Wednesday, February 1, 2017

Εβραιόδουλος Μπουτάρης...«Η Θεσσαλονίκη έχασε την ψυχή της με τον αφανισμό των Εβραίων»,

«Η Θεσσαλονίκη έχασε την ψυχή της με τον αφανισμό των Εβραίων», δήλωσε από το βήμα της εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, φορώντας το εβραϊκό κιπά.


Όπως είπε, για να τιμήσει τη μνήμη τους η Θεσσαλονίκη δημιουργεί το μουσείο για το Ολοκαύτωμα και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα αποτελέσει τοπόσημο. Μάλιστα, για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος ανακοίνωσε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί το 2020. «Θα είναι ένα μουσείο ενάντια στον ολοκληρωτισμό και θα αποτελέσει μια απόδειξη ότι η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ξέχασε τους Εβραίους, αλλά τους τιμά με τον καλυτερο τρόπο. Φτιάχνουμε το Μουσείο όχι μόνο για την ιστορία της κοινότητας, φτιάχνουμε το μουσείο για εμάς», τόνισε.

Και συνέχισε: «Αν για εμάς είναι αδύνατο να κατανοήσουμε τον πόνο των Εβραίων συμπολιτών μας, έτσι οι Εβραίοι δεν μπορούν να φανταστούν την ντροπή μας. Σήμερα η πόλη ντρέπεται για αυτή τη σιωπή, για τους δοσίλογους και για τον τότε δήμο που διέλυσε το νεκροταφείο και ντρέπεται και για τους πρυτάνεις που έχτισαν πάνω εκεί ένα πανεπιστήμιο».

Ακόμη, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε πως «το Ολοκαύτωμα έκλεψε το μέλλον της πόλης μας, η Θεσσαλονίκη χωρίς αυτό θα ήταν σήμερα μια άλλη πόλη».
«Μας αφορα ως Θεσσαλονικείς, Έλληνες και Έυρωπαίους», είπε και κατέληξε λέγοντας πως στόχος είναι το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα δημιουργηθεί να ακτινοβολήσει τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/mpoutarisi-thessaloniki-echase-tin-psichi-tis-me-ton-afanismo-ton-evreon

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails