Tuesday, February 3, 2009

ΟΙ "ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Οι αρνητικές συγκυρίες από τον πόλεμο στη Γάζα, την κακοκαιρία και την σύμπτωση με τις τελετές ορκωμοσίας του προέδρου Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, δεν στάθηκαν εμπόδιο για το σύλλογο Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», που για τρίτη συνεχή χρονιά ο σύλλογος Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες» της Νέας Υόρκης, πραγματοποίησε την εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος, τιμώντας τους Εβραίους συμπατριώτες τους που χάθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια, αλλά κι αυτούς τους Χριστιανούς που με ηρωισμό έσωσαν την συντριπτική πλειοψηφία της Ισραηλιτικής Κοινότητας του Βόλου.

ΠΗΓΗ:http://www.liako.gr/news/greek-colony-homogeny-news/1308-new-york-argonaytes.html





Ξεχείλισε η συγκίνηση του ακροατηρίου, όταν ο τροβαδούρος της ομογένειας, Σραφείμ Λάζος, ερμήνευσε τρία τραγούδια από τη «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλη (κρατούμενου στο Μαουτχάουζεν). Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης και μέλος του δ.σ. του συλλόγου, καθηγητής Ασέρ Ματαθίας, χαρακτήρισε την εκδήλωση «παρακαταθήκη» του πολύτιμου έργου των «Αργοναυτών», ότι τώρα όλο και περισσότεροι στην Ελληνική Κοινότητα και στην ευρύτερη κοινωνία γνωρίζουν πως το να είναι κανείς Έλληνας Εβραίος δεν αποτελεί οξύμωρο σχήμα.





Ο καθηγητής Ματαθίας, που γεννήθηκε στη διάρκεια της κατοχής σε σπηλιά του όρους Πήλιο, όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του κυνηγημένοι από τους Γερμανούς, ευχαρίστησε την οικογένεια Στάμου που τον φρόντισε και τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για την συνεχή υποστήριξη που παρέχει στην εκδήλωση και παίρνοντας αφορμή την ορκωμοσία του Ομπάμα και τις ελπίδες που δημιουργεί στον αμερικανικό λαό, είπε πως η βραδιά συμβολίζει «τη φιλία που μοιραζόμαστε». «Η ποιότητα της φιλίας, αντίθετα από την ευσπλαχνία, δοκιμάζεται συνεχώς. Αλλά το νόημα της φιλίας είναι η αντοχή στις δοκιμασίες. Η φιλία είναι όπως η αγάπη στην καλύτερη μορφή της, όχι τυφλή, αλλά που συμπαθητικά τα βλέπει όλα. Μιά πράξη πίστης η οποία δεν έχει ανάγκη, αλλά έχει λόγο».





Ο γενικός πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ανδρέας Παναγιώτου, απότισε φόρο τιμής στα θύματα του ολοκαυτώματος και τους σωτήρες των επιζώντων και τόνισε ότι όταν σώζεις μία ζωή είναι σα να σώζεις όλο το κόσμο. Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στη βοήθεια των Κυπρίων προς τους Εβραίους που είχαν φυλακίσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη νήσο οι Βρετανοί, εμποδίζοντάς τους να μεταβούν στην Παλαιστίνη. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρου Μαλλιάς, τον οποίο εκπροσώπησε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβυς Άγη Μπαλτά. Στο σύντομο χαιρετισμό της συνεχάρη τους «Αργοναύτες» γιατί παρά τη συγκυρία διοργάνωσαν την εκδήλωση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της φρικαλεότητας του ανθρώπου.





«Η σημερινή συγκυρία (σ.σ. ο πόλεμος στη Γάζα) δεν πρέπει να δημιουργεί ομίχλη για το τι συνέβη τότε. Να μην ξεχνούμε τα παιδιά με το κίτρινο αστέρι στο πέτο που χάθηκαν στα κρεματόρια». Επίσης ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση που διοργανώνει για το Ολοκαύτωμα το Γενικό Προξενείο θα γίνει αργότερα, για συνδυαστεί με την παρουσίαση ειδικής έκδοσης του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών για τους Εβραίους της Ελλάδας.





Εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο που απουσίαζε στην Ουάσιγκτον, ο αρχιγραμματέας της συνόδου, αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Σκορδαλός υπενθύμισε ότι η λέξη Αδάμ στα εβραϊκά σημαίνει «ανθρώπινο ον». «Αυτό που κάνει μεγάλο τον άνθρωπο δεν είναι ο πλούτος, η φήμη ή η δόξα, τα οποία είναι πρόσκαιρα, αλλά το μεγαλείο του πνεύματος».





Ως παραδείγματα αυτού του μεγαλείου παρέθεσε τη βοήθεια που πρόσφερε ο Εβραίος επιχειρηματίας Χέρμαν Σπίρερ στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1922, και του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ και των άλλων Βολιωτών, που έσωσαν τους Εβραίους στην περίοδο της κατοχής. «Αυτοί πέραν, όμως δεν πρέπει να ξεχαστούν αυτά που έκαναν. Πρέπει να παίρνουμε μαθήματα και να παραλάβουμε από τα χέρια τους τη σκυτάλη και να κάνουμε τη διαφορά στο σημερινό κόσμο μας».





Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Δόκτωρ Στήβεν Μπόμαν, Καθηγητής Ιουδαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati, που μίλησε με θέμα τη συμμετοχή των Εβραίων της Ελλάδας στο πόλεμο του ʼ40, στην Εθνική Αντίσταση και στις εξεγέρσεις που έγιναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στο Γκέτο της Βαρσοβίας. Συγκινητικές ήταν οι σκηνές που περιέγραψε, Ελλήνων Εβραίων οι οποίοι αφού έψαλαν το ελληνικό εθνικό ύμνο και τον σιωνιστικό ύμνο, ανατινάχτηκαν σʼ ένα από τους πύργους των κρεματόριων.





Μία από τις αποκαλύψεις που έκανε είναι η ύπαρξη εγκυκλίου του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Βενιαμίν, ο οποίος συνέταξε εγκύκλιο που διαβάστηκε σʼ όλους τους ναούς των Βαλκανίων, καλώντας όλους τους πιστούς να βοηθήσουν τους διωκόμενους Εβραίους. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Ζουπανιώτης, τόνισε ότι ο εορτασμός παρότι έχει μη πολιτικό χαρακτήρα, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, αδελφοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των εθνοτήτων.





«Παρότι υπήρξαν αρκετοί οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις να οργανώσουμε φέτος την εκδήλωση, μεσουρανούντος του πολέμου στη Γάζα, εμείς πιστεύουμε ότι πράξαμε σωστά, γιατί τα μηνύματά μας έχουν εφαρμογή και στην Παλαιστίνη». Ο πρόεδρος του συλλόγου είπε πως η σύμπτωση της έναρξης της εκεχειρίας με την εκδήλωση είναι θεόσταλτο μήνυμα κι ευχήθηκε η εκεχειρία να οδηγήσει με μόιμη ειρήνη στους Αγίους Τόπους.







Τέλος ανέφερε πως κάθε έθνος που εφάρμοσε γενοκτονία και εθνοκάθαρση θα πρέπει να απολογηθεί δημόσια για τις πράξεις του, παραθέτοντας ως παραδείγματα τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και του Μικρασιατικού Ελληνισμού από την Τουρκία. Τιμητικές διακρίσεις απένειμαν στο σύλλογο, ο πολιτειακός γερουσιαστής, Τζορτζ Ονοράτο και η εκπρόσωπος της βουλευτή Κάρολιν Μαλόνι, Δρ. Μαίρη Μαραγκού. Η εκδήλωση – την παρουσίαση της οποίας έκανε η Δήμητρα Σαββελίδη, έκλεισε με την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails