Sunday, April 2, 2017

Πρόκληση: Εξαιρούνται από τις μειώσεις οι συντάξεις των βουλευτών

Πρόκληση: Εξαιρούνται από τις μειώσεις οι συντάξεις των βουλευτών
Προκλητική εξαίρεση για τις βουλευτικές συντάξεις αλλά και τις συντάξεις αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτεται στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387.
Η μη ρητή υπαγωγή τους στις νέες ρυθμίσεις και το κενό νόμου που υπάρχει οδηγεί σε εξαίρεση από... την πίσω πόρτα για τις περικοπές που ισχύουν για το σύνολο των υπολοίπων συνταξιούχων μετά τον επανυπολογισμό τους και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Οπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ήδη ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με νομική αναφορά του που έστειλε πρόσφατα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 δεν αφορά στις βουλευτικές συντάξεις για τον απλό λόγο ότι δεν αναφέρει πουθενά τίποτε για τον τρόπο υπολογισμού, επανυπολογισμού και πολύ περισσότερο για το αν υπάγονται στα πρόσωπα που μπαίνουν στον ΕΦΚΑ.
Ανεξάρτητα από τις απόψεις αυτές, όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, καθώς, αρμόδια νυν και πρώην στελέχη στις συντάξεις του Δημοσίου παραδέχονται σήμερα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ρυθμίζει τι θα ισχύσει και τι όχι σχετικά με τις συντάξεις των αιρετών, γιατί δεν τους περιλαμβάνει σε κανένα άρθρο και πολύ περισσότερο στα άρθρα που αφορούν στο Δημόσιο.
Το άρθρο 4 του νόμου στην παράγραφο 1 αναφέρει ποια είναι τα πρόσωπα που διέπονται από το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και από 1/1/2017 υπάγονται για κύρια σύνταξη στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΦΚΑ. Απαριθμούνται, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες, πλην μίας: των αιρετών της Βουλής και των ΟΤΑ, Α’ και Β’ βαθμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.
Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 αναφέρει ότι από 1/1/2017 υπάγονται στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και οι συντάξεις τους κανονίζονται και καταβάλλονται
με βάση τις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου τα παρακάτω πρόσωπα:
  • Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου.
  • Οι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί της Βουλής (σ.σ.: λειτουργοί Βουλής είναι το επιστημονικό προσωπικό Κοινοβουλίου), των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμίδας.
  • Οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στα πρόσωπα του Δημοσίου που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ και θα διέπονται συνταξιοδοτικά από τις ρυθμίσεις του νέου νόμου δεν αναφέρεται τίποτε για τους αιρετούς της Βουλής και των ΟΤΑ. Οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 4, που είναι η βασική διάταξη η οποία διέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.
Η παράβλεψη αυτή, σκόπιμα ή όχι μένει να αποδειχθεί, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό νόμου, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο εξαίρεσης των βουλευτικών συντάξεων από τις ρυθμίσεις του νόμου. Ουδείς γνωρίζει σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο (υπουργείο Οικονομικών) αν η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη θα εφαρμοστούν και με ποιον τρόπο ειδικά για τους αιρετούς, όπως και αν θα πρέπει να επανυπολογιστούν και να μειωθούν οι αποδοχές όσων λαμβάνουν ήδη βου

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails