Thursday, February 9, 2017

Μπέλα Ιμρέντι.... Ο μυστηριώδης Εβραίος στο στρατόπεδο του Χίτλερ που εκτελέστηκε...

59 38
Ένας άντρας με δεμένα τα μάτια μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μία εικόνα, που στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι δυστυχώς, συναντάται πολύ συχνά. Και πλέον οι εκτελέσεις έχουν πάρει τη μορφή χολιγουντιανής παραγωγής. Με 2 ή 3 κάμερες, με «ευφάνταστες» ιδέες από τους εκτελεστές.
Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1946. Ο άνθρωπος πίσω από το λευκό πανί που κρύβει το προσωπό του είναι ο Μπέλα Ιμρέντι.

Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος που βρήκε το θάνατο στο εκτελεστικό απόσπαμα. Υπήρξε πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στο 1938 και το 1939.

Ο Ιμρέντι γεννήθηκε στη Βουδαπέστη στις 29 Δεκεμβρίου του 1891. Μετά τις σπουδές του ξεκίνησε να δουλεύει στο Υπουργείο Οικονομικών της Ουγγαρίας. Οι ικανότητες του, του έδωσαν καλύτερες θέσεις μέχρι που το 1932 έγινε Υπουργός Οικονομικών στο φασιστικό καθεστός του Γκούλα Γκόμπος. Το 1935 έγινε Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και ξανά Υπουργός υπό τον πρωθυπουργό Κάλμαν Νταράνι. Όταν ο Νταράνι παραιτήθηκε τον Μάιο του 1938, την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Ιμρέντι.
39835 imredy bela
Παρά την πρώτη του προσπάθεια να προσεγγίσει την Μεγάλη Βρετανία, βρέθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους, στο στρατόπεδο του Χίτλερ και του Μουσολίνι.
Το 1939 ήρθε στο φως η καταγωγή του Ιμρέντι. Ήταν Εβραίος! Παραιτήθηκε αμέσως και κατατάχθηκε σε φασιστικές ομάδες. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ουγγαρία το 1944, ο Ιμρέντι ήταν και πάλι Υπουργός Οικονομικών στο νέο ναζιστικό καθεστώς, αν και ήταν η πρώτη επιλογή για πρωθυπουργός.
hitlerbelahung
Ο Μπέλα Ιμρέντι με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την Ουγγαρία τον Νοέμβρη του 1945, ο Ιμρέντι συνελήφθη. Δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και για συνεργασία με τους κατακτητές. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στην αυλή της φυλακής «Μάρκο» στη Βουδαπέστη.
Imredy 1945 1
Ο Ιμρέντι στο Δικαστήριο.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails