτες ήταν ενήμεροι από την κυβέρνηση πως θα υπάρξουν νέα μέτρα βάσει της συμφωνίας του 2015 εξέφρασε ο Γιάννης Μπαλάφας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως «ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι θα έρθουν νέα, δύσκολα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ή μείωση των συντάξεων. Αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις προσπαθούμε να λειάνουμε με την διαπραγμάτευση. Τα υπόλοιπα είναι τζάμπα μαγκιές», υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει υπογράψει μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης 1% επί του ΑΕΠ και αύξηση της φορολογητέας ύλης κατά 1% επί του ΑΕΠ.

Ο κ. Μπαλάφας δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του πως η αξιολόγηση θα τελειώσει άμεσα αλλά με συμβιβασμούς. Παράλληλα, ο κ. Μπαλάφας εκτιμά πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν δεν θα θίγουν τους μικρομεσαίους.
«Τα μέτρα θα θίγουν ένα τμήμα τη μεσαία τάξη και όχι τους μικρομεσαίους. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Οι περικοπές στις συντάξεις θέλουμε να ισχύσουν το 2020, 2021 και 2022 ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος πως σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τα μέτρα που θα έρθουν στην Βουλή.
«Είμαι απόλυτος σε αυτό. Και η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ψηφίσουν τα μέτρα», ανέφερε.
Όσον αφορά το προσφυγικό, παραδέχθηκε πως υπήρξαν λάθος χειρισμοί, λέγοντας:
«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Και εμείς και η ελληνική κοινωνία έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν αλλά έχουν γίνει και στραβές. Υπήρξαν και αδυναμίες».
Σχετικά με τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ακύρωση της συμφωνίας στο προσφυγικό, ο κ. Μπαλάφας δηλώνει: «Μας ανησυχούν οι απειλές του κ. Ερντογάν. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Πιστεύω οι απειλές του θα μείνουν σε φραστικό επίπεδο».
Ερωτηθείς για το έκτακτο επίδομα που καταβλήθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το οποίο εισέπραξαν βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ο κ. Μπαλάφας απαντά:
«Είμαι τόσο σίγουρος ότι δεν υπάρχει το παραμικρό μελανό στοιχείο για τον Μάκη τον Μπαλαούρα, όσο θα ήμουνα για τον εαυτό μου. Βεβαίως τέτοια περιστατικά υπήρξαν, αλλά πρόθεσή μας ήταν να δοθεί μια οικονομική βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους».