Το πολιτικό “είδος” του κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη(αλήθεια, έχουμε ένα τεράστιο ερώτημα για τον τόπο καταγωγής του), πρέπει να είναι βγαλμένο από το ίδιο “εργοστάσιο” που “κατασκευάστηκαν”, ο Κώστας Σημίτης και ο Λουκάς Παπαδήμος. Αλλά προς την ομιλητικότερη βερσιόν! Κακοντυμένος τραπεζικός υπάλληλος και καθηγητάκος, κακοκουρεμένος, με συνεχείς φραστικές ανοησίες(τις ακούσαμε χτες κατά την παράδοση)και βλέμμα λύκου, έτοιμο να πιεί φρέσκο αίμα.
Η χαρακτηριστική πολιτική φυσιογνωμία του διορισμένου και με σαφή διατεταγμένη αποστολή και υπηρεσία: Να μας στείλει όλους στον τάφο ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 5-10 δις ευρώ για να πάρει η χώρα παράταση ζωής για τα επόμενα τρία χρόνια. Πρόκειται για έναν οικονομικό “κίλερ” ο οποίος εμποτίστηκε στην πολιτική του φιλοσοφία πιθανόν από την συναναστροφή του στις “Στοές” με τα τσιράκια της Τρόικας που αυτού υπαγορεύουν κι εμείς χορεύουμε.
Το πρώτο στίγμα των απόψεων του για τους ραγιάδες που πρέπει να φάνε χώμα για να στηριχθούν οι τράπεζες και το ντόπιο κατεστημένο της ολιγαρχίας, το είχε δώσει δημόσια σε άρθρο του το 2010, στην “Καθημερινή” του Αλαφούζου(είναι σημειωτέον και πολύ καλός φίλος του κυρίου Μπάμπη του ΣΚΑΙ). Με τίτλο “Ο Σεπτέμβριος της ανάπτυξης”, είχε συντάξει εμετικό κείμενο που ακόμα μας κάνει να αναγουλιάζουμε. Μεταξύ άλλων είχε δηλώσει υποταγή στην διεθνή τραπεζική “μασονία”, γράφοντας: “…Η Ευρωζώνη με το ΔΝΤ συμφωνήθηκε να μας χορηγήσουν ένα χωρίς προηγούμενο δάνειο 110 δισ. ευρώ ως ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας τριών ετών, ώστε να μπορέσουμε στο διάστημα αυτό να οργανώσουμε το κράτος και να επαναφέρουμε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε, εξειδικεύσαμε τους στόχους ανά τρίμηνο, ώστε να μπορέσουμε μέσω συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων να καλύψουμε τα ελλείμματα πολιτικής δεκαετιών…Η παρουσία της τρόικας είναι θετική στη σημερινή συγκυρία, καθώς ενεργοποιεί την αδρανή δημόσια γραφειοκρατία προς την επίσπευση των στόχων, μεταδίδει γνώση από την πείρα που διαθέτει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διορθώνει αποκλίσεις”.
Το βιογραφικό του δεν χωράει αμφιβολίες για το ποιος πραγματικά είναι και τι κρύβεται πίσω από την προβιά του καλού που προσπάθησε να συντηρήσει στην παράδοση-παραλαβή με τον Στουρνάρα που έτρωγε σούσι και ο Σταικούρας σουβλάκι(όταν προλάβαινε από τον φόρτο εργασίας που είχε με το να μας ρουφιανεύει στην Αμερικανική πρεσβεία είτε κάνοντας μια βόλτα από τη Βασιλίσσης Σοφίας είτε από το γραφείο του).
Ο κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος της EUROBANK την οποία χρεωκόπησε! Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 – Μάιος 2012), διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions τουSurrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993). Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441). Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.
Με λίγα λόγια όπως ξεκάθαρα αναφέρουν και οι New York Times ο Χαρδούβελης είναι πιόνι της τρόικας .Συγκεκριμένα η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει πως ο νέος υπουργός θα προσπαθήσει να υλοποιήσει ένα δύσκολο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που έχει επιβληθεί από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σε αντάλλαγμα τη συνέχιση των δανείων διάσωσης. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο κ. Χαρδούβελης, ένας έμπειρος τεχνοκράτης και με μακρά εμπειρία στην κυβέρνηση, θα αναλάβει να προωθήσει σειρά δύσκολων μεταρρυθμίσεων, στους επόμενους μήνες, προκειμένου να τονωθεί η ρημαγμένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ενώ επιπλέον θα διαπραγματευτεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για τη χώρα με τους θεσμικούς δανειστές της Ελλάδας (την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ), αργότερα μέσα στο έτος».
Κάνοντας μια προσεκτικότερη μελέτη του βιογραφικού του, ανακαλύπτουμε(δεν θέλει και ιδιαίτερη προσπάθεια)ότι ο κύριος Γκίκας ήταν το 2011 προσκεκλημένος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, όπως διαβάζουμε από την λίστα:
“Έλληνες που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις της Λέσχης Bilderberg (αναγράφονται μέσα σε παρένθεση τα έτη κατά τα οποία συμμετείχαν και δίπλα αναγράφεται η ιδιότητα που κατείχαν κατά την χρονική περίοδο της συνεδρίασης): Χαρδούβελης Γκίκας (2011). Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου της Eurobank.
Και κάτι ακόμα που δεν έχει συμπεριλάβει ο ίδιος στο βιογραφικό του: Διατηρούσε στενή φιλία με τους κυρίους: Γιάννο Παπαντωνίου, Κώστα Λαλιώτη, Άκη Τσοχατζόπουλου. Όλα τα καλά παιδιά τα φιλαράκια τα καλά δηλαδή…
Ρεπορταζ: “Ελεύθερη Ώρα”
No comments:
Post a Comment