Friday, September 19, 2014

Διαβάστε γιατί οι Εβραίοι φοβούνται μια ανεξάρτητη Σκωτία

Διαβάστε γιατί οι Εβραίοι φοβούνται μια ανεξάρτητη Σκωτία

Οι Εβραίοι της Σκωτίας φοβούνται ότι εάν υπερισχύσουν τα «ναι» στο δημοψήφισμα και η Σκωτία γίνει ανεξάρτητη, αυτό ίσως έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει στη χώρα εχθρικό κλίμα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους ίδιους, γράφει το ισραηλινό σάιτ Arutz Sheva.

Σύμφωνα με τον Πολ Μορόν, πρόεδρο του Ισραηλίτικου Συμβουλίου της Γλασκόβης, «η εβραϊκή κοινότητα τείνει περισσότερο προς το όχι παρά προς το ναι».
Και αυτό οφείλεται επειδή η μικρή εβραϊκή κοινότητα αισθάνεται αγχωμένη από την προοπτική ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και τα αντιισραηλινά συναισθήματα στη Σκωτία είναι περισσότερο έντονα από την υπόλοιπη Βρετανία.
Μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι η Σκωτία έχει το δικό της κοινοβούλιο και «Πρώτο Πρωθυπουργό», η εξωτερική πολιτική καθοριζόταν από τη βρετανική κυβέρνηση στο Λονδίνο και η αντιισραηλινή ρητορική των Σκωτσέζων ηγετών δεν είχε κάποια καθοριστική σημασία, πέρα από συμβολική.
Ωστόσο, η προοπτική ότι ο τωρινός Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, γίνει ο Πρωθυπουργός μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, τρομάζει τους Εβραίους επειδή έχει πλούσιο παρελθόν αντιισραηλινών θέσεων όπως και το κόμμα του, το κεντροαριστερό Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (με ιδεολογία τον Σκωτικό Εθνικισμό, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον Αριστερό Εθνικισμό). Και μάλιστα φοβούνται ότι ένα μέρος αυτής της ρητορικής ίσως γίνει πραγματικότητα.
«Σε μια ανεξάρτητη Σκωτία οι διεθνείς σχέσεις της θα είναι άλλες από αυτές που είναι σήμερα», λέει ο Μορόν. «Η ένδειξη είναι ότι η Σκωτσέζικη κυβέρνηση θα είναι εχθρική απέναντι στο Ισραήλ, αυτό θα περάσει και στα Μέσα Ενημέρωσης και θεωρώ ότι όλο αυτό θα πιέσει την εβραϊκή κοινότητα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα αντιισραηλινά συναισθήματα δεν περιορίζονται μόνο στο ΣΕΚ, «επεκτείνονται κατά πολύ», εννοεί και στους άλλους πολιτικούς χώρους.
Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος των Εβραίων της Σκωτίας σημειώνει ότι στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα σημαίες της Παλαιστίνης κυμάτιζαν και στα γραφεία του Εργατικού Κόμματος, το οποίο έχει ταχθεί εναντίον της Ανεξαρτησίας.
«Όποιο κοινοβούλιο κι αν προκύψει μετά από εκλογές στη Σκωτία θα είναι δυσμενές απέναντι στο Ισραήλ», είναι η πρόβλεψή του.
Στη Βρετανία κατοικούν περίπου 300.000 Εβραίοι. Από αυτούς μόνο οι 7.000-7.500 ζουν στη Σκωτία και οι 5-6.000 είναι κάτοικοι της Γλασκόβης

1 comment:

Anonymous said...

Ας του πει κάποιος ότι χεστήκαμε όλη την ώρα να ασχολείται όλος ο κόσμος με τους "περιούσιους" και τους καθημερινούς εφιάλτες τους. Έχουμε να ασχοληθούμε και με σοβαρότερα πράγματα...υπάρχουν και άλλοι λαοί σε αυτόν τον κόσμο, κ κυρίως με ιστορία και πολιτισμό χιλιάδων χρόνων ή μήπως και αυτό είναι ρατσιστικό????

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails